Tegyél a mellrák ellen!

Sok nő fél az emlődaganattól, mégis nehezen szánják rá magukat a szűrővizsgálatra.
Bátorítunk, ne várj addig, míg egy ismerősöd, közeli barátod, családtagod elvesztése miatt nagyobb hangsúlyt kap életedben a mellrák! Tegyél, hogy Te életben maradhass a családodnak!
Első lépésként olvasd el ezt a cikket, hogy többet megtudj a betegségről, és arról, hogyan ismerheted fel!

Tegyél a mellrák ellen!

A MELLRÁK
Valamennyi nő rémálma, hogy egyszer rosszindulatú emlőbetegséget diagnosztizálnak nála. Az aggodalom érthető, hiszen e betegség gyakorisága évről évre nő hazánkban. Ma már a leggyakoribb női daganatos betegség. Évente átlagosan 7500 új beteget fedeznek fel, és 2500 nő halálát okozza a kór. Ugyanakkor minél korábban derül fény a betegségre, annál jobbak az érintett életkilátásai. Tehát, a mellrákdiagnózis nem egyenlő a halálos ítélettel! Az időben felfedezett betegséget meg lehet gyógyítani. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a mellek rendszeres otthoni önvizsgálatának fontosságát, illetve a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel jelentőségét.
Az életkort figyelembe véve ez a betegség nagyrészt 30 éves kor fölött jellemző, 50-65 év között a leggyakoribb, az ezt követő években pedig, fokozatosan csökken az előfordulása. Fontos tudnivaló, hogy a férfiak is érintettek lehetnek! Igaz esetükben jóval ritkábban alakul ki ez a betegség, ám ha mégis, akkor sokkal súlyosabb és gyorsabb lefolyású, mint a hölgyek esetében.

A BETEGSÉG TÍPUSAI
Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami az érintetteket megtéveszti, és ami miatt sokszor csak hónapokkal, esetenként évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz.
Az emlődaganatokat a szerint osztályozzák, hogy milyen szövetből indulnak ki és mekkora a kiterjedésük.
Az emlődaganat kiindulhat:

• tejmirigyből
• tejvezetékből
• zsírszövetből
• kötőszövetből

Az emlődaganat különböző típusai eltérő módon fejlődnek. Némelyik egészen lassan nő és csak akkor ad áttétet a test egyéb részeibe, amikor már nagyon nagyra nőtt. Más típusok agresszívebbek, gyorsan nőnek és szóródnak. Mindemellett ugyanannak a ráktípusnak is betegenként változhat a lefolyása.

Tegyél a mellrák ellen!

GYANÚS JELEK
Melledet, havi rendszerességgel vizsgáld meg a következők szerint, lehetőleg a menstruációt követő második vagy harmadik napon, mert ilyenkor a legkevésbé valószínű, hogy a melled érzékeny, vagy duzzadt. A menopauzát követően a hónap bármely napját kiválasztod a rendszeres önvizsgálat idejének, mondjuk például az elsőt, avagy az utolsót, a hangsúly a rendszerességen van.
Állj szembe a tükörrel és figyeld meg a melledet, méretét, kontúrját. A két melled kissé különböző alakú lehet és előfordulhat, hogy méretük sem teljesen egyforma. Ezen a tényen túl figyelj a nagyobb különbségekre és a mellbimbó esetleges elváltozásaira, például a behúzottságára/befordultságára és a váladékozására. Különösen gondosan nézd meg az emlőbimbót, azok udvarát és a bőrt is! Fürkészd alaposan, hogy látsz-e kebleiden dudorokat és behúzódásokat, avagy narancshéjra emlékeztető elváltozást.
Emeld fel a karodat a fejed fölé, kezedet tedd a tarkódra és szorítsd erősen a fejedhez, majd gondosan vizsgáld meg a tükörképedet. Ilyen tartásban ugyanis az emlődaganat okozta apró elváltozások jobban észrevehetőek. Figyeld meg, nem változott-e a melled alakja és körvonala, különös tekintettel melled alsó részére. Mellednek követnie kell karod mozgását, a mellbimbók, optimális esetben továbbra is kiemelkednek, és nem lapulnak el, húzódnak vissza.
Ezt követően tedd a csípődre a kezedet és hajolj kissé előre a tükör felé, miközben válladat és könyöködet is előre tolod. Figyeld meg ismét melleid formájának és körvonalának változásait.
A következő lépést mindkét melleden érdemes zuhanyozás közben elvégezni, mert a nedves bőrön könnyebben mozognak az ujjaid.
Emeld fel először a bal karodat, majd jobb kezed három ujjával gondosan tapintsd át bal melledet. Körkörösen mozgasd ujjaidat a melled körül a külső résztől a mellbimbód irányába haladva. Finoman, de erőteljesen tapintsd, csomó vagy duzzanat után kutatva. Ügyelj arra, hogy egész melledet – a mellbimbót és udvarát sem kihagyva – centiméterről centiméterre haladva alaposan tapintsd végig. Ezt követően óvatosan tapintsd végig a melled és a hónaljad közötti területet, illetve hónaljadat is, figyelve az esetleges csomókra.
Ezt követően óvatosan nyomogasd meg bal mellbimbódat, és figyeld, váladékozik-e. (Ha bármikor váladékozást tapasztalsz, függetlenül az önvizsgálatodtól, fordulj késedelem nélkül orvoshoz!)
Feküdj le hanyatt, majd tegyél kispárnát vagy egy összehajtott törölközőt a bal vállad alá. Emeld fel a bal karodat a fejed fölé. Ebben a helyzetben melled lelapul és még könnyebben áttapintható, az előbbiekben leírt módszerrel és alapossággal. Természetesen a vizsgálatot most is mindkét oldalon el kell végezned!

Tegyél a mellrák ellen!

EMLŐRÁKRA UTALÓ GYANÚS JELEK
Ha az alábbi tüneteket észleled, az még nem feltétlenül jelenti, hogy emlőrákod van, de mindenképpen mihamarabb keress fel egy szakorvost:

• a környezetében lévő szövetektől elütő tapintatú, vagy el nem múló csomó az emlőben,
• olyan duzzanat, ami nem múlik el,
• a bőrfelszín megváltozása: dudor(ok), avagy behúzódás(ok) megjelenése,
• hámlás a mellbimbó körül,
• a mell alakjának megváltozása,
• a mellbimbó alakjának megváltozása,
• váladékozó mellbimbó, a váladék véres is lehet.

AZ EMLŐRÁK TÜNETEI
A csomó nélküli emlőfájdalom általában nem az emlőrák jele, jóllehet a mellrákos nők kb. 10%-nak csomó nélküli fájdalma van. Az emlőrákos nők eleinte legtöbbször tünetmentesek. Az első gyanús jel gyakran egy csomó megjelenése, melynek tapintása rendszerint jól megkülönböztethető a környező szövetekétől. Az emlőrákos megbetegedések több mint 80%-ában a beteg maga fedezi fel a csomót. A mell apró, szétszórt csomócskáit, különösen a külső-felső területen, rendszerint nem rákos megbetegedés okozza. A tömöttebb tapintatú, jól elkülönülő és csak az egyik mellben érezhető csomó viszont rákos eredetű lehet.
Korai stádiumban a csomót ujjal mozgatva szabadon arrébb lehet tolni a bőr alatt. Előrehaladottabb betegség esetén a csomó már rendszerint hozzánő a felette elhelyezkedő bőrhöz vagy a mellkasfalhoz. Ilyenkor már nem vagy csak a csomót fedő bőrrel együtt mozdítható. Előrehaladott daganat esetén göröngyös egyenetlenség vagy fájdalmas fekély alakulhat ki a bőrön. Néha a csomó feletti bőr gödröcskés, cserzettnek tűnik.
Gyulladásos emlőrák esetén – ami rendkívül súlyos, de nem gyakori betegség – az emlő olyan, mintha begyulladt volna: meleg, piros és duzzadt. A mellben ilyenkor gyakran nem tapintható csomó.
Az emlőbimbó Paget-kórja olyan mellrákfajta, amelynek első tünete a hámló, pikkelyes mellbimbó vagy a mellbimbó váladékozása. Minthogy ez a betegség nem jár nagy kellemetlenséggel, a nők sokszor akár egy évig vagy még tovább figyelmen kívül hagyják a tüneteket és csak ezután fordulnak orvoshoz.

Tegyél a mellrák ellen!

A MELLRÁK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATI TÉNYEZŐI
1. Emlőrák előfordulása a családban
Elsőfokú rokon – anya, leány, testvér – érintettsége a daganat kialakulásának kockázatát jelentősen növeli. Távolabbi rokonok érintettsége csak minimálisan emeli a rizikót.
2 . Gének
Eddigi ismereteink szerint két különböző emlőrák-gén létezik. Ha egy nőben ezen gének valamelyike megtalálható, akkor esetében az emlőrák kialakulásának kockázata nagyon nagy.
3. További kockázati tényezők

• korai első menstruáció – 12 éves kor előtt,
• késői menopauza – 55 éves kor után,
• első terhesség 30 éves kor után,
• gyermektelenség,
• elhízás a menopauzát követően.

Tegyél a mellrák ellen!

AZ EMLŐRÁK DIAGNOSZTIZÁLÁSA
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, a rendszeres önvizsgálattal az esetleges daganatos csomó(k) korai stádiumban észrevehető(ek)! Márpedig ez a tény, adott esetben akár életet is menthet!
Becslések szerint a legtöbb beteg esetén egyetlen sejtből kiindulva 5–8 évig fejlődik az emlőben a daganat, mielőtt a mammográfiai vizsgálattal kimutathatóvá válik, majd csak ezután válik tapinthatóvá, azaz éri el az 1 cm körüli átmérőt.
Fizikális vizsgálat
Az orvos szemügyre veszi a mellett, megfigyeli az egyenetlenségeit. Utána mindkét emlőt egyenként végig tapintja, és megnagyobbodott nyirokcsomók után kutat a hónaljban.
Mammográfia
Az emlőrák korai szakaszában történő felderítésének egyik bizonyítottan leghatásosabb eszköze a mammográfia. Tudni kell, hogy ez a vizsgálat sem deríti fel valamennyi korai emlőrákot, tehát nem csalhatatlan! A mammográfia tulajdonképpen az emlők röntgenvizsgálata, amely abban tér el az ismert mellkasröntgentől abban, hogy kisebb sugárterheléssel jár.
Az ÁNTSZ által szervezett szűrővizsgálatot 45 és 65 éves kor között 2 évente ajánlott elvégeztetni.
Ultrahangos vizsgálat
Az ultrahang-vizsgálat egyszerűen kivitelezhető módszer. Mai ismereteink szerint nem fejt ki káros biológiai hatást. Az emlők vizsgálatában kiegészíti a mammográfiás leletet. Az ultrahang alkalmas arra, hogy mellimplantátum esetleges sérülései is felismerhetőek legyenek.
CT-lézer-mammográfiás vizsgálat
A CT-lézer-mammográfia az emlőrák kimutatásában új fejezetet nyitott. A CT-lézer-mammográfia nem az emlő szerkezetét, hanem a vérellátását vizsgálja. Nagy biztonsággal kimutatja az érképződést (angiogenesist), amely a rosszindulatú daganat terjeszkedésének elengedhetetlen feltétele.
A CT-lézer-mammográfia – a komputertomográfiához hasonlóan – keresztmetszeti képeket készít az emlőszövetről, csakúgy, mint a hagyományos CT a testről. A háromdimenziós képalkotás olyan előrelépés a klinikai képmegjelenítésben, mint amilyen előnyt jelentett a CT a hagyományos röntgeneljáráshoz képest. A „szeletek” külön-külön, rétegenként is megjeleníthetők, ezáltal a kérdéses terület pontosabban vizsgálható.

Tegyél a mellrák ellen!

TOVÁBBI HASZNOS

  • A terhesség és a szoptatás csökkenti az emlőrák kialakulásának valószínűségét. A védőhatás annál erősebb, minél fiatalabb korban következett be az első kiviselt terhesség. Ez a védőhatás jóval gyengébb a 30 év felett kiviselt első terhesség esetén.
  • A változókori hormonpótló készítmények mintegy 30%-al növelik az emlőrák kockázatát, ha az alkalmazásuk ideje meghaladja a 15 évet!
  • Az emlődaganatok több mint 80%-a nem rosszindulatú, de ezt csak a szövettani vizsgálat döntheti el!
  • A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint hazánkban az emlőrák felismerésétől a daganatos halálig eltelt idő átlagosan több mint 14 évre becsülhető, köszönhetően a korszerű klinikai- és patológiai diagnosztikának és kezeléseknek.
  • Az emlődaganat esetén is igaz: a gyógyulási esélyek jobbak, az alkalmazott terápiák annál hatékonyabbak lehetnek minél korábbi stádiumban sikerül felismerni a kórt!

Amennyiben fontosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal!

(forrás: mellvizsgalat.com)

Egy Hozzászólás ehhez Tegyél a mellrák ellen!

  1. Anyablog szerint:

    Ha felkeltette az érdeklődésedet a cikkben említett CT-lézer-mammográfiás vizsgálat (emlő-UH-gal együtt): a XIII. kerületi MeDoc Egészségközpontban kb. 1 hét múlva tudnak időpontot adni, és az eredmény azonnal kézhez vehető. Ára: 29.900 Ft. Bővebb infó: 06-1/783-6004

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*