Epres-rebarbarás pite

Epres-rebarbarás pite – nagyon finom, linzeres jellegű omlós tészta, selymes ízű, édeskés-savanykás töltelék…

Epres-rebarbarás pite Hozzávalók:
Töltelék:
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
15 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
Tészta:
20 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor
fél csomag vaníliás cukor
1 biocitrom reszelt héja
1 tojás
fél-1 evőkanál tejföl

Elkészítés:
A rebarbara hártyás külsejét lefejtettem, az epret megmostam, kicsumáztam, mindkettőt nagyjából 2 centis darabokra vágtam. Egy tálba téve a cukorral megszórtam, majd félretettem, amíg levet eresztett.

Ezalatt elkészítettem a tésztát:
A kimért liszttel elmorzsoltam a kisebb kockákra vágott vajat. Hozzáadtam a cukrokat, a sütőport, a citromhéjat, a tojás sárgáját, majd összegyúrtam. Csak annyi tejföllel lazítottam, amennyi muszáj volt (én nagyjából egy púpozott teáskanálnyival).

A piteforma belső peremét vajjal kikentem. Az alját körberajzoltam sütőpapíron, kivágtam, és kibéleltem vele.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses funkcióra.

A tésztából egy maroknyit (úgy egy 13 dekás darabot) a rácsozáshoz félretettem, a maradékot két folpack között kinyújtottam úgy mérve, hogy legalább 2 centis pereme is lehessen majd a kerek formában.
A felső folpackot lehúztam, félretettem. A piteformát a tésztára borítottam, majd a még tésztán lévő folpack segítségével – ami megakadályozta a deszkához/nyújtófához ragadást és széttöredezést – az egészet megfordítva a tésztát beleigazítottam a formába. A folpackot lehúztam, azt is félretettem.

A gyümölcsöket szűrőkanálba fordítva lecsepegtettem (felfogtam egy kis tálkába a cukros lét, tökéletes volt vele a teánkat ízesíteni csakúgy, mint a citrom levével). Megszórtam a fél csomag vaníliás cukorral, hozzáadtam a keményítőt is, alaposan átforgattam, majd a tésztára öntve egy rétegben elrendeztem.

Epres-rebarbarás piteA folpack-darabok között a korábban félretett darabot is kinyújtottam nagyjából 3-5 mm vékonyra. Ujjnyi vastagságon felvágtam. A gyümölcsök tetejére rendeztem egymásra merőleges 2 sorba, egymástól nagyjából 2 centinként. Valamennyi csík végét a perem széléhez csippentettem (nekem lett 4 centi is a perem, így a töltelékre hajtottam).

Epres-rebarbarás pite A tésztát mindenhol megkentem a villával felhabosított tojásfehérjével, majd a sütőbe tolva 25-30 perc alatt pirosra sütöttem.
További eprekkel díszítettem, de ezek el is hagyhatók, a pite íze nélkülük is tökéletes!

Egy-egy szeletecske jutott mindenkinek, de a gyerekek még másnap is megkérdezték, hogy van-e ilyan süti, úgyhogy hamarosan újra elkészítem. (Most is csak az tart vissza, hogy a maradék eper már nem adná ki a tölteléket…)

Epres-rebarbarás pite

(forrás: sutidoboz.hu)

Ha tetszik ez a recept, nézd meg feltétlenül ezt is:

Epres-rebarbarás süti marcipánnal szórva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*