Egyszerű gyümölcsös-mascarponés süti

Egyszerű gyümölcsös-mascarponés süti – egy újabb indok, hogy mindig legyen itthon leveles tészta és krémsajt…

Egyszerű gyümölcsös-mascarponés süti Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (275 g)
25 dkg mascarpone
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor (nálam bourbon)
1 kávéskanál fahéj
2 tojás sárgája
2 evőkanál étkezési keményítő
50 dkg a kedvenc gyümölcsből (jelen esetben szilva egy kis fügével kiegészítve)
+ pici liszt a tészta aljára, porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
Amíg a sütő felmelegedett 180 fokra, addig összeraktam az egészet:
Enyhén lisztezett deszkára tekertem ki a leveles tésztát, majd egy akkora hőálló tálba fektettem, hogy körben volt egy kis pereme. (Ha nagyobb a tepsi, az 1 centi behajtott perem is megtartja a tölteléket.)

Egyszerű gyümölcsös-mascarponés süti A mascarponét, cukrokat, fahéjat, a tojások sárgáját és a kimért keményítőt egy keverőtálba tettem, majd fakanállal alaposan elkevertem. Összeforgattam a megmosott, kimagozott, 4-6 gerezdre vágott szilvával (nekem valamivel kevesebb volt, mint kellett volna, így 2 fügét is feldaraboltam hozzá). A tészta tetején elegyengettem.

Egyszerű gyümölcsös-mascarponés süti Betoltam a sütőbe, ahol légkeveréses funkción 30 perc alatt készre sütöttem. Ennyi idő alatt a teteje szépen megpirult.

Egyszerű gyümölcsös-mascarponés süti Picit hagytam hűlni, majd a szélét leválasztottam a sütőtálról, 6 részre vágtam, tortalapáttal alányúlva tányérra tettem, végül porcukorral szórtam.
Melegen és (ha van a hűlésre ideje) hidegen is eszméletlen finom!
3 nap múlva a fenti műveletsort megismételtem!

Tippek:
A cukor cserélhető nyírfacukorra, mézre, vagy egyéb természetes édesítőre, a mennyiségüket pedig érdemes a választott gyümölcshöz igazítani, fanyarságuk, érettségük figyelembevételével.
Más gyümölcs esetében a fahéj akár el is hagyható. Kivéve az almáséból. Abban mindenképpen benne hagynám!
A leveles tészta lehet mirelit is: kiolvasztva, kinyújtva. Az viszont 50 dekás, így akár kapásból lehet duplázni a fenti adagot…

Kevés ennél egyszerűbb desszert van, ami ennyire brutálisan finom is!

a recept forrása: Rákóczi Feri (nagy virtuális puszi neki érte…)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*