Aszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátával

Aszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátával -olívabogyó-rajongók számára kötelező étel!

A tapenád egy francia eredetű krém, pástétom. Nevét a kapribogyó (tapéno) után kapta, noha fő összetevője az olajbogyó. Ugyan az alapreceptben csak olívabogyó, olívaolaj és kapribogyó szerepel, tovább finomítható többféle olívabogyó felaprításával, szardellafilé, fokhagyma, aszalt gyümölcs hozzákeverésével – mint ahogy tettem én is -, de akár szárított paradicsom, citromlé, brandy is kerülhet bele.
Elsősorban nem is töltelékként fogyasztják – egyébként gomba és paradicsom is tölthető vele – mert kitűnő vendégváró előétel pl. szendvicskrémként (bruschetta, crostini feltéteként), de akár grillételek mártogatósaként is.

Aszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátávalHozzávalók:
2 db csirkemell-filé
3/4 csésze (kb. 185 ml) olívabogyó (akár többféle, a fokhagymával töltött is jó)
5 dkg aszalt sárgabarack
néhány gerezd fokhagyma
2-3 teáskanál kapribogyó
6-8 szardellafilé (akár ringli)

bors
olívaolaj
a köretekhez:
50-75 dkg brokkoli

bors
olívaolaj
fél citromlé
néhány forgács parmezán sajt
2 nagy szem paradicsom
1 közepes lilahagyma
1-2 uborka
fehérborecet
néhány szál petrezselyem

Elkészítés:
A csirkemell-filéket két részre vettem, leöblítettem, papírtörlővel felszárítottam a nedvességet róluk.

Aszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátávalAprítóba tettem az olívabogyókat. A feketéből ujjal is egyszerűen kinyomható volt a mag, a zöld magjáról le kellett vágnom a húsát, a harmadik pedig fokhagymával töltött volt. Emiatt csak 2 gerezd megtisztított fokhagymát adtam külön hozzá. A sárgabarackot kisebb kockákra vágtam. A 90 grammos kis üveges kapribogyóval töltött szardellafiléből (ringli) a felét, és mellőle egy kevés olajat tettem az aprítóba, valamint 2 teáskanál kapribogyót. Összeturmixoltam, egy tálba öntöttem és 4 felé osztottam.

Aszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátávalA csirkemellek vastagabb oldalánál egy vékony, éles késsel mindre olyan még zsebet vágtam, amekkorát csak tudtam, ügyelve, hogy ne lyukasszam át. Megtöltöttem azokat az olívabogyós krémmel, sóztam, borsoztam a tetejüket, és azzal a felükkel egy nagyobb serpenyőben felhevített kevés olívaolajra tettem. Sóztam és borsoztam az így felülre került felüket is. Nagy lángon, kissé megmozgatva, hogy ne ragadjon le, 3-3 percig pirítottam mindkét oldalukat, majd lefedve további 4-5 percig pároltam.

Aszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátávalAmikor a hús átsült, deszkára emeltem őket.

Közben elkészítettem a brokkolit így, valamint összevágtam, ízesítettem a zöldsaláta hozzávalóit.

Aszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátávalAszalt sárgabarackos tapenáddal töltött csirkemell csőben sült brokkolival, zöldsalátával

A húst 2 centis darabokra felszeletelve tálaltam. A töltelékkel sokkal laktatóbb volt, mint nélküle, és másnap, mire hidegen ettük még jobban összeértek az ízek a húsban és a zöldsalátában is egyaránt.

Tipp: A visszamaradt pecsenyeszaft felhasználásával finom mártás is készíthető a hús mellé: 1 kisebb fej vörös, vagy lilahagymát felaprítva lehet rátenni, megtisztított, szeletelt gombával dúsítani, kevés vízzel felönteni, lefedve együtt párolni, majd egy kb. fél deci fehérborral felöntve tovább rotyogtatni. 1 evőkanál vajjal finomítani, besűríteni, ha szükséges kevés sóval és végül aprított petrezselyemmel szórni.

(a recept forrása: Paprika Tv)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*