Burmai csirke thai vörösrizzsel

Burmai csirke thai vörösrizzsel

Az étel ötletét az adta, hogy most először sikerült fenyérfüvet (más nevén kínai citromfüvet, harmadik nevén lemongrasst) vennem, noha több receptem is van talonban, amihez szükség van rá. Így egy kicsit „gombhoz a kabátot” eset volt, de a végeredményt tekintve ez már mindegy is…
Az akár különlegesnek számító fűszereket, a ghee-t és galangát nagyobb bevásárló központokban, bio boltokban lehet beszerezni.

Burmai csirke thai vörösrizzsel

Hozzávalók:
Hús:
80 dkg csirkemell-filé (az eredeti receptben 1,5 kg-os egész csirke 8 darabba vágva)
2 evőkanál ghee (vagy 3 evőkanál vaj)
2 szál fenyérfű
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
3 babérlevél
½ kávéskanál chilipor (ha nem akarjuk csípősre, elhagyható)
2 teáskanál kurkuma
fél teáskanál őrölt kardamom
fél teáskanál őrölt római kömény
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt gyömbér
1 rúd fahéj
2,5 dl húleves alaplé (akár 1 egész húsleveskockából)

Köret:
20 dkg vörös rizs
olaj
1 szál fenyérfű
5-6 karika galanga/kínai gyömbér (elhagytam)
1 chili (elhagytam)
4 dl kókusztej
1 evőkanál halszósz
1 zöldcitrom
1 marék friss bazsalikom

Elkészítés:
A rizst szűrőkanálban, folyó víz alatt alaposan átmostam, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte, és félre téve ázni hagytam (ideálisan egy fél órára).

A csirkehúst megmostam, leszárítottam, és nagyobb – úgy maroknyi darabokra – vágtam.
Megtisztítottam és felaprítottam a vöröshagymákat, felkarikáztam a fenyérfüveket, majd 3 evőkanál felforrósított olívaolajra dobtam egy nagyobb serpenyőbe.

Burmai csirke thai vörösrizzselEgyütt puhára pároltam, majd a fokhagymagerezdeket is belepréseltem.
Beletettem az összes fűszert.

Burmai csirke thai vörösrizzsel1 percig pirítottam, majd a csirkehússal összeforgattam.

Burmai csirke thai vörösrizzselFelöntöttem a húsleves alaplével, fedő alatt forralásig nagy lángon, majd közepesre visszavéve 40 perc alatt puhára pároltam. (Az egész, de feldarabolt csirke esetében 50-60 percre lehet szükség.)

Közben a körethez felkarikáztam a fenyérfüvet, amit kevés olívaolajra tettem. Ha lett volna galangám, és szerettem volna chilit is bele, akkor felkarikázva azokat is ekkor adtam volna hozzá.
A rizst leszűrtem, majd a citromfüves olajra öntöttem, folyamatos keverés mellett néhány percig pirítottam.

Burmai csirke thai vörösrizzselFelöntöttem a kókusztejjel, és belemértem a halszószt. (Ha ez utóbbi nincs, akkor sózni kell egy picit.) A rizs csomagolásán elkészítésként az szerepelt, hogy 2,5-szeres folyadékkal kell 35-40 percig főzni, így a kókusztejen kívül további 3,5 dl vizet adtam még hozzá, megkevertem, majd lefedtem.

Burmai csirke thai vörösrizzselIdőnként ránéztem, átkevertem, az utolsó 10 percre egy zöldcitrom felét ültettem még bele.

Burmai csirke thai vörösrizzselAmikor úgy ítéltem meg, hogy le akarna kapni a rizs alja, de még nem elég puha, elzártam a tüzet, és lefedve még hagytam, hogy tovább párolódjon. Utolsó mozzanatként belekevertem a felaprított bazsalikomot.

Tálaláskor a rizsből egy merőkanál segítségével félgombócot formáztam a tányérokra, mellé szedtem a szaftos húsból, díszítettem bazsalikom-bóbitával, a zöldcitrom másik felével (amiből további cseppek rakhatók a rizsre), és az egészre apró levelű görög bazsalikomot szórtam.

A csirke a magyar konyhában megszokottól teljesen eltérő ízt kapott a rengeteg fűszernek köszönhetően, aminek remek, és egyben különleges kiegészítője volt a kókusztejben főtt rizs.

(recept forrása: gasztroabc.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*