Finom süti

Finom süti – az eredeti recept szerint Kinder paradiso

Én ugyan nem fedeztem fel a hasonlóságot – sem ízben, de még látványban sem a csokis réteg miatt – viszont hogy finom lett, az vitathatatlan… Talán ha a tetejére a csoki helyett csak simán porcukor kerül, de közel sem találtam olyan édesnek. Ami mondjuk nem vált hátrányára.

Finom süti – az eredeti recept szerint Kinder paradisoHozzávalók:
tészta:
8 tojás
20 + 10 dkg cukor
20 dkg puha vaj/margarin
1 biocitrom
20 dkg liszt
20 dkg étkezési keményítő
1 csomag sütőpor
töltelék:
5 dl tej
2 púpozott evőkanál liszt
10 dkg cukor (kb. 6 evőkanál)
4 db lapzselatin
1 citrom leve
4 dl (hűtőhideg) habtejszín
12,5 dkg mascarpone
teteje:
1 tábla min. 74%-os étcsokoládé (én 2 táblát használtam, de 1 is elég lett volna)
5 dkg vaj/margarin
fél dl étolaj

Elkészítés:
A sütőt beállítottam 180 fokra és légkeveréses funkcióra.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket félretettem.
A sárgákat felhabosítottam a puha vajjal és 20 dkg cukorral, majd a citrom héját is belereszeltem, annak kifacsart levét is hozzáöntöttem.
Kimértem a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőporral elkevertem.
A tojásfehérjéket habbá vertem, majd a 10 dkg cukrot is hozzáadtam.
A habbal felváltva adtam a lisztes keveréket a sárga masszához, majd a sütőpapírral bélelt tepsimbe öntöttem. (Az én tepsim kb. 25×38 centis és 7 centi magas, ami meg is telt, úgyhogy akár ennél nagyobba is tehető, akkor értelemszerűen alacsonyabb lesz a süti.)
Kb. 35 percig sütöttem, ami sütőtől, és a tepsi méretétől függően is eltérhet. A tészta közepébe szúrt, tisztán maradt villa lehet az igazi mérvadó.
A kisült tésztát hűlni tettem, egy idő után a formából kiemeltem.

A töltelékhez a fél liter tejből egy kevéssel a lisztet csomómentesen elkevertem. A maradékot a cukorral felforraltam, majd folyamatos keverés mellett a lisztes tejet hozzáadva besűrítettem.
A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztattam, majd a tejes krémhez kevertem, és hagytam, hogy teljesen kihűljön.
Ekkor hozzáadtam a citrom kifacsart levét, a mascarponét és a habbá vert tejszínt.

A tésztát egy cérnaszállal kettévágtam. Az alsót a formába visszatettem, a krémet egyenletesen elrendeztem a tetején, majd rátettem a másik lapot.

A csokit egy kevés vízzel megtöltött lábas felett üvegedénybe törtem, a vízgőz segítségével a vajjal és olajjal összeolvasztottam. A folyékony csokit a sütemény tetején eloszlattam, majd hűtőbe tettem dermedni.

1 nappal érdemes előbb elkészíteni, mint ahogy fogyasztani szánod.
Mivel nekem (nem először) vastagabb lett a csokiréteg, mint kellett volna, így a szeletelés és a fogyasztása is nehezebben ment, de ízértékéből ez nem vont le semmit.

(forrás: receptkiraly.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*