ANYA és az IDŐ

ANYA és az IDŐ

Ha ezt a két fogalmat így együtt olvasod, mi ugrik be elsőre? Ha az, hogy nyugalom, kiegyensúlyozottság, akkor fantasztikus vagy és ne is olvasd tovább ezt a cikket!

De ha inkább az, hogy rohanás, stressz és fejetlenség, akkor talán érdemes még velünk maradnod egy kicsit.

Három kislányom van, a legnagyobb 10 éves, a középső 8 és a legkisebb 5. És bár jó pap holtig tanul, szeretném megosztani Veletek a tapasztalataimat, amit az eddigi „utamon” megszereztem , hátha hasznos lehet valakinek.

A szakemberek véleménye kivétel nélkül az, hogy a csecsemők életében fontos dolog, hogy kialakult napirendjük legyen, mert az biztonságérzetet ad Nekik. És ezt általában be is tartjuk, mégis, az évek múlásával, ahogy a gyerekek cseperednek, kitágulnak a határok és szépen lassan kezdenek kialakulni olyan területek, ahol eluralkodik a káosz.

Hadd szemléltessem ezt saját példámon keresztül, hogy milyen fontos az idő szerepe nemcsak a gyerekek, hanem a szülők életében is:

Míg a lányok picik voltak (még a legnagyobb is óvodás) nem volt konkrét szabály az esti lefekvést illetően. És bár záros határidőn belül minden gyerkőc ágyba került, csak később jöttünk rá, mikor az iskola megkezdésével bevezetésre került a 8 órai lefekvés, hogy hibát követtünk el az azt megelőző években. Így ugyanis az este már a miénk volt, nem volt csipcsirip és engedd el a hajam, vagy mesenézés még 8 óra után is. Tudtunk pár értelmes mondatot váltani egymással, vagy olvasni vagy csak nézni ki a fejünkből.

Szóval, a szülő is ember és eközben férj és feleség is, szüksége van olyan időre, amit magára és a társára fordít és ez a gyerekek javára is válik, mert kiegyensúlyozott, nyugodt szülőket kapnak cserébe.

De kicsit előreszaladtam, mert bár az esténél kezdtem, itt egy egész nap, amit “túl kell élnünk”.

Nehéz általánosságban írni a dolgokat, mert mindenki más élethelyzetben van. Van aki a kisbabájával, vagy több pici gyermekkel van otthon. Van, akinek már nagyobb lurkói vannak és talán már dolgozik is valahol. Van, aki otthon van és van aki csak este ér haza. És van akinek a nagyszülők is segítenek, de van, akinek egyedül vagy a társával kell megoldania a napi feladatokat.

A hosszú bevezető után megpróbálom az átláthatóság kedvéért pontokba szedni a mondandómat:

Az egyik legfontosabb dolog a LOGISZTIKA. A jó időbeosztásnak jótékony hatása van a családi hangulatra és a szülők idegrendszeri állapotára.

 1. Készíts napirendet! Nemcsak a családnak, elsősorban saját magadnak! Én azt is megtervezem, mit fogok főzni a következő héten, mert ha nem, még délelőtt 11-kor is tanácstalanul bámulom a konyhafalat. De így van idő arra, hogy összeállítsam a bevásárlólistát és ne az utolsó pillanatban rohangáljak folyamatosan a boltba, mert mindig kifelejtek valamit. Van egy táblánk is a konyhában, ahová mindig felírjuk azt, ami elfogyott, így nagyobb a valószínűsége, hogy a következő vásárlásnál nem marad ki semmi.

 2. Támassz időkorlátokat! Mondhatnánk azt is, annak van a legtöbb ideje, akinek a legkevesebb. Ha tudod, hogy ráérsz egy feladat elvégzésével, azt el tudod húzni az utolsó határidőig. De ha azt mondják, van rá egy órád, hidd el, kész leszel vele ennyi idő alatt is!

 3. Nem kell, hogy csillogjon-villogjon folyamatosan a lakás! Múló állapot, ami rengeteg energiát elvesz Tőled feleslegesen. Persze, nem azt mondom, hogy legyen kosz, de nem kell hetente elhúzni a bútorokat és ablakot pucolni. Találd meg a középutat! Ha kisgyerekeid vannak, gondoskodnak úgyis róla, hogy megismerd a “hóesésben havat lapátolni“ érzést.

 4. Vond be a gyerekeket a könnyebb házimunkákba. A saját szobájukat természetesen nekik kell rendben tartani, de ha plusz feladatokat találsz ki (pl. a zoknik kiteregetése, kipakolás a mosogatógépből, stb.), amit honorálsz is (hogy mivel, az fakultatíve Rád van bízva) értékelni fogják. Nevelés terén is fontos pontokat érintesz ezzel.

 5. Heti bontásban oszd szét a feladatokat! Takarítani nem kell mindennap (bár ez is változó), főzni is tudsz úgy, hogy dupla adagot készítesz, így másnap ennyivel több időt nyersz magadnak. Sőt, vannak olyan ételek, amik nem vesztenek a minőségükből, ha lefagyasztod őket, így egy másik alkalommal, amikor kevesebb időd van, elég ezeket csak gyorsan előkapni és megmelegíteni. Ráérsz hétvégén többfogásos ebédet készíteni a családodnak.

 6. Gondolkodj előre! Szánj arra heti negyedórát, hogy megtervezed a következő heti feladatokat, programokat. Így nem ér váratlanul semmi és nem sodor el az ár.

 7. Tudj nemet mondani! Ha túl sokat vállalsz magadra, stresszelni fogod magad, hogy nem tudod időben megoldani a Rád váró feladatokat.

Bár tudom, hogy ehhez is (mint mindenhez) szükség van pár évre és rutinra, hogy felül tudjunk kerekedni a hétköznapok eszeveszett tempóján. De ha sikerül, büszkék lehetünk magunkra és lesz időnk arra, hogy leüljünk olvasni, játszani a gyerekeinkkel, hétvégén közös programokat találjunk ki, sőt még magunkra is maradjon idő.

És a nap végén úgy feküdhetünk le, hogy azt mondhatjuk, a mai nap sem telt el hiábavalóan.

És most már a cikk címe is lehet az, hogy:

Anya ÉS AZ IDŐ

Lotte

.

2 Hozzászólás ehhez ANYA és az IDŐ

 1. Vivica szerint:

  Kedves Lotte! Annyira tudok a cikkeddel azonosulni, hogy 3 gyerekes anyukaként kivétel nélkül akár minden mondatát írhattam volna én is! Gratulálok a felépítéséhez is, bízom benne, más témában is olvashatunk még tőled! További sok sikert kívánok magánéletedben, és minden téren egyaránt! :))

  • Lotte szerint:

   Kedves Vivica, köszönöm a dicsérő szavakat! Érdekes, hogy ezt írod, mert a cikk megírása után olvastam el a Te bemutatkozásodat és sok párhuzamot tudok húzni én is… : )))) ! És köszönöm a bizalmat, szívesen megosztom Veletek a gondolataimat, ha úgy gondoljátok! Én is sok sikert és pozítív élményeket kívánok Neked mind a családi életben, mind a konyhában! : ))))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*