Édes-savanyú oldalas tojásos pirított rizzsel

Édes-savanyú oldalas tojásos pirított rizzsel – keleti íz itthon

Hátránnyal indít nálunk a sertésoldalas, mivel a (a favorit csirkemellhez képest) hosszabb idő alatt fő puhára, és viszonylag kevés hús van a csonton. Viszont ha ezeken túllépünk (utóbbi nagyobb mennyiséggel mindenképpen orvosolható), ezzel a recepttel az egyszerű sült oldalason túlmutató, nagyon ízletes, keleti hangulatot idéző finomságot kapunk.
Kóstold meg Te is a lent ajánlott körettel!

Édes-savanyú oldalas tojásos pirított rizzsel

Hozzávalók:
húshoz:
1 kg sertésoldalas (de lehet 1,5 kg is, ha igazán jól szeretnénk vele lakni)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
4 evőkanál olaj
mázhoz:
2 dl ketchup
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál almaecet (én vörösborecetet tettem bele)
2 evőkanál nádcukor
4 evőkanál víz
2 teáskanál étkezési keményítő
rizshez:
20-25 dkg rizs

olaj
1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 centis friss gyömbér
2 evőkanál szójaszósz
2 tojás

Elkészítés:
Ha szeretnéd, hogy gyorsabban megpuhuljon, érdemes a húst kuktában készíteni. Nekem (még) nincs, így a magasabb falú serpenyőmbe tettem ellepős vízbe, miután alaposan megmostam, és kisebb darabokra vágtam a csontok mentén.
Forrásig nagy lángra és fedő alá tettem, amikor hozzáadtam a megtisztított, félbe vágott vöröshagymát, 2 teáskanál sót, kevés őrölt borsot és egészben a 2 gerezd hámozott fokhagymát. Kis-közepes lángon, továbbra is fedő alatt főztem mindaddig, míg a húsok szinte leváltak a csontról. (Nálam ez nagyjából 1,5 óra volt, és néha visszapótoltam az elforrt vizet.)

Eközben enyhén sós vízben kifőztem, majd lecsepegtettem a rizst, és elkészítettem a mázat. Ez utóbbi nem jelentett többet, mint hogy (a ketchup miatt) egy mércés edényben elkevertem az összes fent írt hozzávalót. (Legutóbb elfelejtettem a hús vízébe tenni a fokhagymát, így azt pótolva a mázhoz préseltem.)
Megtisztítottam, karikáztam az újhagymát, lepucoltam a gyömbért és a fokhagymát is.

Amikor a hús elkészült, egy nagyobb serpenyőben 4 evőkanál olívaolajat hevítettem, szűrőkanállal átszedtem rá a húst, és időnként átforgatva, nagy lángon, néhány perc alatt átpirítottam.

Amíg pirult, a serpenyőg, amiben korábban a hús főtt, papírtörlővel kitöröltem, szintén olajat forrósítottam, és rászórva, nagy lángon pirítani kezdtem a rizst. Hozzáadtam az újhagymát, belereszeltem a gyömbért, belepréseltem a fokhagymát, ráöntöttem a szójaszószt, és 1-2 percig időnként átforgattam.

Közben a húshoz visszatérve ráöntöttem a ketchup-ös mártást, és kisebb lángon még néhány percig sütöttem, míg a máz vékony szirupot képezve bevonta a húsdarabokat.

A 2 tojást feltörve villával elkevertem.
Amikor először készítettem, közvetlenül a forró rizshez adtam, és 1-2 perc keveréssel rádermesztettem. Így ugyan egyszerű volt, de kevésbé látható.
Utóbb viszont inkább pici olajon laza rántottaként megsütöttem, felaprítottam, és így, már készen adtam a rizshez. Ez a megoldás a tojáskedvelő gyerekeimnél hatásosabb volt, szívesebben ették.

Díszítésként – és az ízük miatt is – tálaláskor kevés karikázott újhagymával, máskor aprított snidlinggel szórtam.
Az 1 kg-os húsmennyiség ötünknek (2 kicsivel és a 10 évessel) úgy volt éppen elegendő, hogy egy ültő helyünkben megettük, talán több is elfogyott volna…

Amikor a tojást nyersen kevertem a rizshez, a köret ilyen lett:

Édes-savanyú oldalas

(forrás: Nők Lapja Konyha)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*