Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye – anyu receptje szerint

Szintén nagy családi kedvenc: ha nem csirkepörkölt-nokedli a vasárnapi ebéd, a bécsi szelettel azonos eséllyel készül ez…

Brassói aprópecsenyeHozzávalók:
húshoz:
75-100 dkg csont nélküli rövidkaraj/lapocka
4 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej fokhagyma (lehet kevesebb is, de mi nagyon szeretjük)
egy csokor majoranna-ág (vagy 1 evőkanál szárított megfelelője)
ételízesítő
őrölt bors
fűszerpaprika (én elhagytam)
krumplihoz:
1-1,25 kg krumpli/mirelit hasábburgonya
olaj

Elkészítés:
A krumplit megtisztítottam, megmostam.
A húst kb. 1×3 centis csíkokra vágtam.
Egy nagy lábasban felforrósítottam az olívaolajat, majd rátettem a húst. Fehéredésig nagy lángon sütve többször megkevertem, majd 1 evőkanál ételízesítővel, frissen őrölt borssal fűszereztem.
Míg a saját levét elfőtte, addig megtisztítottam a fokhagymát és felaprítottam a csokor majorannát. A fokhagymát préselve, és a zöldfűszert is hozzáadtam (ha szárított, elég már akkor, mikor szinte zsírjára sült). Felöntöttem annyi vízzel, ami kis híján ellepte. Fedő alatt nagy lángon felforraltam, majd továbbra is fedő alatt közepes lángon puhára főztem. Többször ellenőrizve figyeltem, hogy mikor sül zsírjára. Ekkor megkóstoltam, és mivel elég puhának találtam, így alatta a tüzet elzártam. Ha szükséges, további víz hozzáadásával lehet még párolni. Végső mozdulatként 1 teáskanál fűszerpaprikával szórható (mi „fehéren” szeretjük).
Miközben a husi puhult, a krumplit is hasábokra vágtam, 3-4 adagban, éppen ellepős olajban kisütöttem.
Akár össze is keverhető, én viszont a tányérokon a krumpli tetejére halmoztam a finom, puha, fokhagymás-fűszeres husiból, és uborkasalátával tálaltam.

Tippek:
Fél adag esetében – vagy ha anyagilag belefér – a szűzpecsenye a legjobb választás, akkor lesz a legfinomabb.
Aki kevésbé szeret ételízesítőt használni, annak a sózást, és víz helyett húsleves alaplével felöntés javaslok.
A mirelit hasábburgonyának kevesebb idő is elég, így már amikor majdnem készre puhult a hús, elegendő akkor kisütni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*