Dunna alatt sült borsós ragu

Dunna alatt sült borsós ragu – más néven pásztorpite

Jó alternatíva a “milyen módon lehet még borsós ételt készíteni szezonban”-problémakör megoldására is…

Dunna alatt sült borsós ragu – más néven pásztorpiteHozzávalók:
50 dkg darált hús
17 dkg vaj
6 salotta hagyma (v. 1 nagyobb lilahagyma)
1 nagyobb sárgarépa
1 babérlevél
néhány ág kakukkfű

bors
őrölt szerecsendió
1 dl házi paradicsomlé (v. 2 dkg sűrített paradicsom)
fél liter csirkehúsleves (akár 1 leveskockából)
25 dkg zöldborsó
75 dkg krumpli
1 dl tej
2 tojássárgája

Elkészítés:
A krumplit megtisztítottam, felkockáztam, ellepős, lobogó sós vízben puhára főztem (kb. 25 perc).

Ezalatt elkészítettem a borsós ragut:
A hagymákat és a répát megtisztítottam, felaprítottam és egy serpenyőben 5 dkg vajra dobtam. Hozzáadtam a babérlevelet a kakukkfű levélkéit a fás szárakról lehúzva, sóztam, borsoztam, és 5 percig nagy lángon együtt pirítottam.
Beleöntöttem a darált húst. Fehéredésig kevergettem, majd a paradicsomlével és az alaplével felöntöttem, a tetejére fedőt tettem. Néhányszor átkeverve ellenőriztem, amikor mártás sűrűségűre főtte el a levét, hozzáadtam a borsót, amivel további 5 percig főztem.

A sütőt bekapcsoltam 190 fokra és légkeveréses, felső grillező funkcióra.

A krumplit leszűrtem, áttörtem, a tejjel, a maradék (12 dkg) vajjal, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítettem. A tojások sárgáit elfelejtettem hozzáadni, gondolom, azokkal együtt még finomabb, pirultabb lett volna.
Az elkészült ragut hőálló tálba öntöttem.

Dunna alatt sült borsós ragu – más néven pásztorpiteA krumplipürét a ragu tetejére kanalaztam és elsimítottam. (Lehet habzsákkal is a tetejére nyomni, úgy egyenletesebb.)

Dunna alatt sült borsós ragu – más néven pásztorpiteA sütőbe toltam, ahol a krumpli pirulásáig sütöttem.

10-15 percig pihentettem, úgy egy fokkal könnyebb volt tálalni.

(forrás: nosalty.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*