A mesemondó szülő…

“A mesemondó szülő lelassítja, lecsendesíti a külső világot, és egy olyan teret alkot, amelyben gyermekével a közösen átélt élmény során eggyé válik. Ez a szülő-gyermek kapcsolat egyik fontos pillére, az erre fordított idő sokszorosan megtérül, ugyanis ez lesz az alapja a későbbi bizalmas beszélgetéseknek is.

A legfontosabb, hogy a meséléshez idő kell – olyankor semmiképpen ne meséljünk, amikor fél szemünkkel az órát lessük. A gyermek megérzi, ha sietünk, és le akarjuk rázni. Ahhoz, hogy ne törjük meg az élményt, a mesét elejétől a végig, megszakítások nélkül mondjuk el, és hagyjunk időt a feldolgozására is.
A lerövidített, ‘instant’ mese olyan, mintha egy pohár nemes bort egy hajtásra felhörpintenénk, vagy egy klasszikus zeneszámot felgyorsítva hallgatnánk. A mese csak akkor éri el jótékony hatását, ha a gyermekhez csonkítatlan változatban jut el. Minden elemének fontos szerepe van, és a megváltoztatással, rövidítéssel épp a lényegi mondanivaló sikkad el. A belső rend megteremtésében nem a leegyszerűsített, ‘lebutított’ mesék segítenek, amelyek hamis, hollywoodi harmóniát sugallnak, hanem azok, amelyek a fejlődés és növekedés állomásait mutatják be.”

(Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia)

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*