Szoptatási 1×1 kezdőknek

A gyereknevelés olyan dolog, melyről mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, főleg, ha nem a saját gyerekéről van szó. A szoptatás is egy ilyen téma mindenkinek – mikor, hol, hogyan, meddig, stb. Rendkívül zavaró lehet az édesanyának, ha mindenhonnan különböző információkat kap, sőt tovább bonyolítja a helyzetet, ha a saját családja is másképp látja dolgokat, mint ő.

Szoptatási 1x1 kezdőknek

Szeretnék számos nézetet összegyűjteni, ami az első pár hónapban rendkívül hasznos lehet. Saját magamnak is szembe kellett néznem szoptatási problémákkal, de most már tudom, mit csináljak, hogy a gyermekemnek a legjobb legyen.

♦ Az első pár nap – amikor babát várunk mindent elolvasunk, (magazinok, Internet, stb.). Ezekben a cikkekben a szoptatás egy csodálatos és boldog esemény mindenféle nehézség nélkül (és valójában az is – ezt saját tapasztalatból mondhatom!). Aztán a baba megszületik és ott maradunk vele egyedül (szerencsések vagyunk, ha van segítségünk). Rájövünk, hogy a szoptatás fáj, nem csorog egyből patakokban a tejcsi. De nyugalom, a baba tudja mire van szüksége. Csak pihenjünk le vele, hagyjuk, hogy eldöntse mikor szeretne mellre kerülni. De ne lepődjünk meg, ha egész nap ezt szeretné! Néhány nap után sokkal könnyebb lesz. Ne feledjük egy csecsemő sosem fog önszántából éhen halni. (A fájdalmon pedig a tömény lanolin sokat enyhít!)
♦ Időzítés – Az egyik legvitatottabb téma, hogy milyen gyakran etessünk. Sajnos sok anyuka az óra szerint dönti el, hogy megeteti a babáját vagy nem. Úgy gondolják, nem tesz jót a baba gyomrának, ha 3-4 óránál gyakrabban szoptatnak. De ha igény szerint szoptatunk, a baba igényeit figyelembe véve és a baba jelzéseire reagálva sokkal könnyebb életünk lesz, gyermekünk pedig kiegyensúlyozottabb lesz, mint valaha.
Mérjek vagy ne? – Véleményem szerint a jól szopó csecsemő egyik legnagyobb ellensége (az óra után) a mérleg. El tudnánk képzelni, hogy minden egyes étkezéskor pontosan ugyanannyit eszünk? A baba is néha éhesebb, néha csak szomjas, vagy a kedvencem, amikor csak anyát akarja, vagy ahogy én hívom „komfort-cicizni” szeretne. Amikor a védőnőm kérdezi, hogy mennyiket eszik a lányom, minden azt szoktam válaszolni, hogy amennyitől jól lakik. Ne feledjük, önszántából nem fog éhen halni (Természetesen lehetnek esetek, amikor az elfogyasztott anyatej mennyiségének mérése fontos lehet, de egy egészséges csecsemő esetében felesleges minden étkezését mérni. Első hónapban heti egy, utána havi egy súlymérés bőven elegendő.)
Fejlődési ugrás – Vannak olyan szakaszok a baba életében, amikor a fejlődéséhez több anyatejre van szüksége. Ezek általában két hetesen, három hónaposan és fél évesen jelentkeznek. Ezek a fejlődési ugrások. Az egyetlen dolgunk ilyenkor, hogy reagáljuk a megváltozott igényeire. A tejtermelés kereslet-kínálat alapon működik, minél többet rakjuk mellre a babát, annál több tejünk lesz.
Nyilvános szoptatás – Elsőre azt mondanám, hogy ez mindenkinek a saját vérmérsékletén múlik, hogy hogyan áll a témához. Aztán a második nekifutásra visszakérdeznék, hogy „Te is csak otthon eszel?” Ha a babám szopizni szeretne, én megadom neki a lehetőséget bárhol, bármikor. Csak olyan ruhát kell viselni, ami alkalmas erre. Textil pelenka vagy egy hordozókendő jó szolgálatot tehet takaróként. Végül, de nem utolsó sorban a strandon nagy valószínűséggel többet mutatunk meg magunkból, mint egy szoptatás alkalmával. Természetesen nem kell, hogy a szoptatás látványos nyilvános esemény legyen, de bizonyos diszkrét keretek között nem fog másokat zavarni és mások sem fognak minket zavarni,
Bukik a baba – Előfordulhat, hogy a félig megemésztett tejet viszontlátjuk. Sokszor sokkal nagyobb mennyiségnek tűnik, mint amennyi valójában. Próbáljunk meg egy kiskanál tejet a padlóra fröccsenteni, sokkal többnek fog látszani. Hogy ezt elkerüljük, kezdjük el a szoptatást a baba első jeleire, nem kell megvárni, míg sír, így kevesebb levegőt fog nyelni. Főként ne felejtsük el, hogy a babák éretlen emésztő szervekkel jönnek a világra, ahogy idősödnek, annál kevesebbszer fordulnak elő emésztési problémák.

Az előzőeken kívül még két olyan problémát szeretnék bemutatni, melyekkel (szerencsére) nincs saját tapasztalatom, de sokfelől hallottam róla és néhány anyuka-társam tapasztalta is.

Mellgyulladás – Ha hirtelen fellépő lázat és influenzaszerű tüneteket tapasztalunk, valószínűséggel mellgyulladással állunk szembe. Három fajta mellgyulladást különböztetünk meg: túltelítődés, fertőző mellgyulladás és a nem fertőző mellgyulladás¹. A legtöbb anyuka azért szenved mellgyulladásban, mert pang a tej a melleiben. A legjobb mód ennek kiküszöbölésére a folyamatos szoptatás. Gyógymódként segíthet még, ha a megfelelő pozícióban szoptatunk, még akkor is ha néha ezt viccesnek találjuk. Például, ha négykézláb helyezkedünk a baba fölé a gravitáció is segít kiüríteni a melleket. Ha úgy érezzük szükséges, mellszívóval vagy kézi pumpával megpróbálhatunk fejni is. Azonban, ha a tünetek 24 óra múlva sem csillapodnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a fertőző mellgyulladás kezeléséhez antibiotikumra van szükség!
Szopási sztrájk – Ha a baba nem szeretne szopizni, nem az a legvalószínűbb, hogy elválasztaná magát, csak valamilyen kellemetlen élménye párosul a dologhoz. Az okok rendkívül változatosak lehetnek: betegség miatti fájdalom, fogzási fájdalom, kényelmetlen pozíció, megváltozott körülmények, visszatért menstruáció, stb². Nem kell megijedni, pár napon belül rendeződik a helyzet, csak mindenképp meg kell próbálni az okot megtalálni. Már az első jelekre kezdjük meg a szoptatás, próbáljunk nyugodt körülményeket teremteni, próbáljuk ki másik pózt. De a legfontosabb úgy kezeljük a szoptatást, mintha ez lenne az egyetlen lehetőség a gyermekünk táplálására. Ha mi elszántak vagyunk, előbb-utóbb megtaláljuk a megoldást a problémára.

Természetesen ez nem egy teljes lista, az első hónapok leggyakoribb problémáit próbáltam csokorba gyűjteni. Ne feledd ezek a problémák nem megoldhatatlanok. Higgy nekem két kicsi gyerkőc anyukája és “szoptatás rajongó” vagyok!

Cs-M. Judit

¹Molnár, Á.: A mellgyulladás kezelése, Anyák lapja, 2012. szeptember, p14-16
²Mohrbacher, N.: Szopási sztrájk. Letöltve 2013.július 17. http://www.lll.hu/fuzetek/szopasi_sztrajk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*