Boldog bábok, beszédes babák – kiállítás

Boldog babák – beszédes bábok címmel kiállítás nyílik Ida Bohatta osztrák meseíró és illusztrátor emlékére a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban.

Ida Bohatta (1900-1992) halálának 20. évfordulójára Csillag Péter, a műterem-múzeum vezetője elhatározta, hogy a bécsi művész könyveiből, illusztrációiból, valamint bábokból és babákból tárlatot szervez, mert Csillag Évával közösen Bohattának több mint 70 könyvét fordították le magyarra – mondta el az MTI-nek Csillag Péter.
A babakiállítás anyagában láthatók lesznek Tóth Sándor (1904-1980) avantgárd bábjai, amelyeket az Arcenciel társulatban mutattak be Párizsban és Budapesten, a Színháztörténeti Múzeum adja kölcsön őket. A festő és bábművész fia, Tóth Gábor Sándor megemlékezést is fog tartani édesapja bábművészetéről, pedagógiai munkásságáról. Az 1937-es párizsi világkiállításon Molnár-C. Pál festőhöz hasonlóan ő is Aranyérmet kapott Az ember tragédiája című színdarabhoz készített bábokért.
A másik kölcsönző Pirk Jánosné Remsey Ágnes (1915-2010), akinek bábjait országszerte láthatták vándorkiállításon, legutóbb Szentendrén. A család hagyatékából nemcsak a művészi ihletettségű és kivitelezésű bábok láthatók a műterem-múzeumban, hanem Remsey Ágnes virágokról és bábokról készült finom akvarelljei is.
Olaj Pálné Bíró Aranka és Perlik Tímea babakészítők rendszeres díjazottjai a győri és más babakészítő versenyeknek, az ő babáik történelmi nagyjainkat és a ruhák, divatok történetét fogják megidézni korhű kivitelezésben.
Az ünnepek előtti időben a Családi napokon ajándékkészítésre, babavarrásra, bábozásra nyílik lehetőség a gyerekek és felnőttek számára, akik a MCP Műterem-Múzeumban előadásokat is hallhatnak a 75 éve történt – Párizsi világkiállítás 1937 című előadássorozatban. A világkiállítást elevenítik fel képpel, szóval, zenével a Molnár-C. Pál és Párizs című kiállítás képei között – tette hozzá Csillag Péter.
Karácsonyi vásár is várja a látogatókat: reprodukciók, művészeti könyvek, Ida Bohatta mesekönyvei, babák és kisebb-nagyobb ajándéktárgyak között válogathatnak az érdeklődők.
A kiállítás 2013. január 26-ig tart nyitva. A múzeum pontos címe: Budapest, Ménesi út 65.

2012. november 12., hétfő (MTI)

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*