Egyszerű és gyors almás rétes

Egyszerű és gyors almás rétes

Egyszerű és gyors almás rétesHozzávalók kb. 12 darabhoz:
leveles tészta (1 csomag mirelit, ami 50 dekás, vagy 2 csomag friss, ami 27,5 dekás)
6 db alma
fahéj, cukor, citromlé ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál búzadara
1 tojás
porcukor

Elkészítés:
Nálam másfél adag készült, így 9 almát megtisztítottam, nagylyukú reszelőn (az egyszerűség kedvéért robotgéppel) lereszeltem, hozzáadtam 1 evőkanál citromlevet, fél evőkanál fahéjat, 8 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, majd félretettem.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses funkcióra.
Kettévágtam és egyenként kinyújtottam – amilyen vékonyra csak tudtam – az előző este a mélyhűtőből elővett, és azóta kiolvadt mirelit leveles tésztát.
Volt itthon egy csomag friss is, amit elegendő volt csak kitekernem.
Az almához hozzáadtam 5 evőkanál búzadarát, ennek az eresztett lének a felszívása volna a lényege, ha még így is sok maradna, le lehet önteni.
A tölteléket elharmadoltam, majd a tészták közepén eloszlattam.

Egyszerű és gyors almás rétesMindkét végét a töltelékre hajtottam, kipapírozott tepsibe fektettem, és egy felvert tojással alaposan megkentem. Ezúttal ügyeltem, hogy a tészta szélére-végére is elegendő jusson, mert a tojás ragasztóként is szolgált, nem engedte a leveleket szétnyílni, felhajtódni…
(Más esetben, ha szeretnénk, hogy a levelek szépen látszódjanak, a széleket gondosan ki kell hagyni.)

Egyszerű és gyors almás rétes20, esetleg 25 percig kell sütni, hogy szépen megpiruljon.

Egyszerű és gyors almás rétesAmikor kivettem, hagytam, hogy hűljön, úgy felvágni is könnyebb volt.
Felvágtam, egy tányéron elrendeztem, porcukroztam!

Jelentem, az eredmény a várakozásoknak megfelelt!

Talán annyi plusz megjegyzés még – így, hogy volt viszonyítási alap –, hogy a friss leveles tésztás verzió nem csak egyszerűbb (hogy nem kell nyújtani), de egy fokkal finomabb is – szerintem…

(forrás: nosalty.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*