Anyu zöld

Sokunknak fontos a környezettudatos élet, és egyre többen leszünk, akik szeretnének erre a szélesedő útra lépni.
Olvasd el Gabi cikksorozatának első részét, amiben ötleteket ad, hogyan teheted meg az első lépéseket!
A cikk alatt hozzászólásban szívesen veszünk minden olyan konkrét praktikát, amivel Te váltottad le a környezetedet terhelő vegyszereket, stb.
Ami Neked könnyen kivitelezhető, azt talán más is átveszi. Minél többen átvesszük, annál biztosabban haladunk egy élhetőbb környezet felé.

Édesanya vagyok. Immár háromszorosan. Mikor a gyermekeimre nézek, gyakran elképzelem a jövőjüket. Ilyenkor elfog az aggodalom: milyen életük lesz? Lesz-e munkájuk? Boldogok lesznek és egészségesek? Lesz-e nekik tiszta ivóvizük, levegőjük, egészséges élelmiszereik? Olyan ételük, ami nem génmanipulált, vegyszerekkel dúsított szintetikus szemetet jelent, hanem valódi táplálékot! Ezek számomra a legfontosabb célok, amelyek miatt már évekkel ezelőtt egy környezettudatosabb életmódot választottam. Erre bíztatnék minden édesanyát! Mert ha sokan változtatunk – akár csak egy keveset is – máris élhetőbb Földet hagyhatunk gyermekeinkre, unokáinkra!


Lássuk csak, mit tehetünk?

A legnagyobb környezeti terhelést a fogyasztói társadalom okozza. Minél gazdagabb egy ország, annál több szemetet termel. Ezért először a vásárlási szokásainkat kell kicsit megváltoztatni.

Pár pontban megpróbálom összefoglalni, mit tehet egy átlagos ember annak érdekében, hogy kicsit „zöldebb” legyen:

– Kezdjük a „hol” és „mit” kérdésével! Részesítsük előnyben a helyben termelt élelmiszereket! Járjunk piacra! Ott is keressük az őstermelőket, akiktől tejet, tejterméket, húsfélét, tojást, gyümölcsöt és zöldséget vehetünk. Kérdezzünk bátran! Ha valóban egy becsületes őstermelővel találkoztunk, kedvesen fog segíteni és elmesélni honnan is való a portéka! Mivel a piacon mindent nem tudunk beszerezni, természetesen el kell mennünk egy nagyobb áruházba is. Itt is elsősorban magyar árut keressünk! Lehet, hogy kicsit drágább, mint a külföldi, de garantáltan jobb minőségű és megvásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk. Kerüljük az agyoncsomagolt termékeket és mindig vigyünk magunkkal kosarat, vászontáskát, amiben aztán mindent hazavihetünk!


Vásárláskor fontos szempont még, hogy ne engedjünk az áruházak csábításának! Ismerős az a helyzet, amikor csak pár dolgot szeretnénk venni, mégis egy tele bevásárlókocsit tolunk a pénztárhoz? Mindig írjunk listát és csakis azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van!

– Ha a vásárlás megvolt, akkor otthon mindent gondosan elpakolunk. Ilyenkor derülhet ki, hogy mégis vittünk haza jócskán szemetet. Próbáljuk meg újrahasznosítani, komposztálni! Ha ezek nem lehetségesek, akkor pedig a szelektív hulladékgyűjtőket felkeresni heti egy alkalommal és így megszabadulni a szeméttől. (Attól a szeméttől, amelyből később még sok hasznos dolog készülhet.)

Itt emelném ki a számomra leginkább aggasztó szemetet, a PET-palackot. Biztosan sokan láttak már fotókat az óceánokban úszó palackhegyekről. Elszomorító látvány. Sajnos, nemcsak a látvány kétségbeejtő, hanem a hatása is. Ezért javaslom, hogy ne is vegyünk PET-palackba csomagolt árut! Mi évek óta vízszűrő kancsót használunk. Így nem kell ásványvízre költeni, azt hazacipelni és nem termelünk szemetet sem. Természetesen a kancsót és a szűrőbetétet meg kell vásárolnunk, de lényegesen olcsóbban juthatunk így tiszta vízhez, mintha palackos vízre költenénk!

– Nagyon fontos lenne még, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk! Rengeteg reklám szól a mosó-és tisztítószerek „csodás” hatásáról. Mikor egy-egy foltokkal díszített gyermekruhát tartok töprengve a kezemben, szívesen meghívnám a reklámból jól ismert hölgyet vagy urat: ugyan, távolítsa már el a barack-, fű- vagy zsírfoltot ebből a ruhadarabból! Gondolom, nem szívesen vállalkozna erre senki sem olyan könnyedén, mint azt a reklámok sugallják!

Ezért a mi családunkban évek óta csak a következőket használom mosásra: mosódió, mosószóda, mosószappan, ecet. Öblítőként lehet illóolajat használni, esetleg mosóparfümöt. (Ez utóbbi kicsit drágább, de én jobban szeretem.) Ha mégis ragaszkodunk az öblítőhöz, akkor abból is találunk környezetbarát változatot.


Takarításhoz ezeket a szereket használom: ecet, szódabikarbóna, mosószóda, mosószappan. Amihez pedig mégis valamilyen „összetettebb” szer szükségeltetik, ahhoz szintén a környezetet kímélő terméket választom. Nagyon jó árban is kaphatók ezek a szerek! Nem kell feltétlen a legdrágább bio-tisztítószert megvenni! Ajánlom mindenki figyelmébe a „zöld-békás” termékeket!

– Ha kertes házban lakunk, javaslom, hogy a kertben ne csak pázsitfű nőjön! Nem kell egész évben kapálni, gyomlálni, de egy pár bokor málna, eper, ribizli, pár fej saláta, egy-két bokor cukkini vagy tök nem igényel rengeteg munkát! Olcsón juthatunk így egészséges, vegyszerektől mentes gyümölcshöz, zöldséghez! A gyerekek is befoghatók a kerti munkálatokba! Szívesen segítenek pl. hagymát duggatni, babot vagy borsót szedni. A gyümölcs is sokkal finomabb, ha ők szedhetik le a saját kertünkből. Az én kisfiam nem szerette a zöldbabot. Aztán egyszer együtt szedtük le majd dolgoztuk fel a saját termésünket: azóta szereti!

Ezek csak apró lépések, mégis sokkal jobbá tehetjük velük a környezetünket!

A későbbiekben szeretnék még a praktikáimból megosztani párat, amelyekkel környezetünket, pénztárcánkat és az egészségünket is kímélhetjük! Egyik sem ördöngősség, de fokozatosan beépíthetők a mindennapokba! Garantálom, hogy senki nem bánja meg, ha megfogadja ezeket!

Addig is mindig gondoljanak arra: a Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!


Domoszlai Gabriella

 

Elolvasnád Gabi következő cikkét? Kattints a linkre!

Anyu zöld – Biokert

Ha tetszett a cikk, kérünk, oszd meg ismerőseiddel is!

 

Kedvet kaptál Te is ahhoz, hogy leírd a gondolataidat nekünk?

Ötletet, támogatást vársz gyerekekkel, párkapcsolattal kapcsolatban, vagy egyszerűen csak Te is szeretnéd megosztani gondolataidat, tapasztalataidat gyermeke(i)dről, a társadról vagy saját érzéseidről?
Írd meg nekünk (anyablog.hu@gmail.com)!

Instrukciók cikkíráshoz itt: anyablog.hu/blog/instrukciok-cikkirashoz/

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*