After eight torta

After eight torta

Lányom nagy kedvence a mentolos csokilapocska. Sütemény már van fent a kínálatban, ezúttal tortában kérte a barátnős szülinapi bulira.

Afther eight tortaHozzávalók:
krém:
4 tojássárgája
1 púpozott evőkanál liszt
fél liter tej
5 evőkanál cukor
3 lime leve (vagy 2 evőkanál lime-lé)
nagy csokor menta
1 csomag zselatin
2 evőkanál zöld ételfesték
(+ 5 dl cukrozott habtejszín)
tészta:
4 tojás
csipet só
28 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
24 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál zöld ételfesték
nagy csokor menta
díszítés:
2 tábla étcsokoládé (min. 74%-os)
5 dkg vaj
fél tábla fehércsokoládé
mentabóbiták
mentolok csokilapocskák
zöld színű tortadara
dekorgyöngyök

Elkészítés:
A 2 nagy csokor mentát leöblítettem, egészen apróra vágtam.
A lime-okat a konyhapulton meggörgettem, megmostam, majd kettévágva a levüket kifacsartam.

Először a krémet készítettem el, mert tölthető állaga eléréséhez időre volt szükség:
Egy lábasba tettem a tojássárgákat, rájuk szórtam a lisztet, elkevertem, majd a tejet kisebb adagokban hozzáadva kézi habverővel csomómentesítettem. Láng fölé tettem, folyamatosan kevertem, összefőztem. A tűzről lehúzva hozzáadtam a cukrot, a lime-ok kifacsart levét, az aprított menta felét, valamint az ételfestéket. A tűzre visszatettem, de mielőtt még forrt volna, beleszórtam a zselatint, alaposan elkevertem, és elzártam a tüzet alatta. Félretettem hűlni, többször ellenőriztem, hogy hol tart a dermedéssel. Gyorsítható hűtőbe is téve, ám ekkor még fontosabb figyelni.

A 26 centis tortaformámat kivajaztam, kiliszteztem, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.
A 4 tojásfehérjét egy csipet sóval, a cukor felével, 4 evőkanál vízzel habbá vertem.
A 4 tojássárgát a cukor másik felével, az ételfestékkel, és ugyanannyi vízzel fehéredésig kevertem.
A lisztbe vegyítettem a sütőport, majd felét a fehér, felét a sárga masszához kevertem, végül a kettőt egy lapáttal egymásba forgattam. Beleöntöttem a tortaformába, a tésztából egy lapát segítségével felhúztam az oldalára, amitől egyenes lett a kisült tészta felülete.
A sütőbe tolva 30-35 perc alatt megsütöttem. Akkor lett biztosan kész, amikor a közepébe szúrt villa már tisztán került ki. 10 perc elteltével a forma oldalát lecsatoltam és egy rácsra tettem.

Amikor a piskóta teljesen kihűlt, kettévágtam. Mivel úgy terveztem, hogy nem vonja be teljesen a csokoládé, épp csak lecsurog az oldalára, így annak érdekében, hogy mutatósabb legyen, egy nagy késsel vékonyan levágtam körben a szélét.
A már nem folyós, de kenhető krémet elegyengettem az alsó tésztán, majd a tetejére tettem a másik felét.

A csokikat kisebbre törve egy lábasban forró kevés víz, azaz gőz fölé tett üvegtálban a vajjal hagytam megolvadni, elkevertem, majd a tortára öntöttem. A palacsintafordító lapátommal a közepéről kiindulva körkörös mozdulatokkal elsimítottam hagytam, hogy néhol a szélén túlcsorogjon.
A kontraszt érdekében fehércsokiból annyi krumplihámozóval készített forgácsot halmoztam a torta szélére, amennyi mentás csokim volt (nem egy teljes dobozzal), azokat a tetejükre ültettem, a zöld tortadarával, a dekorgyöngyökkel, és végül a mentabóbitákkal díszítettem.
A hűtőbe tettem annyi időre, míg a csoki megdermedt.
Gyertyafújást követően forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

A látszat csal, ugyanis a torta keserédességét szinte csak a borításként szolgáló étcsokoládé adta, a belsejét egyáltalán nem lehetett édesnek mondani.

Afther eight tortaTipp:
Az eredeti receptben szerepelt még a krém éppen kihűlt állapotában 5 dl felvert habtejszín hozzákeverése. Én ezt a lépést kihagytam, de talán azzal együtt jobb lett volna a tészta-krém arány + magasabb lett volna a torta is…
Egy másik változat szerint a csokis bevonat helyett választhatsz tejszínt is. Ez esetben 4-5 dl cukros, vagy utólag 4-5 evőkanál porcukorral édesített felvert, 2 csomag habfixálóval elkevert habtejszínt kennék a tetejére, oldalára, és úgy díszíteném (akár a félbevágott mentolos lapokat beleszúrva). De az én szemem előtt csokiba burkolt mentaíz adja vissza az After eight csokit.

(alapötlet: otletkonyha.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*