Csirke fűszeres bundában ribizlimártással, tócsnival

Csirke fűszeres bundában ribizlimártással, tócsnival

A (többek között) Morning show-s Rákóczi Feri receptjeiben általában az egyszerűség tetszik. Nem ez az első, amit az ő ajánlásával készítettem el. Mondjuk szerintem nem feltétlenül a tócsni illik hozzá legjobban köretként, de meg kell hagyni, minden eleme finom volt…

Csirke fűszeres bundában ribizlimártással, tócsnival

Hozzávalók:
mártás:
30-40 dkg ribizli
3 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál barnacukor
1 centis lehámozott reszelt gyömbér
őrölt bors
1 magozott, aprított chili (én kihagytam)
csirke:
1 csirkemell-filé
2 tojás
1 dl tej

bors
4 gerezd préselt fokhagyma
1 kávéskanál sütőpor
1 ág rozmaring
néhány ágacska kakukkfű
kis csokor petrezselyemzöld
liszt
olaj a sütéshez
tócsni:
2 nagyobb krumpli (vagy cukkini)
2 tojás
2 evőkanál liszt
4 gerezd préselt fokhagyma

bors
őrölt római kömény
1 csokor petrezselyemzöld
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A ribizlit a száráról lehúzva kb. 2 dl vízzel feltettem egy kis lábasban. Mikor forrni kezdett, beletettem a fűszereket, egy fakanállal nagyjából a fele ribizlit szétnyomkodtam (ízlés szerint akár darabokban is hagyhatók, vagy valamennyit is össze lehet törni). Kis lángon addig rotyogtattam (20-25 perc), míg a kellő sűrűségnél egy kicsit hígabb maradt, mert még tálalásig kissé dermedt.

A húst megmostam, csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam, félretettem. Egy keverőtálban a tojásokat kissé felvertem, beleszórtam a leöblített, felaprított zöldfűszereket (melyekből lehet kevesebbet, de többet is használni), a fokhagymát, liszttel és tejjel kevertem palacsinta-tészta sűrűségűre. Beleforgattam a csirkecsíkokat, majd (2-3 adagban) a bő forró olajba átemelve, egyszer megfordítva aranybarnára sütöttem. Mivel a húsdarabok összeértek, így össze is sültek, de papírtörlőre szedést követően ismét kisebb falatokra szedhetők voltak. Melegen tartottam, amíg a tócsnikat is kisütöttem.

Az előbbi keverőtálba reszeltem a krumplikat (vagy a megmosott cukkiniket), fűszereztem, fokhagymáztam, tojással, liszttel és az aprított petrezselyemmel masszát készítettem. Evőkanállal szedtem át az előbbi forró olajba, kissé ellapítottam, így sütöttem azokat is kis lángon aranybarnára, majd szűrőkanállal papírtörlőre szedtem.

A gyerekek a húst és a tócsnit kézzel fogva mártogatták a ribizlis szószba.
A husi ebben a formában sokkal laktatóbb, mint bunda nélkül, így a szokásos családi húsadagnál kevesebb is elég.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*