BBQ csirkeszárnyak kukoricás rizibizivel, mazsolás-joghurtos lilakáposztával

BBQ csirkeszárnyak kukoricás rizibizivel, mazsolás-joghurtos lilakáposztával

Ha nincs lehetőséged a szabadban grillezni, ezzel a mázzal készítsd el a csirkeszárnyakat. Igaz, hogy a füstös, fás ízt nem tudod pótolni, de hasonlóan élvezetes finomsággal találkozol!

BBQ  csirkeszárnyak kukoricás rizibizivel, mazsolás-joghurtos lilakáposztávalHozzávalók:
1,5 kg (18-20 db) csirkeszárny
1,5 dl (kb. 20 dkg) ketchup
3 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál kínai ötfűszer-keverék
2 evőkanál méz
néhány ág kakukkfű (vagy 1 kávéskanál szárított)
6 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj
25 dkg rizs
10 dkg mirelit/dobozos kukorica
10 dkg borsó
1/4 (kb. 25 dkg) lilakáposzta
1 nagy fej lilahagyma
1 chili-paprika (én elhagytam)
1 kávéskanál mustárpor (elhagyható)
2 evőkanál méz
1 zöldcitrom
nagy marék mazsola
kis doboz natúr joghurt

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és légkeveréses funkcióra.
A megtisztított, konyhakész, megszárogatott csirkeszárnyakat egy nagyobb (üveg)tálba pakoltam. A tálat mérlegre téve rányomtam a 20 dkg ketchup-ot, majd a balzsamecetet, szójaszószt, ötfűszer-keveréket, mézet, préselt fokhagymát, az ágairól lehúzott kakukkfű-levélkéket is a fenti mennyiségben hozzáadtam. Sóztam (1 teáskanál), borsoztam és alaposan összeforgattam.

BBQ  csirkeszárnyak kukoricás rizibizivel, mazsolás-joghurtos lilakáposztávalHa van lehetőség, egy napot is állhat így, folpackkal letakarva a hűtőben, ez esetben az ízek még jobban átjárják a husit.
Én most rögtön átöntöttem a 37×28 centis tepsimbe, amiben kényelmesen, egy sorban elfértek. A szárnyak vékony végét alulra fordítottam, hogy ne égjenek meg. Elnagyolva kevés olívaolajat csepegtettem a tetejükre.
A forró sütőbe toltam fél órára, majd további 10-15 percig felső grillező funkcióval pirítottam. Akkor jó, ha ragacsos máz vonja be a csirkeszárnyakat.

BBQ  csirkeszárnyak kukoricás rizibizivel, mazsolás-joghurtos lilakáposztávalAmíg a husik megsültek, a köreteket is elkészítettem.
Sós, borsos vízben kifőztem a rizst, majd összekevertem a kevés enyhén sós vízben 5-10 perc alatt megpuhult borsóval és kukoricával.
A lilakáposztát nagy lyukú reszelővel egy nagyobb tálba lereszeltem (na, jó, az egyszerűség kedvéért én robotgéppel, úgy tényleg csak 1,5 perc). A lilahagymát megtisztítottam és felaprítottam, a káposztára szórtam. Hozzáadtam a mézet, mazsolát, a mustárport, a zöldcitrom levét, sóztam, borsoztam (ill. most kellene a chilit is felaprítva, amit én kihagytam). Összekevertem a joghurttal is, de mivel mire ettük, elég rendesen levet eresztett, így legközelebb csak tálaláskor kis tálkákba adagolva, és utólag elkeverve adnám hozzá az 1-2 teáskanál joghurtot…

BBQ  csirkeszárnyak kukoricás rizibizivel, mazsolás-joghurtos lilakáposztávalElső alkalommal csak 12 szárnyat sütöttem meg, azonban a viszonylag kevés húsmennyiség miatt nem lett elég. Ezúttal mind az öten (2 felnőtt, 3 gyerkőc) jól laktunk belőle…

Tudj meg többet a kínai ötfűszer-keverékről!

(forrás: Lorraine Pascal)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*