Dúlák. Kik is ők valójában?

Bevallom őszintén, mikor először hallottam azt a szót, hogy dúla, egyből az otthonszülés és egy kórházi beavatkozásokat mereven elutasító anyuka képe jelent meg előttem. Aztán, ahogy bemélyedtem a témában, rájöttem, hogy dúlára minden szülés előtt, „alatt” és után álló nőnek szüksége lenne. Ebben nagy segítségemre volt Földi Anikó, dúla, aki sok hasznos információval segítette eme cikk létrejöttét.

Földi Anikó - Dúlák. Kik is ők valójában?

Hogyan lehetne a dúlaság lényegét egy mondatban megfogalmazni?
A dúla „saját szülési tapasztalattal rendelkező nő”¹, asszonytársi segítség, támogató jelenlét akkor és abban, amire a várandósnak a leginkább szüksége van. De „nem hoz és nem is mond ki az anya helyett döntéseket”².

Milyen feladatai vannak a dúlának a terhesség során, szülés közben, gyermekágyas időszakban?
Ez attól is függ a várandósság mely szakaszában keres fel a támogatást kérő kismama. A dúla segíthet eligazodni a sokféle információk rengetegében, segíthet a hiteles információkon alapuló döntések meghozatalában, szülésre felkészítésben, igény és lehetőség szerint a vajúdóval van a szülés alatt is, telefonon és igény esetén személyesen is elérhető. Ez minden esetben nagyon egyedi lehet, attól függően, hogy a dúla a saját családja mellett milyen mértékben tud támogatást vállalni illetve, hogy mire van szüksége a kismamának.

Császármetszés esetén hogyan tud a dúla segíteni? Beengedik-e a műtőbe?
Sajnos sok helyen még a kórházban sem látják szívesen a dúlákat, nemhogy a műtőkben. Azért persze vannak kivételek és ahol egyébként is lehetőség van pl. az apa jelenlétére a műtőbe oda a dúla is bemehet. A dúla császármetszés esetén is igen nagy segítség lehet, a baba gondozása során, bőrkontaktus megvalósításában, a mama fizikai támogatása során, lelki segítségnyújtásban és persze bármi egyéb módon, amit a család igényel.

Otthonszülésnél mi a dúla hatásköre? Van-e felelőssége?
A dúla laikus asszonytársi segítő. „Otthonszülés kísérése esetén nem vállalhatja át a bábai kompetenciákat, nem feladata és nem is felelőssége az anya fizikai állapotának és a vajúdás folyamatának szakmai nyomon követése.”³ Az otthonszülésről szóló rendeletben megtalálható, hogy 2 szakképzett bábának kell jelen lennie. A szakmai felelősség őket terheli. A dúlai feladatok otthonszülésnél is hasonlóak, mint kórházban, abban támogatjuk a vajúdó nőt amiben kell: borogatás, masszázs, fizikai támasz stb.

Magyarországon milyen jogi háttere van a dúlaságnak?
Mivel a dúla csak egy segítő, jogi – orvosi felelőssége nincs. Sajnos ma Magyarországon a dúla hivatalosan nem elismert szakma, bár jelenlétét elvileg a kórházakban engedélyezni kellene, hiszen Az 1998-ban életbe lépett egészségügyi törvény szerint: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen”4

Létezik-e hivatalos dúla-képzés? Milyen formában?
Több iskola is elérhető (Module dúlaképzés, Dona dúlaképzés, Békés dúlakör). Mindenhol kicsit más és más formában, néhány napos képzés keretében ismerkedhetnek a résztvevők a dúlai minőséggel a szülés folyamataival és az azt követő időszak történéseivel, hiteles előadóktól, terapeutákról tanulva. Anikó elmondása szerint az első gyermeke világra jötte után tárult ki számára ez a csodálatos világ: anyaság, szülés-születés. Olyan erővel hívogatta és került az útjába mind több és több információ, hogy egyszer csak ott ült egy Module dúlaképzőn.

Lehet-e valaki főállásban dúla? Milyen kompenzáció “jár” a dúlának?
Mivel nem elismert szakma a dúla ma Magyarországon, így nem lehet főállás. Azért sem, mert a saját családjuk iránti felelősségvállalás mellett havi 1-2 szülésnél több nem igen vállalható. Minden dúla díjazása egyedi konstrukció lehet, van aki önkéntes és nem vár el anyagi díjazást, van aki egy összegben határozza meg a teljes gondozást, mások pedig alkalmi díjat szabnak.

Kinek ajánlanád, hogy dúla kísérje végig?
Főként olyan esetben, amikor azt érzi valaki, hogy keresi az utat, amikor hiteles információkra vágyik és szeretne kiigazodni a szülés, születés témakör körüli rengetegben. Azoknak, akik úgy érzik szeretnének egy támogató személy jelenlétében vajúdni és szülni. Anikó hiszi, hogy egy nő életében az a legnagyobb csoda amikor életet ad. A nő ekkor olyan erő birtokosa lesz, amilyen más nincs is a világon. Külön öröm, ha ez háborítatlanul tud történni. Így mindenkinek csak ajánlani tudja, hogy dúla kísérje, akiben megjelenik a vágy a fentiek iránt.

 Cs-M. Judit

1MODULE egyesület http://www.module.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=76
2Kovács Katalin: A dúlaságról http://www.katadula.hu/a_dulasagrol.html
3Békés dúlakör Működési szabályzata
4MODULE egyesület http://www.module.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=76

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*