Császármetszés – így egyszerűbb

Tippek császár előtt, közben és után

Tudom, hogy a szülés természetes folyamat és semmivel sem összehasonlítható. Sajnos én egyszer sem élhettem át. Sőt mi több észrevettem, hogy a császármetszés némiképp mostoha gyerekként kezeljük. Senki sem szeret beszélni róla, pedig a császármetszések aránya 35% körüli, vagyis minden harmadik gyerkőc így jön a világra. (A WHO ajánlása mindössze 15%¹!) Amikor ennek a cikknek a megírására készültem olyan cikkeket, szakirodalmat kerestem, ami segít összeszedni és összerendezni a gondolataimat és megdöbbentett, hogy csupán néhány cikk foglalkozik a császármetszéssel 10 mondatnál többel és akkor is csak magával az operációval, az okokkal és hatásokkal, de kizárólag orvosi szemszögből. Egyik sem ad tanácsot hogyan “éld túl”. A természetes szüléssel oldalakon keresztül foglalkoznak, pedig “kétségkívül vannak olyan esetek amikor a császármetszés az egyetlen lehetőség, hogy mind az anya mind a baba egészséges maradjon.”¹

Császármetszés

Mikor a fiammal voltam terhes úgy gondoltam, hogy otthon elkezdődnek a fájások, bemegyek a kórházba, pikk-pakk megszülök, hisz ez nem egy nagy dolog. Egyszer valahol hallottam, hogy ha a szülés nem lenne természetes folyamat, már kihalt volna az emberiség. Teljesen egyetértettem ezzel a kijelentéssel. Mindenféle szülésfelkészítőn részt vettem, amin csak lehetett, elméletben mindent tudtam arról milyenek a fájások, milyen vajúdni, de senki sem beszélt a császármetszésről. Pedig mindkét gyermekem császárral jött a világra. Genetikai hátterű fájásgyengeségem volt mindkettővel.

A fiammal indították a szülést, mivel az NST-je nagyon rossz volt. Hat és fél órát vajúdtam, mivel nem tágultam 3cm-nél tovább, úgy döntöttek, hogy tekintettel a meconiumos magzatvízre megcsászároznak. Kiábrándult voltam, de nagyon boldog, hogy a kisfiam egészséges. A lányom tervezett császárral született, az ő NST-je is rossz volt és az előzményekre való tekintettek a kiírt napon megoperáltak. Másodszorra már tudtam mi fog történni, mire számítsak, hogyan készüljek fel és hogyan „gyógyuljak meg” a lehető leghamarabb.

Ezekkel a tippekkel szeretnék azoknak az anyukáknak segíteni, akiknek szintén császáros babája van vagy lesz.

Tippek császármetszés előttre (ha tudjuk előre, hogy ez vár ránk):
♦ “Ne feledjük: a császármetszéssel egy új élet születik, anyuka születik, és egy új család születik. A születés pedig szent dolog, akárhogy is történjék.”²
♦ Gondosan csomagoljunk!
♦ Egy táska, amit bevihetünk magunkkal az műtét utáni őrzőbe: zsebkendő, pohár, szívószál, mobiltelefon (feltöltve), tiszta hálóing, tiszta bugyi (az eldobhatós a legjobb oda), betét (a legjobb az anionos)
♦ Egy másik táska az összes többi szükséges dolognak – ebből a legszükségesebb dolgokat előre odakészíthetjük az ágyunk melletti asztalkára, és a baba ellátó pultra
♦ Ha szükségesnek érezzük, írjuk szülési tervet császármetszés esetére is. Például, hogy szeretnénk látni a kiemelést, vagy szeretnénk aprólékos tájékoztatást a műtét alatt, stb. (Az orvosok szigorú protokoll szerint dolgoznak, így nem a mi kívánságaink szerint végzik a műtétet, de megpróbálni meg lehet.)
♦ Készüljünk fiú és lánynévvel is, hiszen a műtőt név nélkül nem hagyhatja el a baba. Ne ott kelljen rögtönözni, ha az apróság meglepne minket.

Tippek a műtét idejére:
♦ Próbáljuk fejben tartani:
♦ “A szülés élménye egyedülálló és csodálatos dolog. Ha császár, akkor császár.”²
♦ “Mindenki más miattad és a babád miatt visel maszkot és műtős ruhát. Ők nektek segítenek, titeket szolgálnak. A műtő a te babád születésének helye, még ha nem is a legtermészetesebb.”²
♦ Sosem fogod elfelejteni a babád születésének pillanatát. Próbáld meg úgy átélni, mintha csak ti ketten lennétek ott.
♦ Ne félj kérdezni, segít átélni, ami veled történik. (A második császáromnál én rengeteget kérdeztem, és mindenre kielégítő választ kaptam.)

Tippek császár utánra
A műtét utáni őrzőben:
♦ Pihenj, aludj. Gondolj úgy erre a szakaszra, ahogy máris elkezdted a felépülést.
♦ Ha már tudod, mozgasd a lábaid – segíteni fog, ha eljön a felkelés ideje
♦ Amikor a baba veled van, szoptass, használd ki a bőrkontaktus lehetőségét. “Használd ki ezt az időt a legintenzívebben, annak a pici embernek te vagy a világ, te és a te szeretet sokkal fontosabb neki ott és akkor, mint a születésének körülményei.”²
♦ A legelső felkelésnél légy nagyon óvatos, ne hagyd, hogy siettessenek (mikor az első császárom után felkeltettek, azt hittem az összes belső szervem a bokámig zuhan)
♦ Lassan sétálj, nem kell sehova sem sietni.
A kórházi szobában:
♦ Gyakorold a felkelés – minél többször csinálod, annál könnyebben fog menni
♦ Sétálj – a mozgás a legjobb terápia
♦ Pihenj, amikor a babád alszik. Akár összebújva is alhatsz vele!
♦ (Természetesen) szoptass, amennyit csak lehet. Próbálj ki több pozíciót. Például a kicsi lányom más pozíciókat szeretett, mint a kisfiam.
Otthon:
♦ Írd le a szüléstörténeted. Akár több verziót is írhatsz – pl. csak magadnak, egy barátnak, vagy akár az orvosodnak. Mindent említs meg, ami számodra fontos. Próbáld meg kihangsúlyozni a legjobb és a legrosszabb dolgokat is. Ez segíthet elfogadni a helyzetet.
♦ Ne foglalkozz a házimunkával. Írd össze a legszükségesebb dolgokat és add ki a feladatokat a családtagoknak.
♦ Pihenj és aludj, amikor csak teheted. Én mindig a “ha a baba alszik, anya is alszik” taktikát követtem. Ha nagyobb gyerkőcöd is van, próbáld meg összehangolni az alvásidőt.
♦ Olyan bugyit és nadrágot viselj, ami nem bántja a sebedet.
♦ Ha szükségesnek érzed, viselj kötést a ruha alatt, de ha otthon pihensz a sebedet érje minél több friss levegő, hogy gyorsabban gyógyuljon.
♦ Ne emelj nehezet – ha nagyobb gyerkőcöd is van, csak akkor vedd az öledbe, ha ülsz – aranyszabály lehet, hogy a baba súlyánál nehezebbet ne emelj.
♦ A sebed teljes gyógyulásához 6 hónap kell, így ne siettesd magad!³

A szüléstörténet olyan, ahogy te láttad, halottad és érezted – a csoda benne van, csak meg kell találni!!!

Cs-M. Judit

Kép forrása: http://korsosbetti.com/wp-content/uploads/2013/08/csaszarmetszes.jpg
¹Szentendrei, J.: Császármetszés a világon Letöltve:2013. július 27 http://kangaegyesulet.hu/2012/09/04/csaszarmetszes-a-vilagon/
²Csodálatos császármetszés Letöltve 2013 július 24 http://felicitasz.blog.hu/2010/10/06/csodalatos_csaszarmetszes
³Császármetszés utáni lábadozás Letöltve 2013 július 24 http://www.csaladivilag.hu/cikkek/szules/csaszarmetszes-utani-labadozas/298/

2 Hozzászólás ehhez Császármetszés – így egyszerűbb

 1. Juckó szerint:

  Kedves Judit,

  nagyon hasznos, bíztató és erőt adó az írás, amit közzé tettél.
  Köszönöm, minden pontját meg fogom tartani és ferveim szerint a császár után én is beszámolok az élményerimről.

  Üdv,
  T. Judit

  • Anyablog szerint:

   Kedves Judit!

   Drukkolunk Neked és várjuk a történetedet! 🙂

   Üdvözlettel:
   a szerkesztők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*