Dulce & Banana Traybake

Dulce & Banana Traybake – avagy borított karamellás-banános torta pekándióval + vaníliafagyival

A torta azért készült éppen most, mert volt 3 banánom, amik kívülről már szinte teljesen megbarnultak, belülről viszont még fehérek voltak. Tökéletesek ehhez a recepthez.

Dulce & Banana Traybake Hozzávalók:
20 dkg vaj
27,5 dkg barna cukor
3 (akár érett) banán
15 dkg pekándió (a nálunk hagyományos is tökéletes)
4 tojás
7,5 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam tönköly)
10 dkg liszt
csipet só
1 csomag sütőpor
3 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
fél vaníliarúd
1 evőkanál melasz (nem kaptam, kimaradt)
opcionálisan: fagyi, jégkrém, tejszínhab

Elkészítés:
Megolvasztottam 5 dkg vajat egy serpenyőben, majd hozzáöntöttem 10 dkg barna cukrot. Megráztam, majd néhány percig hagytam magától karamellizálódni, aztán mikor már félig folyós volt, fakanállal egyneművé kevertem, és lehúztam a tűzről.

Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.

Hogy ragadjon, kissé megvajaztam, majd sütőpapírral kibéleltem a kb. 25×15 centis sütőtálamat (a receptben 20×20-as szerepel).
A karamellt az aljára öntöttem, és a fakanállal elegyengettem. (Nekem kissé kicsapódott a vaj, de ezzel nem törődtem.)

Fél centisre daraboltam a banánokat, és a karikákat felsorakoztattam a karamellre.

Dulce & Banana Traybake Száraz, forró serpenyőbe öntöttem az egész pekándiókat. Amíg bekevertem a tésztát, időnként megrázogatva megpirítottam.

A keverőgépem táljába ütöttem a tojásokat, hozzáadtam a maradék (17,5 dkg) barna cukrot és a maradék puha vajat. Miközben közepes fokozaton a géppel kevertettem, kimértem a teljes kiőrlésű lisztet, hozzáadtam a sima lisztet, sót, beleöntöttem a sütőport, őrölt gyömbért, fahéjat, fél vaníliarúd kikapart magjai helyett 1 csapott teáskanál őrölt vaníliaport (amit korábban bioboltban szereztem be). Nekem még nem volt szerencsém melasszal találkozni, úgyhogy egy az egyben elhagytam.

A szár lassú mozgása mellett a lisztes keveréket kisebb adagokban hozzákevertem a cukros tojáshoz, a gépet kikapcsolva végül a pirított pekándiót is hozzáadtam, lapáttal forgattam össze.

Dulce & Banana Traybake Dulce & Banana Traybake

A masszát a banánkarikákra öntöttem, elegyengettem és a sütőbe toltam.

Dulce & Banana Traybake 40-45 perc alatt sült meg a közepe is. Az eredeti recept 35 percet írt, de nekem ekkor még rengett a belseje, talán a vastagabb, kerámia forma miatt. Villával érdemes ellenőrizni, ha beleszúrva tisztán húzzuk ki, akkor van készen.

Ekkor kivettem a sütőből, a sütőpapírnál fogva kiemeltem a formából, hogy gyorsabban hűljön.

Dulce & Banana Traybake 10 perc múlva egy vajazott tálcát tettem a tetejére, és határozott mozdulattal megfordítottam rá a tortát.

Dulce & Banana Traybake Amint langyossá hűlt, felszeleteltem.

Még fagyival, jégkrémmel, tejszínhabbal fokozható a már egyébként is fenomális ízű desszert!

(recept forrása: Lorraine Pascal)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*