Élvezettel anyának lenni!

Adott egy 3 éves nagyfiú, egy 1,5 éves kislány és egy mindenórás pocak, na meg egy rendszertelenül dolgozó férj. Anya pedig naponta többször érzi, hogy nem ura a helyzetnek… avagy hogy lehet túlélni a mindennapokat 2,5 gyerekkel?
Néha sehogy. Aztán valahogy mégis eljön az esti fürdetés és altatás ideje. A köztes időben pedig az alábbi taktikákat lehet bevetni.

  • Élvezettel anyának lenni Menjünk ki a szabadba! Családi házasok előnyben, hiszen csak az udvarra kell kikergetni őket. De egy lakótelepen is rengeteg a lehetőség: Gyűjtsünk kavicsot, botot, virágot, játszóterezzünk, rendezzünk motorversenyt, lessük meg a bölcsiseket/ovisokat, rajzoljuk az aszfaltra, vagy csak szimplán engedjük szabadjára a gyerekeket, teljesen jól feltalálják magukat a rengeteg felfedeznivaló között.
  • Keressük elő azokat a játékokat, amik leköthetik mind a két gyerkőcöt. Amennyire könnyűnek hangzik a dolog, annyira nem az. Főleg, ha a két gyereknek nem egyforma az érdeklődési köre. Az építőkocka elég könnyen használható. Ha más nem, mi építünk a naggyal plusz építünk a kicsinek, amit ő boldogan szétrombolhat. Sőt, ha szerencsénk van még az összepakolásban is segíthetnek. Szintén jól jöhetnek a szerepjátékok, pl. az orvosos. Az egyik gyerek a beteg, a másik az orvos. Nekünk már csak figyelni kell, hogy egyik se tolja le a spatulát a másik torkán. Illetve nálunk még jól működnek a hangszerek is. Szuper koncertet lehet összehozni a szomszédok legnagyobb örömére. Az örök kedvenc pedig a meseolvasás, diavetítés.
  • Vonjuk be őket a házimunkába. Ami nekünk nyűg, az nekik játék. Lehet, hogy kétszer (háromszor, ötször…) tovább tart, de legalább haladunk és a gyerekek is jól érzik magukat.
  • Próbáljuk meg lekötni a nagyot, vagy rávenni, hogy foglalja el magát. Ez a könnyebbik része a szétválasztásnak, feltéve, ha a nagy vevő az ötletre. Elég sok játék van, amit 3 évesen már egyedül tud játszani. Az én nagyfiam a leglehetetlenebb dolgokkal is képes lekötni magát. Aktuális kedvenc a tűzoltás, ami vad motorozást jelent a lakás több pontja között, amelyből egy a tűzoltóállomás, ahová érkeznek a hívások. De nagyon szeret kreatívkodni: festeni, rajzolni, vagdosni, ragasztgatni is. Ha a nagy elfoglalta magát, nekünk már „csak” a kicsi marad.
  • Kössük le a kicsi figyelmét. Persze a kicsit természetesen a legjobb játékok is addig érdeklik, míg szétpakolja azokat. Így ezt az opciót csak akkor ajánlom, ha van elég türelmünk minden nyolcadik percben új játékot előszedni és közben még a nagyot is szemmel tartani.
  • Üljünk le és hagyjuk az eseményeket maguktól kibontakozni. Hihetetlen, de vannak helyzetek, mikor a két gyerek elvan egymással. Ha nem is kifejezetten együtt játszanak, de megosztoznak a játékokon. Külön-külön kinek mihez van kedve, vagy ugyanazzal, de egymás piszkálása nélkül. Ilyen játék nálunk a „kisbolt”, amiben mindenből van kettő. Vagy a főzés, amiből mindenkinek saját készlete van. De a kergessük-egymást-motorral is működni szokott. Néha a teljes káoszt is érdemes higgadt fejjel végignézni. Azon már úgysem segít semmi más… Ha pedig lehiggadtunk, sokkal jobban tudjuk a helyzetet kezelni.

Ha végképp reménytelennek tűnik, hogy mind a két gyerekkel túléljünk, akkor be lehet vetni a nagymamát, nagypapát. Vagy apukát, ha otthon van.
De mit kezdjünk magunkkal, ha csak egy-gyerekesek lettünk egy fél napra, ne adj’ Isten gyerektelenek…

  • Egy gyerekkel könnyű az élet… vagyis könnyebb, mint kettővel. Ilyenkor ki lehet használni, hogy csak vele foglalkozunk és ő is feltöltődik. Sőt, elkezdhetünk reménykedni, hogy ez az idő megtérül majd, amikor ismét két-gyerekesek leszünk. Ha a nagy marad otthon, még jobb helyzetben vagyunk, hiszen, ha ő elfoglalja magát, marad időnk másra is. A kicsi már kicsivel problémásabb, de azért sokkal nyugodtabb a helyzet.
  • Gyerekek nélkül pedig itt a kánaán. Sokan ilyenkor állnak neki mosni, főzni, takarítani. Hát én nem… Ilyenkor igenis ki kell használni az időt és nekünk(!) feltöltődni. Egy fáradt elnyűtt anyuka használhatatlan a gyerekeknek (na, meg apukának is). Meg kell találni azt a tevékenységet, amivel ez akár rövid idő alatt hosszútávra is sikerülhet. Ez sem olyan könnyű feladat, mint amilyennek hangzik. Épp ezért pár dolgot összeszedtem. Főleg olyat, amit akkor is lehet folytatni, ha a gyerekek alszanak és ránk szabad egy kis szabadidő: olvasás, hímzés, kötés, horgolás, patchwork és a varrás rengeteg változata, festés, rajzolás, szappanfőzés, scrapbook készítés akár kézzel, akár digitálisan, fotózás, fotók szerkesztése, blogírás, postcrossing, különféle kézműves technikák a decoupage-tól a tűzzománcig, stb.
    Egy a lényeg, kapcsolódjunk ki!

Végül pedig ne felejtsük el, hogy egyszer ez a korszak is elmúlik. 16 évesen már nem akarnak majd velünk játszani. Nem mi leszünk a legfontosabbak az életükben. Addig pedig használjuk ki velük az időt!!!

Cs-M. Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*