Almán és fehérborban párolt rozmaringos pulykacsíkok bazsalikomos tejföllel

Almán és fehérborban párolt rozmaringos pulykacsíkok köményes tepsis krumplival, bazsalikomos tejföllel – az egyszerű ízek kavalkádja

Almán és fehérborban párolt rozmaringos pulykacsíkok köményes tepsis krumplival, bazsalikomos tejföllel

Hozzávalók:
80 dkg pulykamell (vagy csirke)

(tarka) bors
vaj
1 evőkanál cukor
2-3 alma
1 dl félédes fehérbor
1 rozmaring-ág
1 kg krumpli
1 teáskanál egész köménymag
3 dl húsleves alaplé (akár kockából)
2 csapott evőkanál ételízesítő
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 csokor friss bazsalikom

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra.
A krumplit megtisztítottam, vastagabb szeletekre vágtam, egy tepsi aljára egymáson kissé takarásba rendeztem, és megszórtam köménymaggal. Meglocsoltam a húsleves, 10 dkg vaj, az ételízesítő és a préselt fokhagymák egyvelegével, majd a forró sütőben addig sütöttem, amíg a tetején piros kéreg lett.

Köményes tepsis krumpli

Míg a krumpli elkészült a pulykahúst megmostam, leszárítottam, felcsíkoztam, sóztam, frissen őrölt borssal hintettem, serpenyőben felforrósított 1 evőkanál vajon, nagy lángon lepirítottam.
Ezalatt az almákat megmostam, a magházat kiemelve (héjastul) felszeleteltem.
A megpirult húst szűrőkanállal kiemeltem, a visszamaradt pecsenyelére a serpenyőbe cukrot szórtam, az almaszeleteket leterítettem, és a tetejére szettem az elősütött húsokat. Megszórtam a száráról lehúzott rozmaring-levelekkel, ráöntöttem a bort (nekem muskotályos akadt), majd fedő alatt közepes lángon puhára pároltam anélkül, hogy kevertem volna.

Almán és fehérborban párolt rozmaringos pulykacsíkok

A tejfölt sóztam, és felaprított bazsalikommal ízesítettem, tálaláskor elsősorban a krumplira locsoltam belőle.

A két receptet külön találtam, én házasítottam össze őket, így nem hiányzott az eredeti recept ajánlásaként a tálaláskor az almára szórható szezámmag és egy-egy szem befőtt cseresznye, de azokkal akár tovább finomítható.
Nálunk nem volt alkalom így megkóstolni, mert egy adagban elfogyott, de állítólag hidegen is finom akár franciasalátával körítve.

A krumplit még bizonyosan sokszor fogom így készíteni (esetleg egy kevés tejszínnel megosztva a húsalaplé 3 decijét, és akkor nem feltétlenül kell mellé a tejföl), mert nagyon-nagyon finom volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*