Cukkinis-sonkás pulykarolád színes zöldségekkel, burgonya-tallérral

Cukkinis-sonkás pulykarolád színes zöldségekkel, burgonya-tallérral – idézd a nyarat a tányérra!

Minden mozzanata megéri a végeredményt (noha akár zöldségek nélkül, és csak egy egyszerű krumplipürével is adható, de így): a bacon-be tekert, borban, hagymákkal párolt göngyölt hús, a vajban dinsztelt színes zöldségek, az ú.n. Macaire-bugonya és a pecsenye-szaftos öntet együtt olyan szinergiát, egymást magasabb szintre emelő együttest alkotnak – szemnek, ízlelőbimbóknak, gyomornak egyaránt kedveskedve –, ami eredményt külön-külön véve meg sem közelíthetnének!

Cukkinis-sonkás pulykarolád színes zöldségekkel, burgonya-tallérral

Hozzávalók:
húshoz:
80 dkg pulykamell

bors
20 dkg szeletelt bacon
40 dkg zsenge cukkini (a köretbe való mennyiséggel együtt)
6 szelet gépsonka
3 evőkanál olaj
1 dl száraz fehérbor
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
zöldség-körethez:
(cukkini)
1 piros kaliforniai paprika
2 cső csemege kukorica (ennek híján 1 kis doboz konzervkukorica, v. 20 dkg mirelit kukorica)

bors
öntethez:
3 dkg vaj
1 dl főzőtejszín
bors
burgonyapogácsához:
50 dkg krumpli
2 dkg vaj

szerecsendió
liszt
olaj

Elkészítés:
Fazékban sós vizet tettem fel a gázra. Míg felforrt, addig megtisztítottam és felkockáztam a krumplit, majd kb. 20 perc alatt puhára főztem.

A húst leöblítettem, szárazra töröltem, majd 12 szelet vékony szeletet vágtam belőle. Folpack-kal a tetejükön valamennyit óvatosan megveregettem, sóztam, borsoztam.

A cukkiniket megmostam, végeiket levágtam, hámozatlanul hosszanti szeletekre gyalultam, besóztam, félretettem, hogy levet eresszen.
A paprikát megmostam, kicsumáztam, vékony csíkokra vágtam.
A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát felkarikáztam.
A csövéről levágott, vagy a mirelit kukoricaszemeket enyhén sós vízben meg kell főzni, esetemben a konzervvel nem volt teendő.

A bacon-szeleteket kiterítettem, mindegyikre egy-egy pulykacsíkot, 1-2 szelet cukkinit, fél sonkát fektettem.
Szorosan feltekertem, vékony zsineggel (v. vastagabb cérnával) megkötöztem, így kaptam 12 roládot.

Cukkinis-sonkás pulykarolád színes zöldségekkel, burgonya-tallérral

A maradék cukkinit szűrőbe tettem lecsepegni.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítottam az olajat, nagy lángon megkapattam benne a tekercseket.

Cukkinis-sonkás pulykarolád színes zöldségekkel, burgonya-tallérral

Rájuk öntöttem a bort, hozzájuk adtam a vöröshagymát és a préselt fokhagymát.
Fedő alatt kis lángon 25 percig pároltam, félidőben fordítottam.

Ezalatt egy másik serpenyőben felhevített vajra dobtam a paprika-csíkokat, kicsit dinszteltem, majd a félretett cukkinit is rátettem, picit sóztam, borsoztam, és kb. 5 perc alatt roppanósra sütöttem, végül a kukoricával is átforrósítottam.

A kifőtt krumplit leszűrtem, krumplinyomóval áttörtem, még forrón a vajjal elkevertem, sóztam, szerecsendióval fűszereztem.
Bőven lisztezett deszkára borítottam, a liszt segítségével hengert formáltam. 1-2 centi vastag karikákra vágtam, majd kevés olajon oldalanként 5 perc alatt aranybarnára sütöttem, az olajból papírtörlőre emeltem.

A kész roládokról levágtam a zsinegeket.
A visszamaradt pecsenyeléhez öntöttem a tejszínt, felforraltam, és a tűzről levéve botmixerrel simára dolgoztam. Őrölt borssal hintettem, majd kiöntőbe töltöttem.

Tálaláskor a párolt, roppanós zöldségre szedtem a húsból, mellé a burgonyapogácsákból néhányat, és az öntettel locsoltam.

Egyszerűen fejedelmi volt!

(forrás: Lajos Mari)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*