Csupa karamell-torta

Csupa karamell-torta – kívánságtorta a 22 éves unokaöcsémnek

Fontos mérföldkő nekem ez a torta, mert első saját ötlet, így minden eddiginél jobban izgultam, hogy sikerül, és milyen lesz az íze. Mivel csupa dicséretet kaptam, így aztán fel is bátorodtam tőle.
A kivitelezés sem bonyolult, csak soknak tűnik (4 réteg piskóta, 2 réteg puding, középen egy karamell-krém, a tetején habtejszínnel és zárásként egy látványos olvasztott cukor kreáció, az oldalára esetleg porrá zúzott grillázs) úgyhogy bátorítom a kezdőket is, hajrá az elkészítéssel, kápráztassák el az ünnepelteket…

Csupa karamell-torta

Hozzávalók:
piskóta-rétegek:
10 tojás
2 csipet só
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor vagy fél teáskanál szódabikarbóna
(vaj+liszt a forma kikenéséhez)
pudingrétegek:
2 csomag (dr. Oetker) tejkaramellás ízű pudingpor
8 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint kevesebb)
8 dl tej
karamellkrém-réteg:
20 dkg cukor
2 dl habtejszín
habréteg:
2 dl habtejszín (a mennyiséggel a magasság tovább növelhető)
2 evőkanál cukor
1 csomag habfixáló
díszítés a tetejére:
10 dkg cukor
oldalára:
darabosra tört grillázs, de lehet mandulapehely, stb.

Elkészítés:
Ha grillázst szeretnél a torta oldalára, akkor kezd ezzel!
Ellenőriztem, hogy van-e hűtő-hideg habtejszínem, ha nem lett volna, a mélyhűtőbe dugtam volna 2 dl-t, hogy legalább fél óra alatt felverhetőre hűljön.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.
A kapcsos 26 centis tortaformám belsejét kivajaztam, kiliszteztem.

(Tipp: Mivel futottam már bele záptojásba, így javaslom megspórolni, hogy ki kelljen önteni: én egyenként egy kis tálkába szoktam beleütni a tojásokat, és úgy öntöm keverőtálba a fehérjét, egy másikba a sárgákat.)

Az ügyesebbek készíthetik egyben is 4 részre vágva, én inkább biztosra mentem, így kétszerre sütöttem ki a piskótákat, hogy már csak felezni kelljen: 5 tojásfehérjét habbá vertem egy csipet sóval, kanalanként hozzáadtam a tojássárgákat, a cukrot, majd alacsony fokozatra kapcsolva apránként a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport/szódabikarbónát. Beleöntöttem a formába, elegyengettem, a konyhapulthoz ütögettem, majd 20-25 perc alatt (tűpróbával ellenőrizve) készre sütöttem.
Lepattintva a forma oldalát kicsit hagytam hűlni, majd rácsra fordítottam, hogy meggyorsítsam a folyamatot.

Elkészítettem az egyik csomag karamell-pudingot, de a leírás szerinti fél liter helyett csak 4 dl tejjel, hogy keményebb legyen.

Amíg felforrt a pudinghoz a tej, a kész piskótát recés késsel ketté vágtam. Egy nagyobb tálcára állítottam a tortatálat, ez fogta fel az oldalának díszítésekor leszóródó darabos grillázst (vagy mandulapelyhet). A tortatálra helyeztem az első réteg piskótát, majd a sütőpapírból csíkokat vágva körben alácsúsztattam, ez fogta fel az oldalán esetlegesen lecsorgó pudingot.

Az időközben elkészült pudingot keverve hűtöttem, de nem hagytam, hogy megdermedjen, mert szebben kenhető még melegen. Lapáttal a piskótára simítottam a pudingot, majd rátettem a piskóta másik felét.

A tortaformát újra kikentem, kiliszteztem, és a másik 5 tojásos piskótát is kisütöttem, majd kihűtöttem a fentiek szerint.

A karamellkrémhez egy nagyobb teflon serpenyőbe mértem 20 dkg cukrot. Egyenletes rétegűre ráztam, majd alágyújtottam, de nem kevergettem, csak hagytam, hogy maga olvadjon, esetleg néha megráztam. Közben a 2 dl habtejszínt kissé megmelegítettem, majd amikor a cukor olaj-állagú, világosbarna borostyán színű lett, hozzáöntöttem. Először ugyan összeállt darabosra, de fakanállal történő folyamatos kevergetés mellett max. kisebb darabok maradtak benne, ezekkel már nem is foglalkoztam. Csak kissé hűtöttem le, majd a 2. réteg piskóta tetejére öntöttem. (A serpenyőt azonnal elmostam, hogy ne kössön bele a karamell.)

Ekkor elkészítettem a másik adag karamell-pudingot is a fentiek szerint, ezúttal viszont kb. 2 evőkanálnyi kész pudingot a lábasban hagytam, ezzel kentem át a torta oldalát, miután a 4. réteg piskótát a 2. réteg puding tetejére tettem.
Az apróra tört grillázs-darabokkal megszórtam a torta pudingos oldalát.

Habbá vertem a cukorral édesített hűtő-hideg habtejszínt, a végén a habfixálót is hozzákevertem, majd a torta tetejére simítottam egy lapáttal.

A teflonos serpenyőbe 10 dkg cukrot öntöttem, a fent leírt módon megolvasztottam. Ezalatt a tortaforma aljára sütőpapírt tettem, hogy túllógjon, rákapcsoltam az oldalát, így fogva be a papírt. A világosbarnára olvadt cukorból körkörös mozdulatokkal gyorsan vékony hálózatot rajzoltam a forma által keretbe foglalt sütőpapírra. Hagytam, hogy megdermedjen, majd (lepattintva az oldalát) a sütőpapírról egyben felemelve áttettem a torta tetejére.
Kihúztam a torta alól a sütőpapírt, és hűtőbe tettem tálalásig.
(A serpenyőt felengedtem vízzel, és a kanalat is beletettem, mert csak így visszaolvasztva lehet a karamellt kimosni belőle.)

A cukormennyiséget tekintve nem egy fogyókúrás darab, viszont ha (kifogva valami jó kis akciót) legalább a tésztát és a pudingot azonos mennyiségű nyírfacukorral készítjük, akkor máris bátrabban falatozható…

Kiderült, hogy kár volt izgulnom, a szülinaposnak és az egész családnak ízlett!

Csupa karamell-torta

Nézd meg, hogy készítheted a grillázst!

Grillázs

(a karamell-krém és grillázs recept forrása: nosalty.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*