Fokhagymás-rozmaringos szűzérmék sárgarépás quinoaval

Fokhagymás-rozmaringos szűzérmék sárgarépás quinoaval

Ritkán van kérése a férjemnek, hogy mit szeretne enni, inkább rám bízza, de ezúttal a rendelésére készült a jó borsos-fokhagymás szűzpecsenye.
Arra gondoltam, akkor legalább a köret egyik része legyen igazi meglepetés, így egy különlegességgel és még egy ráadással is készültem…

Fokhagymás-rozmaringos szűzérmék sárgarépás quinoaval

Hozzávalók:
1 nagyobb, vagy 2 kisebb sertés szűzpecsenye (kb. 70 dkg)

provence-i fűszerkeverék és/vagy (tarka) bors frissen őrölve
olívaolaj
2 ág rozmaring
5-6 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
20 dkg quinoa
2 dkg vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 (de akár 5-6) közepes sárgarépa
néhány szál kakukkfű (vagy fél kávéskanál szárított)
negyed citrom
(1 kg brokkoli)

Elkészítés:
A sertésszűzet megmostam, megszárítottam, lehártyáztam, 1,5-2 centis szeletekre karikáztam. Elfektetve mindkét oldalukat sóztam, provence-i fűszerkeveréket és tarka borsot is bőven őröltem rájuk. Felaprítottam az águkról lehúzott rozmaringlevélkéket, megszórtam a húsok tetejét, ököllel kissé beléjük veregettem, és egyelőre félretettem.

4 dl vizet fedővel letakarva forrni tettem.
A hagymát megtisztítottam, felkarikáztam, és egy kisebb fazékban megfuttatott vajra tettem, kis lángon dinszteltem.
A répát megmostam, letisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd a hagymához adtam. Néhány percig együtt pároltam.
A quinoat egy sűrű szövésű szűrőbe tettem, alaposan átmostam, majd a pici sóval hintett hagymás répához adtam. Megszórtam a fás száráról lehúzott kakukkfűlevelekkel, majd az időközben felforrt vízzel felöntöttem. Fedő alatt, közepes lángon kb. 15 perc alatt – mialatt a levét elfőtte – az egészet puhára főztem. Utólag még sózható, ha szükséges.

Egy nagyobb serpenyőben felhevített kevés olívaolajra, a rozmaringos felükkel lefelé tettem a szűzérméket. Kis-közepes lángon pirítottam, mialatt megtisztítottam és finomra aprítottam a fokhagymagerezdeket.
A húsokat megfordítottam (ha szükséges kevés olívaolaj még löttyinthető a serpenyőbe). Szétosztottam rajtuk a fokhagymát, az sem volt baj, ha néhány darabka legurult.
Néhány perc alatt a húsok másik fele is megpirult, ezalatt kellőképpen át is sültek, így kiemeltem őket a tálalótányérokra.
A visszamaradt fokhagymás-rozmaringos pecsenyeszaftra a citromgerezd levét nyomtam, ez a kissé lesült pörcöt is feloldotta a serpenyő aljáról. Felöntöttem a tejszínnel, egyet forraltam rajta. Kóstolás után sóztam, borsoztam, és egy kiöntőbe töltöttem.

A szűzérmék mellé leveses merőkanálba nyomkodva, így félgömb alakúvá összeállt sárgarépás quinoat tettem.

Mivel rákaptunk a csőben sült brokkolira, így 2 fél kilós példányból menet közben a már korábban leírt módon elkészítve abból is került a tányérokra. Bár úgy tűnt, ezúttal kissé túlsültek a rózsák, a férjem szerint így volt eddig a legfinomabb…

Az étel minden részlete – a szósszal kiegészülve – a várakozásoknak megfelelően sikerült!

Ha szűzérmék helyett szívesebben készítenél csirkemellet, akkor javaslom a vékony hússzeletek sózását, durvára őrölt (tarka)borsozását, ill. provence-i fűszerrel és/vagy aprított rozmaringgal való hintésüket. Sütőpapírral/folpackkal való lefedést követően érdemes egyformára veregetni, majd kevés olívaolajon mindkét oldalukat néhány perc alatt átsütni.
Ha így teszel, éppen ilyen lesz:

Fokhagymás-rozmaringos szűzérmék sárgarépás quinoaval

Tudj meg többet a quinoaról!

(a köret forrása: mindmegette.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*