Barackos sertéscsíkok

Barackos sertéscsíkok – kínai ízeket idéző különlegesség

Barackos sertéscsíkokHozzávalók:
60 dkg sertéscomb vagy csirke/pulykamell-filé
3 evőkanál olívaolaj
3 répa
4 gerezd fokhagyma

bors
1 csapott teáskanál kínai ötfűszer-keverék
1 chili
1 póréhagyma
5-6 szem őszibarack (kb. 60 dkg), vagy szilva
1 dl szójaszósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés:
A húst szárazra töröltem és csíkokra vágtam.

Barackos sertéscsíkokA fokhagymát (na, jó, én 6 jó nagy gerezdet, mert imádjuk) és a répát megtisztítottam, mindkettőt felaprítottam, ez utóbbit gyufaszál vékonyságúra.
Egy nagyobb serpenyőben nagy lángon felhevítettem az olívaolajat, rádobtam a húst. Felkarikáztam a póréhagymát és megtisztítottam, gerezdekre vágtam a barackokat. Amikor kifehéredett, hozzáadtam a fokhagymát és a répát.

Barackos sertéscsíkok5 percig együtt pirítottam, majd fűszereztem sóval, borssal és a kínai keverékkel, ill. a chilit is ekkor lehet hozzáadni karikázva, de nálam a gyerekek miatt kimaradt.
Rátettem a póréhagymát és a barackokat is.

Barackos sertéscsíkokHa szárnyasból készült volna, teljesen jó lett volna így: meg is puhult volna hamarosan, viszont a disznócombnak több idő kellett, addigra pedig a barack-gerezdek szinte teljesen szétfőttek benne.
Úgyhogy ha csirkéből vagy pulykából készíted, akkor mindössze 5 perc együttes pirítás után felöntheted a szójaszósz, méz, keményítő és fél dl víz keverékével, ami ha besűrűsödik, már tálalható is a körettel.
Ha viszont sertéscombból készíted, akkor a barackot még ne add hozzá, hogy ne járj úgy, mint én…! A szójaszósz felét a mézzel és 2-3 deci vízzel elkeverve öntsd a húsra, és közepes lángon, fedő alatt – ha szükséges, többször további kevés vízzel felöntve – főzd előbb majdnem puhára a húst (nekem úgy + fél óra volt). Ekkor hozzáadhatod a barackot. 5 perc után végül a másik fél deci szójaszósz és fél deci víz keverékével locsold meg. Ha kissé besűrűsödött, és szirupos állagúvá vált a szaft, akkor készültél el vele.
Én kölest főztem hozzá.

Tudj meg többet a kínai ötfűszer-keverékről!

(recept forrása: Rákóczi Feri – eredetileg szilvával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*