Csőben, pennével sült chilis bab

Csőben, pennével sült chilis bab

Ez az eddigi „alap” chilis babunk egyik változata, amit már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni. Megérte!

Csőben, pennével sült chilis bab

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
chilis bab fűszerkeverék (pl. Kotányi, vagy ennek hiányában só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, oregánó, cayenne bors, chili ízlés szerint)
25 dkg kukorica (konzerv, vagy mirelit)
1 doboz vörösbab-konzerv
étolaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
2 dl ketchup
1 babérlevél

30-35 dkg tollhegy tészta
2,5-3 dl tejföl
2 tojás
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A darált húson elkevertem a fűszerkeveréket, félretettem.

Ezúttal kukorica konzervet használtam, így azt a babbal együtt szűrőkanálba öntöttem, leöblítettem, csepegni hagytam. (Ha mirelit lett volna a kukorica, akkor enyhén sós vízben előfőztem volna.)

A vöröshagymát felaprítottam, egy mélyebb serpenyőben felhevített 2 evőkanál olajra tettem, majd mikor már kis láng felett majdnem megpárolódott, a fokhagymákat is hozzányomtam. 1 perc együtt pirítás után (ügyelve, hogy a fokhagyma meg ne égjen) rátettem a darált húst. Közepes lángon kevergetve először elveszítette a nyersességét, majd még további néhány percnyi forgatás után, hozzáadtam a gerezdekre vágott paradicsomot, a ketchup-öt, és a babérlevelet. Fel lehet önteni egyben is 4-5 dl vízzel, de én inkább azt a megoldást választottam, hogy kezdetnek 2 dl-t adtam hozzá (fedő alatt rotyogtattam), majd figyelve, mikor forrta azt el (kb. 10 perc múlva) még 2 decit.

Ekkor tettem fel az enyhén sós vizet egy löttyintésnyi olajjal, fedővel, és amikor forrt, beleöntöttem a tésztát, ami (nálam) 10 perc alatt ideálisra főtt.

A ragut megkóstoltam, utófűszereztem (nálam ez egy pici sót jelentett), hozzáadtam a kukoricát és a babot, ha mivel száraznak ítéltem, így további kevés (1 dl) vizet adtam hozzá.

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses üzemmódra.

Amikor a ragu ideális állagú lett (kb. 5, összesen kb. 25 perc alatt), a leszűrt tésztával összekevertem.
Egy sütőtálat kevés olajjal kikentem, a húsos tésztát beleöntöttem.

Csőben, pennével sült chilis bab

A tetejére csorgattam a tojásokkal elkevert, picit sózott tejfölt, és megszórtam reszelt sajttal.

Csőben, pennével sült chilis bab20-25 percig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.

Nem is tudtuk eldönteni, melyik módszerrel lett finomabb, úgyhogy a jövőben felváltva fogom készíteni az „alap” recepttel, igaz, még mindig maradt néhány alternatíva a kiegészítésre, amikről itt teszek említést…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*