Áfonyás-tejszínhabos csokitorta

Áfonyás-tejszínhabos csokitorta – nem csak áfonyával, bármilyen friss gyümölccsel pazar!

Áfonyás-tejszínhabos csokitorta

Hozzávalók:
tészta:
25 dkg min. 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
20 dkg vaj
2 cl konyak
5 tojás
8 dkg cukor
2 evőkanál liszt
díszítés:
4 dl habtejszín (nem édesített) – felhasználás előtt 24 órára hűtőbe, vagy fél órára fagyasztóba téve
2 evőkanál cukor
2 csomag habfix
15 dkg áfonya (vagy még több bármilyen más friss gyümölcsből)
1 dl áfonyaszörp (vagy a gyümölcs ízének megfelelő)

Elkészítés:
Gőz felett megolvasztottam a kisebb darabokra tört csokit a felkockázott vajjal és a konyakkal együtt.
Míg magukban oldvadoztak, felvertem a tojások fehérjét, keverés közben apránként hozzáadtam a cukrot, kisebb fokozatra véve a robotgépet a tojások sárgáját, majd a vajas csokit is beledolgoztam, végül a lisztet is hozzászitáltam.
A sütőt 150 fokra és alsó-felső sütésre kapcsoltam.
A 26 centis kapcsos tortaformámat kivajaztam-liszteztem, a masszát beleöntöttem, a konyhapulthoz ütögetve egyengettem el.
A sütőm mélyebb tepsijébe helyeztem a tortát úgy, hogy alulról alufóliába csomagoltam, majd a tepsibe ujjnyi magas vizet öntöttem.
Kb. 35-40 percig gőzölve sütöttem, de nem is annyira az időt, mint inkább a tészta állagát érdemes figyelni: akkor jó, ha az egész egyben remeg, és már nem lágy a közepe.
Miután lehűlt, hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, ekkor pattintottam le a forma oldalát.
Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá vertem, hanyagul a tortára simítottam, megszórtam az áfonyával, megcsepegtettem a szörppel, majd a tányérokra emelt szeleteket ízlés szerint további öntettel locsoltam meg.

Nagyon finom, „alig lehet abbahagyni” torta lett belőle…

Áfonyás-tejszínhabos csokitorta Áfonyás-tejszínhabos csokitorta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*