Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú – nem csak mutatós, nagyon finom is!

A családtagok, vagy vendégek elkápráztatásához kifejezetten ajánlom!
Magában vagy salátával finom egytálétel, míg húsokhoz markáns köretként is kínálható.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

Hozzávalók:
60 dkg újburgonya (öreg krumplival is készíthető)
40 dkg zsenge cukkini (ideálisan sárga színű is)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél-fél sárga, zöld és piros színű kaliforniai paprika
25 dkg paradicsom
olívaolaj
vaj

bors
2 tojás
kb. 20 dkg szeletelt bacon
1 babérlevél
majoranna
chilipor (én a gyerekek miatt elhagytam)
(koszorú alakú serpenyő, v. párolóedény)

Elkészítés:
Amíg a krumpli megmosva, héjában (ha öreg, akkor héjától megtisztítva, felkockázva), enyhén sós, forró vízbe téve fedő alatt puhára főtt, addig a zöldségeket előkészítettem:
A paradicsomnak kevés vizet forraltam, amibe beledobtam, szűrőkanállal kiemeltem, meghámoztam, apróra vágtam.
A cukkiniket megmostam, két végüket eltávolítottam, uborkagyalun hámozatlanul hártyavékonyra szeleteltem.
A hagymákat megtisztítottam, a vöröset felkarikáztam.
A színes paprikákat megmostam, csíkokra vágtam.

A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és légkeveréses funkcióra.

Egy magasabb falú serpenyőbe felhevítettem 2 evőkanál olajat és 1 evőkanál vajat, belepréseltem a fokhagymát, rövid idő alatt (nehogy megégjen) megfuttattam, majd hozzáadtam a cukkinit, és 5 percig nagy lángon pirítottam.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

Beleöntöttem a leszűrt, kockázott krumplit, kissé sóztam, borsoztam, és további 5 percig pirítottam. A tűzről levéve félretettem langyosra hűlni.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

Kevés vajjal kikentem a koszorú alakú párolóedényemet, amibe belefektettem a szalonna-szeleteket úgy, hogy végük a forma közepén és peremén túllógjon (nem fontos, hogy szorosan legyenek).

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

A villával elkevert tojásokat a krumplihoz kevertem, az egészet rászedtem a baconre, kicsit lenyomkodtam, visszahajtottam rá a szalonnavégeket, majd a sütőbe tolva 30-35 percig sütöttem.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

A cukkinis-krumplis serpenyőt papírtörlővel kitöröltem, benne 1 evőkanál olívaolajat hevítettem, amin a vöröshagymát megfonnyasztottam. Rádobtam a paprikákat, a paradicsomot.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

Babérlevelet tettem hozzá, és 2 teáskanál majorannával, sóval, borssal (chiliporral) hintve fedő nélkül puhára, de ropogósra főztem. Hagytam, hogy a leve elfőjön.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

Kivettem a szalonnás krumplit a sütőből.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

A 26 centis tortaformám alját a tetejére tettem, majd – ügyelve arra, hogy forró – megfordítottam, ezzel a koszorú formából kiborítottam. További 10 percre a sütőbe visszatéve a szalonna eddigi belső felét is megpirítottam.
Onnan kivéve 5 percig pihentettem, majd lapos tányérra csúsztattam.

A lecsóból kivettem a babérlevelet, és a koszorú közepébe halmoztam belőle, a többit egy dekoratív tálba szedtem.
Az egészet forrón tálaltam.

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú

Turbózott, fejedelmivé emelt „franciás” lecsóhoz hasonlítanám leginkább.

(forrás: Lajos Mari)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*