Fokhagymás-zöldfűszeres egyben sült karaj

Fokhagymás-zöldfűszeres egyben sült karaj, rozmaringos-héjas burgonyával és párolt gyümölcsökkel – kell-e annál több felvezetőt írnom, mint hogy eszméletlen finom?!

Fokhagymás-zöldfűszeres egyben sült karajHozzávalók:
Húshoz:
1 kg egész karaj csont nélkül
6 gerezd fokhagyma
1-1 nagy marék bazsalikom, petrezselyem (nálam kakukkfű, rozmaring és oregánó is)
fél teáskanál őrölt római kömény
olívaolaj

bors
1 dl vörösbor
Krumplihoz:
1 kg krumpli (ideálisan olyan fajta, ami nem szétfővős)

olívaolaj
1 ág rozmaring
8 gerezd fokhagyma
Gyümölcskörethez:
5 dkg vaj
50 dkg szilva
3 körte
2 alma/nektarin
2 evőkanál barnacukor
5-6 szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 dl vörösbor

bors

Elkészítés:
A húsról felszárítottam a nedvességet, majd egy éles késsel felvágva kitekertem, mint egy szőnyeget.

A sütőmet bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses funkcióra állítottam.

A fokhagymát megtisztítottam, a zöldfűszereket leöblítettem, és őrölt római köménnyel megszórva felaprítottam (aprítóban, mozsárban is lehet). Ráöntöttem annyi olívaolajat, hogy kenhető legyen, majd a javát szétterítettem a „kitekert” karajon.
Még sóztam, borsoztam, majd feltekertem. Egy hőálló tálba emeltem, a tetejére kentem a maradék fokhagymás fűszert, sóztam, borsoztam kívülről is. Fél deci olívaolajat és kb. 1 dl vörösbort öntöttem alá.
Alufóliával lefedtem, majd 1,5 órára a sütőbe toltam, amiből az utolsó 20-25 perc alatt fólia nélkül pirítottam meg.

Amíg a hús sült, elkészítettem a köretet és gyümölcsszószt.

A krumplit héjastul alaposan megmostam (egyenként átsikáltam), majd negyedekre vágtam (nekem inkább kisebbek voltak, mint nagyok), míg az ellepős mennyiségű sós víz fedő alatt felforrt a fazékban. Akkor a vízbe öntöttem, és félpuhára főztem benne (5-10 perc fajtától függően – én egy kicsit túlfőztem).
Megtisztítottam a fokhagymákat, és egy nagyobb kés lapját rátéve tenyérrel rácsaptam, hogy összeroppantsam. A rozmaringágat leöblítettem. Egy magasabb falú serpenyőben 3 evőkanál olívaolajat hevítettem, beledobtam a fokhagymagerezdeket és a száráról lehúzott rozmaring-levélkéket.
A krumplit átszedtem a fűszeres olajba, majd rázva, forgatva kissé átpirítottam, hogy a fokhagymás-rozmaringos olaj alaposan átjárjon minden gerezdet.

A gyümölcsöket megmostam, gerezdekre vágtam. A vajat egy magasabb serpenyőben megolvasztottam, majd a gyümölcsöket ráraktam (legközelebb a szilvát kicsit később tenném bele, mert ezúttal szétfőztem). Megszórtam a cukorral, hozzáadtam a szegfűszeget, fahéjrudat, picit sóztam, borsoztam, végül pedig felöntöttem a vörösborral.
Fedő alatt közepes lángon rotyogtatva, néha átforgatva 10 perc alatt megpároltam a gyümölcsöket. Elvileg a szaftja besűrűsödik, de ha mégsem, egy teáskanálnyi liszttel vagy étkezési keményítővel meghintve biztosan szószossá varázsolható.

Miután a sütőből kivettem a húst, kiemeltem a tálból, és deszkán pihentettem 10 percig.
Ekkor szeleteltem fel, tettem tányérokra, és körítettem a krumplival és gyümölcsszósszal.

Fokhagymás-zöldfűszeres egyben sült karaj 1Mindenkinél nagy sikere volt, a 4 gyerekből (mert hogy vendég kislány is volt nálunk) ketten repetát is kértek…

A krumpliról a gyereknek inkább lehúztam a héját, mert ismerem őket, de a férjemmel mi héjastul ettük. A hús fogyasztás előtt még pici sót kívánt – a mi szánk íze szerint legalábbis.

(a recept forrása: Rákóczi Feri)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*