Esterházy-torta whiskys krémmel

Esterházy-torta whiskys krémmel

Népes családunk egyik nagy kedvence ez a torta. Anyukám szülinapja apropót szolgáltatott, így itt volt az ideje, hogy ezt is megpróbáljam. Két kis kuktám segítségével munkánk sikerre ítéltetett!

Esterházy-torta whiskys krémmel

Hozzávalók:
krém:
2 tojássárgája
4 dkg liszt
4 dkg cukor
3 dl tej
3 dl habtejszín (használat előtt 24 óráig hűtőben tárolva, v. fél órát fagyasztóban)
fél dl whisky
tészta:
az 5 laphoz egyenként:
2 tojásfehérje
4 dkg cukor
4 dkg darált dió
1 dkg liszt
díszítés:
10 dkg fehércsokoládé
pici étolaj (csak ha kell)
3 dkg étcsoki
egész és darált dió

Elkészítés:
A tojássárgákat a liszttel és a tej felével csomómentesen (boldogan) elkeverte a kisfiam.
A tej másik felét a cukorral felforraltam, vékony sugárban hozzáöntöttük a lisztes tejet, majd sűrűsödésig főztem, aztán hűvös helyre tettem hűlni.

A tésztalapok sütéséhez a 26 centis tortaformám alját 5 sütőpapír-darabon Áron körberajzolta. (Nagyon tündér volt, a mellette lévő üvegből időnként bedobott egy-egy Cini-mini falatot – gondolom, ez volt az energia, valamint ha a jobb keze akadályozva volt a rajzolásban, gond nélkül megcserélte a ceruzát, és a ballal folytatta tovább…)

Esterházy-torta whiskys krémmelA sütőt bekapcsoltam 180 fokra és alsó-felső sütésre.

Keverőtálba eresztettem 2 tojásfehérjét, a sárgákat félretettem. Míg Áron keményre verte a habot, kimértem a 4 dkg cukrot, egy másik tálkába az 1 dkg lisztet és 4 dkg darált diót.
Óvatosan adagolva és kisebb fokozatra kapcsolva egymás után mindent beleszórtunk.
Az így kapott masszát egy tepsire fektetett sütőpapírra rajzolt kör közepére halmoztam, majd a palacsintafordító műanyag „lapátommal” egyenletesen eloszlattam a vonalig határolt területen (de akár túl is mehet rajta egy kicsit).
Sütőbe tolva 10-12 perc alatt készre sütöttem. Egy nagyobb kés segítségével még forrón leválasztottam a sütőpapírról a vékony tortalapot, és rácsra fektetve hűlni hagytam.
Ha van némi rutinod (vagy ilyen kis ügyes kuktád, mint nekem), akkor mire az egyik lap kisül, addigra éppen lehet is berakni a következőt, míg mind az 5 tésztalap el nem készül.

Esterházy-torta whiskys krémmel

Ha szükséges, a lapokat a torta oldalával ki is lehet szúrni, hogy egyformák legyenek, magam nem törekedtem ilyen tökéletességre, így a kicsit hullámos széleket meghagyva megkerestem a legjobban sikerültet (gyanúsan valamelyik utóbbi volt).

Gőz fölött megolvasztottam a fehér csokit. Nekem a tökéletes, kenhető állag eléréséhez kevés olajat kellett hozzá löttyintenem. Egyenletesen elkentem a kiválasztott lap tetején, miközben már olvasztottam is a barna csokit. Amikor az is megfelelő lett, minél vékonyabb vonalakat igyekeztem rajzolni vele a fehér csokiba (még nem jöttem rá a tökéletes technikára). Egy hurkapálca vagy fogvájó hegyes felével oda-vissza vonalakat húztam a barna csoki-csíkokra merőlegesen, így kaptam az Esterházyra jellemző díszítést – kisfiam szerint a tulipánokat… Kislánykámmal körberaktuk a dióval, majd hűtőbe tettem dermedni.

Esterházy-torta whiskys krémmel

Felvertük a habtejszínt, amit a whiskyvel együtt a krémhez kevertünk, majd 2 evőkanál kivételével a 4 lapon egyenletesen elosztottuk, elkentük. Mivel a tortát szállítani kellett, így a műanyag, tortadoboz lepattintható aljára a krémes lapokat egymás tetejére tettük, legfelülre a csokis-diósat. Sütőpapírból 5-6 centi széles csíkokat vágtam, a torta alá, de onnan bőven kilógva csúsztattam őket, ezek fogták fel az esetenként lecsorgó, a torta oldalára szánt maradék krémet, és az arra szórt darált diót. A papírcsíkokat óvatosan kihúztam, majd a tortát fogyasztásig – ideálisan legalább fél napig – hűtőben tároltam.

Esterházy-torta whiskys krémmel

Az Eszterházy-tortának elkészítéséről – csak úgy, mint eredetéről – több verzió is fellelhető. Előfordul 4 lapos változatban, de a tésztája lehet mogyorós, vagy mandulás lisztből is, sőt, akár a diót darálás előtt meg is lehet pirítani.
A krémbe keverés helyett az alkohollal a lapok megspriccelhetőek, ami lehet akár brandy, rum, amaretto, diólikőr, vagy alkoholmentesen kávé is.
A krémre találni csokis, mascarpones, vagy könnyebb tejszínes változatot is.
Lehet a teteje fondanttal bevont, vagy éppen a sötétbarna színbe rajzolt fehércsoki csíkok, ami az eredeti minta inverzét adják.
Az oldalát a fent írton kívül mandulapehellyel, durvára tört mogyoróval, csokireszelékkel is be lehet bevonni.
Ha rajtam múlik, előbb-utóbb valamennyi változatot ki fogom próbálni…

(forrás: mindmegette.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*