Egyszerű gyümölcslepény

Egyszerű gyümölcslepény – joker recept, ha bármilyen idénygyümölccsel szeretnél egy finom süteményt sütni

Ismét egy alapból duplázott mennyiségű recept következik.
Mivel nem tudtam eldönteni, hogy a receptben szereplő darált, vagy a mutatósabb, és nálunk igen kedvelt (pirított) szeletelt mandulás legyen, ezért úgy döntöttem, a süti egyik felét ilyenre, a másikat olyanra készítem. Ezzel mindössze annyit értem el, hogy mindenki legalább 2 szeletet evett, hogy mindkettőt megkóstolhassa, de kóstolás alapján határozott döntés végül nem született. Még nálam sem… Úgyhogy rád bízom.

Egyszerű gyümölcslepény Hozzávalók:
tészta:
4 tojás
csipet só
25 dkg cukor
1 nagy pohár tejföl
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
+ kb. 80 dkg gyümölcs (jelen esetben málna, kevés áfonyával „megijesztve”, de lehet ribizli, magozott meggy, szeder, szilva, őszibarack, stb. sőt, mirelit, de kiolvadt gyümölcs is)
tetejére:
10 dkg szeletelt vagy darált mandula
5 dkg barna cukor

Elkészítés:
A 38×25 centis tepsimet vajjal kikentem, kiliszteztem.
A gyümölcsöket megmostam, papírtörlőre szedve szárítottam.
A sütőt bekapcsoltam 190 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.

A felütött egész tojásokat a sóval, cukorral felhabosítottam, majd a tejfölt is belefordítottam. Az apránként hozzáadott sütőporos liszttel alaposan elkevertem és a tepsibe öntöttem.

Egyszerű gyümölcslepény Egyenletesen eloszlattam rajta a málnát és az áfonyát.

Egyszerű gyümölcslepény Megszórtam (az esetemben kétféle állagú) mandulával, és a barna cukorral.

Egyszerű gyümölcslepény A sütőbe toltam, ahol 35 perc után a tetejét már szép pirultnak, de tűpróbát elvégezve a tészta közepét még nyersnek találtam, így átkapcsolva alsó sütésre további 10-15 percig sütöttem.

Egyszerű gyümölcslepény Amikor langyosra hűlt, cikk-cakk alakban háromszögletű szeletekre vágtam.

Talán annyi szól a darált mandula mellett, hogy a süteményt szeletelni ott könnyebb volt, ill. hűtőbe téve a szeletelt mandula kissé megszikkadt, frissen finomabb, ropogósabb volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*