25 perces pizza

25 perces pizza – kérsz egy pizzát fél óra múlva? Készítsd el!

Hozzávalók:
egy nagyobb méretű bögre
1 bögre élesztős liszt (kb. 275 g) – én kb. fél csomag száraz élesztőt kevertem a finom liszthez
fél bögre víz

olívaolaj
2 nagyobb szem paradicsom (konzerv is jó)
2 g fokhagyma
2 marék friss bazsalikom
balzsamecet
125 g mozzarella sajt
10-20 dkg sonka/szalámi
parmezánsajt (ízlés szerint)
köménymag
chili
(és bármilyen feltét, fűszer, amit Te szeretsz!)

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit (liszt, élesztő, csipet só, kevés olívaolaj, víz) néhány percig kevertem a robotgépem dagasztószárával. Akkor jó a tészta, ha megemeled, ruganyos, elkezd nyúlni. Ha még ragadós, lisztet hozzáadva állíthatsz az állagán.
Lisztezett deszkára kiemelve kb. 1 centi vastagra nyújtottam.
Az eredeti recept szerint olívaolajas serpenyőbe kell nyomkodni, és elkezdeni kis lángon sütni, amíg a pizza-szószt elkészíti az ember, hogy miután az alja megsült, a feltétekkel megpakolva a grillezőbe téve az egész serpenyőt(!), 5 perc alatt a legnagyobb fokozaton megsüssük.
Miután nekem nincs olyan serpenyőm, amit a nyelével be mernék rakni a sütőbe, ezért én olívaolajjal megkent pizzasütő formába nyomkodtam a tésztát, és némiképp alakítottam a sütésen.
Beállítottam a sütőt a legmagasabb hőfokra, és alsó sütés-felső grillezés funkcióra.
A pizza-szószhoz turmixgépbe raktam a paradicsomokat (vagy a konzervparadicsomot), beledobtam a fokhagymákat, sóztam, egy marék bazsalikomlevelet, majd kevés balzsamecetet és olívaolajat csepegtettem hozzá. Turmixolást követően kanalaztam a szószból annyit a tésztára, amennyit szükségesnek ítéltem (a többit a hűtőbe tettem, mert nem kizárt, hogy néhány napon belül újra használni fogom…). A magam ízlése szerint pluszban megszórtam majorannával, oregánóval is. Ezután a mozzarella sajtot tépkedtem a pizzára, csak úgy hanyagul, nagyobb darabokban. Aztán jött a sonka/szalámi (mutatósabb, ha nem kisimítva, hanem meghajtogatva tesszük rá), megszórtam reszelt sajttal (momentán nekem trappista volt itthon). A tetejét akár egész köménnyel is meg lehet szórni (a gyerekek miatt én inkább őröltet használtam, a chilit ki is hagytam), és kevés olívaolajat csepegtettem a tetejére.
A forró sütőbe toltam, ahol én 15 percig sütöttem, de ez egyrészt sütő, másrészt ízlés függő…
Már készen egész bazsalikomot szórtam a tetejére.

Szerintünk jól sikerült. Csak rögtön dupla adag kell belőle…

Az eredeti Jamie Oliver-recept.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*