Egyszerű tejszínes-borsós raguval kevert penne

Egyszerű tejszínes-borsós raguval kevert penne

A kiindulópont a hűtőben lévő darált pulykahús volt, amit vagy fel kellett használnom, vagy betennem a fagyasztóba. Most az előbbi mellett döntöttem. Az eredeti recept ugyan kukoricát írt, azonban nálunk előző nap a heti rendszerességgel sütött, kukoricával bőven megrakott házi pizza volt, úgyhogy változtatni kellett. Nálunk valószínűleg marad a borsós verzió legközelebbre is… Hogy még jobban hasonlítson a görög makarónira, ami a férjem legnagyobb kedvence, én csempésztem egy kis fahéjat és szerecsendiót is a raguba… Alternatívának jó lesz máskor is ez a gyors változat!

Egyszerű tejszínes-borsós raguval kevert penneHozzávalók:
25-30 dkg penne (tollhegy-tészta)
50 dkg darált hús (lehet sertés is)
20 dkg borsó/kukorica
olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
fél kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt fahéj

bors
5-6 dl főzőtejszín
15-20 dkg trappista sajt

Elkészítés:
Amíg a penne lobogó sós, és picit étolajos vízben kifőtt (kb. 8-10 perc), addig elkészítettem a ragut.

Egy magasabb falú serpenyőben evőkanálnyi felhevített olívaolajra tettem a darált húst, amit nagy lángon folyamatosan kevergetve addig pirítottam, míg teljesen el nem veszítette a nyers színét.
Ekkor hozzáadtam az összezúzott fokhagymagerezdeket, a szerecsendiót, fahéjat, valamint sóztam és borsoztam.

Közben a sütőt bekapcsoltam 190 fokra és alsó-felső sütésre.

Hozzáadtam a mirelit borsót is, együtt pároltam tovább.
Mikor teljesen zsírjára sült a hús, felöntöttem a tejszínnel. (Elvileg 5 dl is elég lett volna, de nekem a már korábban megbontott maradék 2,5 deci mellé el kellett döntenem, hogy a 2, vagy a 3,5 decis kiszerelést bontom ki. Mivel a családom inkább szereti a szaftos dolgokat, mint a szárazokat, így az utóbbi mellett döntöttem. Szerintem jól!)
Amíg a tésztát leszűrtem, a tejszínes ragut hagytam rotyogni. Mielőtt a tésztát belefordítottam, elzártam a tüzet alatta, és megkóstoltam, hogy szükséges-e még valamilyen fűszer. Alaposan összeforgattam.
Vékonyan kiolajoztam a hőálló edényemet és áttettem bele a ragus tésztát. (Az eredeti recept ugyan a tészta és a ragu többszöri rétegezését írja, de szerintem kár erre időt pazarolni.)
Sajtot reszeltem a tetejére, amit a sütőbe tolva kb. 20 perc alatt rózsaszínre olvasztottam-pirítottam rajta.
5 perc sütőből kihúzott pihenés után adagoltam tányérokra.
Mindenkinek nagyon ízlett, nem volt szükség további fűszerezésre.

Egyszerű tejszínes-borsós raguval kevert penne 1

(a recept forrása: nosalty.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*