Könyvajánló (Palkó, Zsófi meg a világ dolgai)

Amikor felkértek rá, hogy írjak recenziót Vitkolczi Ildikó „Palkó, Zsófi meg a világ dolgai” című könyvéről, azt gondoltam, ez egy mesekönyv gyermekeknek. Ehhez képest olvasás közben egyből saját gyermekkori emlékeim jutottak eszembe. Sokáig én sem tudtam értelmezni, hogyan lehet a nagyiból kettő, és az én apukámnak miért nem anyukája az én anyukám?

Palkó, Zsófi meg a világ dolgai

Zsófi (4) és Palkó (2) korában a gyermekek már elkezdenek beszélni, érdeklődő „Miért?” kérdésekkel bombázzák környezetüket. Ezek sokszor értelmetlennek, butaságnak tűnnek, de a gyermek számára fontosak. Éppen ezért nem szabad elbagatellizálni a megválaszolásukat. Palkó és Zsófi kalandjai, a maguk életszerűségével, közelebb viszik a mesét hallgatókat a „világ dolgaihoz”. Az egyes fejezetekben felvetett témák alapján a mese tovább szőhető.

Palkó és Zsófi szerethető karakter, tipikus testvérek. Tetszik, hogy testvérkapcsolatuk nem csak idealizált színben van feltüntetve. Így a kisgyermekkor legtöbbet emlegetett kérdésével, a testvérféltékenységgel is foglalkozik a szerző. Kedvenc történetem „A sarokban állni borzasztóan rossz dolog” mintapéldája a testvérek közti konfliktusok megértésének. Ezen keresztül megértheti a szülő, mennyire igazságtalannak érzi a nagy Zsófi a büntetést. Azért nem érdemes igazságot tenni a testvérek között, mert nem tudhatjuk, ki kezdte. Kívülálló számára úgy tűnik, Zsófi megcsípte Palkót. Holott a kislány jogos sérelme, hogy öccse megtépázta kedvenc plüssmacskáját.

Összességében Vitkolczi Ildikó könyve egy szerethető, olvasmányos, kedves rajzokkal illusztrált mesekönyv gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az élet hétköznapi kérdéseit tárgyalja úgy, hogy a felnőtt olvasó is közelebb kerül a kisgyermekek világához. Hétköznapi karaktereivel könnyű azonosulni, és a kis történetek rajtuk keresztül továbbszőhetőek, segítséget nyújtva ezzel saját gyermekünk kérdéseinek megválaszolására.

Ajánlom olvasásra mindenkinek, akinek hasonló korú gyermekei vannak.

Bojti Andrea gyermekpszichológus
gyermekpszichologus.blog.hu

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*