Bögrés mákos süti

Bögrés mákos süti – egyszerű, finom, kezdőknek is ajánlom! Dobd fel vele a hétköznapotokat!

Pénteken egyik csoportban láttam meg az ötletet. Mivel mi is a mák-rajongók közé tartozunk, és mivel még nem volt olyan késő (csak úgy este 7 óra…), no, meg aznap nem is sütöttem semmi nasit, hát gyorsan összedobáltam a hozzávalókat, be a tepsibe, és hamarosan ehettük is langyosan – (stílusosan) egy bögre hideg tejjel kísérve…
A férjem azt mondta, pont ugyanolyan, mint amilyet az anyukája is szokott készíteni. Ez komoly dicséretnek számít, ugyanis ő nagyon finoman süt-főz…

Bögrés mákos sütiHozzávalók (eredetileg) – a bögre 2 dl-es:
3 bögre darált mák
3 bögre cukor
3 bögre liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál olaj
3 tojás
2 bögre tej (lehet picit több is)

Nekem csak egy csomag, azaz 20 deka mákom volt itthon, ami 5 dl-nek felelt meg, így a többi hozzávalón is változtattam némiképpen. (Menet közben jöttem rá, hogy szemes mákom is volt, amiből darálhattam és kipótolhattam volna a hiányzó mennyiséget…)
Szóval amik a képen látható sütibe kerültek:

20 dkg mák (5 dl)
20 dkg cukor (2,5 dl) – kicsit sokalltam az eredeti mennyiséget
30 dkg liszt (5 dl)
1 csomag sütőpor
2 evőkanál olaj
3 tojás (nálam L-es, falusi)
4,5 dl tej

A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra kapcsoltam.
A fenti sorrendben, a száraz anyagok kimérésével kezdve keverőtálba tettem a hozzávalókat, elkevertem, végül a nedvesekkel hígítottam.
A 21×34 centis sütőtálamba sütőpapírt fektettem, a masszát elegyengettem benne, majd a forró sütőbe toltam.
Kb. 25 percig sütöttem. Mikor a teteje már pirulni kezdett, szúrópróbával ellenőriztem, hogy a közepe sem nyers még.
Legalább langyosra érdemes hűlni hagyni, ekkor felvágtam, porcukorral szórtam.

(a receptet Angelika Bariovától láttam)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*