Csőben sült csillagtök

Csőben sült csillagtök – lecsós jellegű egytálételként elkészített patisszon, amit sonka nélkül vegetáriánusok is fogyaszthatnak

A tökfélék nem túl nyerők a férjemnél, így a csillagtök panírozott változata alapból kiesett. Mivel szeretném, hogy ő se maradjon ki belőle, muszáj praktikákat bevetnem, amivel elbújtathatom, hogy mégis egyen. Így esett a választásom erre a megoldásra.

Csőben sült csillagtök

Hozzávalók:
3 kisebb, fél kiló alatti csillagtök (nekem 2 db 60 és 70 dekás volt)
olívaolaj
1 zöldpaprika
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg sonka (pl. falusi)
5 tojás + 1 tojássárgája
2-3 paradicsom
2-3 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
zöldfűszerek (nálam bazsalikom, kakukkfű, oregáno), vagy szárított társaik

őrölt bors
ételízesítő

Elkészítés:
A hozzávalókat megmostam, a hagymát megtisztítottam, a fűszereket begyűjtöttem, leöblítettem, ellepős vízben 5 tojást feltettem főni.

Mivel a patisszonok méretei határesetnek számítottak, így inkább letisztítottam a héjukat (fél kiló alatt nem fontos, még annyira zsengék), mint ahogy hosszában kettévágva ki is magoztam (fél kilós méret alatt valószínűleg magja sincs még). Nagyjából 1,5 centis szeletekre vágtam, majd egy nagy serpenyőben felhevített 3-4 evőkanál olajon 7-8 perc alatt – félidőben fordítva – megsütöttem-pirítottam, nagyjából 3 adagban. Ha szükséges volt, menet közben pici olajat öntöttem még hozzá.

Közben felcsíkoztam a zöldpaprikát, felkarikáztam a hagymát, a paradicsomot, felaprítottam a zöldfűszereket.

A kész patisszon-darabokat egy kisebb tepsi aljára terítettem, a visszamaradt szaftban 2-3 perc alatt megpirítottam a paprikát, majd hozzáadtam a vöröshagymát, belenyomtam a fokhagymát, és együtt dinszteltem készre, amikor a tüzet elzártam alatta.

A patisszonra pici sót, őrölt borsot, és a zöldfűszerek egy részét szórtam, annyit, hogy majd minden rétegre jusson. Ráfektettem a sonkaszeleteket. (Legközelebb talán falatnyira vagdosom, mert úgy fogyasztáskor kényelmesebb, nem is kell vágni.) Erre karikáztam az időközben megfőtt, már hideg vízben ázó, majd megtisztított tojásokat. Beterítettem a paradicsom-karikákkal, amire a paprikás hagymaragu került.

Csőben sült csillagtök

A tejfölbe kevés ételízesítőt szórtam, ill. belekevertem a tojássárgáját, majd eloszlattam a rakottas tetején. Végül ráreszeltem a sajtot, és előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt – a sajt pirulásáig – sütöttem.
Mivel a patisszon és paradicsom levet eresztettek, azt igyekeztem leönteni, ill. tálaláskor a tányérokról papírszalvétával felitatni.

A férjemet ugyan nem sikerült megtévesztenem, a csillagtököt (szó nélkül) a tányérján hagyta, de egyrészt puha, friss kenyérrel jó ízűen falatozta, más részről a gyerekek ették, és ez talán még fontosabb…

(recept forrása: terebess.hu)

Tudj meg többet a csillagtökről!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*