Brokkolis-gombás pite

Brokkolis-gombás pite – vegetáriánus, egyszerű, finom

Finom vega étel, de nálunk azért egy kis erdélyi tárkonyos raguleves került elé…

Brokkolis-gombás pite Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (275 g)
40-50 dkg friss brokkoli
40-50 dkg konyhakész vegyes gomba (nekem most üveges)
3 dkg vaj
5 szép, nagy újhagyma (kicsi vöröshagyma is jó)
néhány ág kakukkfű, vagy 1 kávéskanál szárított verziója
tárkony, majoranna, oregánó, borsikafű (opcionális zöldfűszerek)

bors
2 dl főzőtejszín
15 dkg reszelt v. tömlős sajt (ha füstölt, még jobb)
2 tojás

Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedtem, párolóedényben (gőz felett, fedő alatt) 8-10 perc alatt félpuhára főztem. (Lehet 2 percig lobogó sós vízben is főzni, majd hideg – akár jeges – vízbe átszedni, hogy az élénk zöld színe megmaradjon, de szerintem párolva finomabb.)

Brokkolis-gombás pite Ezalatt elkészítettem a gombatölteléket: az újhagymákat megtisztítottam, felkarikáztam, serpenyőben felhevített vajra dobtam.

Brokkolis-gombás pite A lecsepegtetett vegyes gombát is hozzáadtam. 5 percig nagy lángon együtt pirítottam.

Brokkolis-gombás pite Addig felaprítottam a zöldfűszereket. Sóztam, borsoztam. Fedő alatt készre pároltam (mialatt elfőtte a levét).

Brokkolis-gombás pite Sütőpapírral béleltem a 30×25-ös tepsimet, majd a friss leveles tésztát is belehelyeztem úgy, hogy körben kb. 2 centis pereme legyen. A túllógó két végét levágtam.

Brokkolis-gombás pite A lecsepegett brokkolit sóztam, majd a tésztán elrendeztem.

Brokkolis-gombás pite Rápakoltam a fűszeres gombás ragut is.

Brokkolis-gombás pite A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses funkcióra.
Egy kis lábasban 2 dl főzőtejszínt tettem melegedni. Lereszeltem 15 dkg trappista sajtot (füstölt is lehet), amit a tejszínbe kevertem. Sóztam, borsoztam, szerecsendióval hintettem.
2 tojást egy tálkában elkevertem, majd a sajtos tejszín habverővel történő folyamatos keverése mellett egy kevés kivételével majdnem az egészet belecsorgattam. Éppen csak rottyantottam egyet a mártáson, majd a tepsiben eloszlattam.

Brokkolis-gombás pite A levágott tésztacsíkokat rácsként a tetejére tettem, a tojásmaradékkal megkentem.

Brokkolis-gombás pite 35 percre a sütőbe toltam, amiből az utolsó 10 perc alsó sütésre volt állítva, mert úgy ítéltem, a teteje már kellően pirult.

Brokkolis-gombás pite A sütőből kihúzva a sütőpapírnál fogva kényelmesen kiemeltem (gyorsítva a hűlést).

Brokkolis-gombás pite Érdemes legalább 15 percig várni a tálalással, akkorra már szépen szeletelhető.

(eredeti recept: mindmegette.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*