Milyen ajándékot kapjon a gyerek?

Semmiképpen ne ess túlzásba!

Milyen ajándékot kapjon a gyerek?

Karácsony előtt különösen aktuális, de átültethető szülinapokra is, és ötletet kaphatsz abban az esetben is, ha egyszerűsítéssel szeretnéd könnyíteni a gyermeked életét.

Először is az alap kiindulási pont tisztázni: a sok választási lehetőség túlterheli az érzékszerveit, a túl sok a kacat a gyermeked környezetében megfosztja őt a szabadidőtől, és attól a lehetőségtől, hogy alaposan megismerje az őt körülvevő világot, a saját képességeit, és hogy megkereshesse a határait!

Túl sok!

Másodszor, ha már most is rengeteg játéka van (nagy a család, baráti társaság, a játékok megöröklése esetén óhatatlan), érdemes felülvizsgálni a meglévőket, mielőtt bárkitől is újabb ajándékokat kap.
Van némi eltérés egy, ill. több gyermek esetében, a koruktól függően, és hogy tervezünk-e még testvért, de a végső eredményt nem befolyásolja.
Esetenként még mi, szülők is nehezen válunk meg a dolgainktól, nem még ők.
A válogatást ezért célszerű a gyermeked nélkül megtenni a következő szempontok szerint:

– A töröttek, vagy amelyeknek fontos alkatrészük hiányzik, azokat könyörtelenül dobd a kukába!
– Amiket méretük, vagy korosztálya szerint kinőtt (és nincs tervben kistesó) ismerősöknek, vagy apróhirdetésben (akár csomagokat összeállítva) el lehet adni. Ha erre nem vagytok rászorulva, vagy macerásnak találod, nézz szét a környezetedben, akad-e olyan család, ahol nehezebb körülmények között élnek, és ajándékozd el!
További lehetőség óvodába, bölcsődékbe, iskolák napközijébe, de akár gyermekorvosi rendelőkbe, kórházak gyermekosztályára, vagy éppen az Ambuláns rendelésre beadni a megtisztított, lehetőség szerint kimosott játékokat. Nagyon hálás kis gazdikra találhatnak így.
– Amiket nem szeretnél továbbadni, mert időnként most is elő-előkerülnek, azoknak a nagyobb részét dobozold be, és tedd el szekrénybe, padlásra.
Szűkítsd le a legkedveltebb, ezért a legváltozatosabb kedvencek (mint autók, babák) számát is egy kisebb csoportra!
Az eltett dobozokból megegyezés szerint akkor kerülhet elő egy-egy játék, ha a „forgalomban lévőkből” bekerül egy-egy másik a helyükre. Ezzel a módszerrel megakadályozható, hogy ismét felhalmozódjanak a játékok, és sokkal nagyobb örömmel veszi a „rég elfeledett játékot” újra kézbe, mintha ott lett volna eddig is a szeme előtt.

Harmadsorban nézzük a gyerekszoba aktuális, vagy jövőbeni játékait, az ötleteket, melyek mentén vásárolhatod – vagy kérheted a családtagoktól – az ajándékokat gyermeked számára!
Alapszabályként a játékok legyenek minél egyszerűbbek, esztétikailag kifogástalanok!
A (be)válogatási – illetve a vásárlási – szempontod legyen az, hogy a vele való játék a gyereknek valódi élményt adjon, cselekvésre, mozgásra ösztönözze úgy, hogy a maga természetes módján elégítse ki az igényeit! Érdemes belegondolni, hogy egy önmagában zenélő, forgó, beszélő autó nem túl sokáig fogja lekötni a gyerek figyelmét, ráadásul semmilyen módon sem fejleszti.

– Ösztönözzön tapintásra: pl. különböző anyagok (a nagyobbaknak varróeszközök)!
– Legyen a felnőttek használati tárgyainak kicsinyített másaiból: pl. konyha, műhely, stb!
– Buzdítson szerepjátékokra: orvosi táska, tábla, kréták, (ujj)bábok, plüss- vagy kisméretű állatok, néhány „jelmez” – ez utóbbi esetében a legjobb, ha nem túl konkrét, kidolgozott, így többféle figurát is ki lehet belőle hozni!
– Segítsenek a felfedezésekben: vödör, lapát, nagyító, távcső stb.
– Ösztönözzenek mozgásra: ugrálókötél, labda (több méretben), hullahopp-karika, hinta (rossz időben bent, még kisebb lakásban is használható, ha az ajtófélfába erősítjük a kampóját)
– Hasson az egyensúlyra és a koordinációs készségekre: pl. trambulin
– Alkalmasak legyenek a kézügyesség fejlesztésére: gyurma, festék, ceruzák, zsírkréták, rajztömb, kartonok, gyöngyök, stb.

Milyen ajándékot kapjon a gyerek?
– Megszerettessék a hangszereket
– Fejlesszék a logikát, memóriát, térlátást, szókincset, stb. ezek az óvodát, és iskolát is előkészítik: párkereső, puzzle, társasjáték, építőkockák
– Hasson a fantáziájának a fejlődésére: maximum 10-12 db elsősorban MESEkönyv, amelyek amellett, hogy az életkorának megfelelnek, lehetőleg ne stimulálják, hanem foglalkoztassák a képzeletét, hogy a történet majdan belekerülhessen a játékába!
– Amikkel bunkert, „házat”, „hajót” stb. lehet építeni: plédek, csipeszek, párnák. Ha nagyobb a gyermeked, akkor kötöző-eszközök is.

Még nem kerültek szóba azok a játékok, amikkel a szabadban játszhat a gyermeked. A választási szempont ugyanaz, mint bent: mozogjon és ismerkedjen önmagával, a környezetével, a testvéreivel, barátaival. Nem mindennel elhalmozva, csak a korának megfelelően megválogatva.

– Elsősorban a különböző járművek: lábbal hajtós motor, bicikli, roller, mechanikus gokart, vagy görkorcsolya, gördeszka, vagy télre a szánkó, korcsolya, sífelszerelés.
– Kis házikó, mászóka, csúszda, gyűrű, mászókötél – a már fent is említett hinta mellett.
– Elmaradhatatlanok a kertészkedő, pancsoló, rajzolós, és homokozó játékok – ahány gyerek, annyi lapáttal!

Tárolási tanács (kintre és bentre is):

– Mindig csak kevés játék legyen szem előtt, mert a túlkínálatban képtelenség döntést hozni!
– Legyen a többi játék könnyen elővehető, pl. letakart kosárban, vagy könnyen nyitható játéktárolóban!

Talán ellentmondásosnak tűnhet a rengeteg játék-lehetőség felsorolása a fentiekben, és ugyanakkor az egyszerűsítésre való bíztatás, ezért megerősíteném a szándékot, hogy  gondolatébresztőnek, az ötletek közti válogatási lehetőségnek, és nem bevásárló, vagy ajándék-listának szántam az írást.

Végül pedig egy megfontolandó gondolat – ha így teszel, nem csak a gyermekednek teszel jót, de magadnak is, mivel mi, szülők hajlamosak vagyunk a gyerekünk unalmát a saját kudarcunknak tekinteni:
Változtass a szemléleteden, és hagyd, hogy unatkozzon a gyermeked! A kreativitás előzménye ugyanis sokszor az unalom. A „semmittevés” állapotában a csendben megszólal a gyermek belső hangja, megmozdul és elindul egy sugallat, egy ötlet nyomán, hogy kreatívan töltse el az idejét.

Hagyd a gyerekedet unatkozni

(Kim John Payne nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*