Hogyan engedjük el a gyereket fesztiválozni?

Nemrég egy 16 éves lánnyal épp arról beszélgettünk, miért érzi azt, hogy a szüleit nem érdekli, mi van vele. Erre a következtetésre annak kapcsán jutott, hogy neki mindent megengednek otthon. Oda megy, és akkor jön, amikor akar. Ki gondolta volna, hogy a túlzott szülői lazaság ilyen gondolatok ébreszt? Fesztiválszezon van. Szülőként ez egyet jelent az aggódással, ha a gyerek megy. De vajon el lehet egyáltalán engedni? Meg tudja magát védeni távol az otthonától több napon keresztül? Ezeket a kérdéseket meg lehet úgy is beszélni, hogy ne tűnjön kioktatásnak, túlzott kontrollnak. Bizonyos életkor fölött egyébként is már csak megbízni tudunk gyermekünkben és remélhetjük, helyén van az esze.

Hogyan engedjük el a gyereket fesztiválozni?

Az elengedés kérdését ebben a posztban már tárgyaltuk. Az alapállás most az, hogy megy. Kérdés azonban, mennyire lehet beleszólni? Hogyan lehetünk hatással az eseményekre akár több száz kilométer távlatából? Miről érdemes a gyerekkel utazás előtt beszélni?

Ha a kamasz első fesztiváljára készül, jó, ha tudja, mire számíthat. A haverok szemszögéből egy nagy bulinak tűnhet, de a reális veszélyekről kevés szó esik. Sokszor tapasztalom, nem mindig egyértelmű a szülők számára, hogy erről elsősorban nekik kell beszélni. Sőt, nem csak a veszélyekről, hanem a fesztiválokról általában. Ha a szülőnek nincs személyes tapasztalata, milyen egy többnapos buli, tájékozódjon ismerősöktől vagy az internetről. Milyen a helyszín? Milyen típusú a fesztivál? Mit érdemes bepakolni? Mit szabad és mit nem szabad a fesztivál területére bevinni? A lényeg, hogy tényszerűen, nem számonkérően beszéljük át közösen a gyerekkel, hová és kikkel megy, mire lesz szüksége stb. Ezek a praktikus részletek.

Ha a veszélyeket említjük, biztosan százával jutnak eszünkbe a különböző rémtörténetek. De ha a gyerek mindenképp megy, nem érdemes ezekre koncentrálni. Három eshetőség van. Egy: A túl sok negatív hír már-már közömbössé teszi a gyereket a veszélyekkel szemben. Kettő: Irreális félelmek, paranoia alakul ki nála, és ez gátolja a kikapcsolódásban, szorongással tölti el. Három: Valóban tanul a történtekből. Konkrét rémtörténetek helyett érdemes inkább általánosságban beszélni a veszélyekről. Legfontosabbnak a társaságot tartom. Kevésbé veszélyes a buli, ha többen, fiúk-lányok vegyesen mennek. (Fiúbandák hamarabb kerülnek verekedésbe, lánybandákat könnyebben bántanak…) Szerencsés a helyzet, ha a szülő ismeri is a barátokat. Fesztivál előtt érdemes összejönni, átbeszélni miket vigyenek, akár egy „előbuli” keretei között is.

Az alábbi részleteket a legjobb közösen megbeszélni:

– Cseréljenek telefonszámot a gyerekek és a szülők. Ha a szülők ezt egymással is megteszik, úgy együtt növelhetik a kontrollt a távolból. (A telefontöltő kulcsfontosságú! J )

– Érdemes előre tisztázni, hogy a nap mely időszakában keresik egymást.

– Legyen elég pénz, tartalék a gyereknél!

– Tudja, hogy kitől kérhet segítséget! (Elsősegély-sátor, biztonsági őrök stb.)

– Érdemes még otthon kipróbálni felverni a sátrat. Ennek kapcsán a holmik biztonságba helyezését, az értékek védelmét is átbeszélhetik.

– Beszéljenek arról, milyen veszélyekkel járhat, ha egyedül marad. Fesztiválokon ugyanis különösen fontos a társaság szem előtt tartása. Könnyű elkeveredni a tömegben, és ez ijesztő is lehet.

– Bontott üvegből és idegenektől nem szabad italt elfogadni!! Sablon, de soha nem árt még egyszer elmondani. Emlékezzünk a tavaly a VOLT-on megerőszakolt lány esetére. Ezek kapcsán nem árt újra átbeszélni az alkohol és a drogok veszélyeit!

– A „fesztiválbatyut” becsomagolásában is segíthet a szülő. Nehogy otthon maradjon a naptej, a töltő vagy az Algopyrin.

Ha végiggondoljuk, milyen biztonsági intézkedésekkel találkozunk a fesztivál területén, máris kevesebb az aggodalomra való ok. Jó tudni, hogy a szervezők külön hangsúlyt fektetnek az egészségügyi és biztonsági szolgáltatásokra. A fesztivál tényleges területén így ezekkel is számolhatunk, tehát érdemes arról beszélni, hogyan kérhet tőlük segítséget a gyerek, ha bajba kerül.

A cikk elejére visszautalva, ne aggódjon! Ha segítő szülőként próbálunk gyermekünkkel átbeszélni, mire számítson a fesztiválon, kevesebb eséllyel ütközünk teljes ellenállásba, és a gyerek is inkább érzi azt, mennyire jó fejek vagyunk, hogy elengedjük, és még segítünk is neki.

Bojti Andrea gyermekpszichológus
gyermekpszichologus.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*