Fokhagymával tűzdelt lazac mézes-gyömbéres öntettel

Fokhagymával tűzdelt lazac mézes-gyömbéres öntettel – 5 perc előkészítés, hogy 20 perc múlva az asztalon gőzölöghessen a közkedvelt omlós hal

Fokhagymával tűzdelt lazac mézes-gyömbéres öntettel

Hozzávalók (3-4 fő részére):
40 dkg bőrös lazacfilé (egészben)
1-2 fej fokhagyma (mérettől függően)

zöldfűszerek (pl. kakukkfű, rozmaring) – elhagyhatók
4-6 szelet bacon
5 dekás gyömbér
olívaolaj
1 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
30 dkg kelbimbó (vagy tetszés szerint brokkoli, karfiol, stb.)

Elkészítés:
A lazacot megmostam, alaposan felszárítottam. Kihúztam belőle egy sor kikandikáló 3-4 centis szálkát (érdemes ellenőrizni), majd szálirányra merőlegesen centinként beirdaltam. Ügyeltem, hogy a bőrét ne vágjam át, különben sütés közben szétesik.
A fokhagymagerezdeket megtisztítottam, és olyan vékony szeletekre vágtam, amennyire csak tudtam, majd a bevágásokba dugdostam (akár félig takarhatják is egymást).

Fokhagymával tűzdelt lazac mézes-gyömbéres öntettel
Egy kisebb méretű tepsi alját vékonyan beolajoztam, hogy ne ragadjon le, majd áttettem a lazacot. Megsóztam, belenyomkodtam a leöblített, kissé morzsolt zöldfűszereket. Olajozás nélkül – hiszen zsíros halról van szó – a 180 fokra előmelegített sütőbe toltam 15-20 percre (alsó-felső sütési funkcióval).
Ezalatt a friss kelbimbók végét levágtam, ugyanitt kereszt alakban bemetszettem, majd lobogó sós vízbe dobtam 5 percre (a kisebbeknek kevesebb idő is elég).
Addig 1 centis csíkokra vágtam a bacont, amit kevés forró olívaolajon ropogósra pirítottam. A szalonnát a serpenyőből szűrőkanállal kiszedtem, tálalásig félreraktam, visszamaradt szaftjára a megfőtt kelbimbókat tettem, hogy 2 perc alatt időnként átrázogatva azokat is megpirítsam.
Egy kiöntőbe finomra reszeltem a megtisztított gyömbérdarabot, és elkevertem a mézzel, citromlével, 5 evőkanál olívaolajjal. Az így kapott öntet nagyobb részével a sütőből kihúzott forró halat meglocsoltam (fogyasztás közben még locsolható), és a finomra sült lazacdarabot 3-4 felé vágva a kelbimbóval körítve, baconnel megszórva tálaltam.

A kicsiknek a kevésbé gyömbéres (csípősen kesernyés) részt adtam, számukra a fokhagymákat inkább kiszedtem, ők majonézzel ették.
Mindannyiunk tányérjáról az utolsó morzsáig elfogyott…

(a lazacrecept forrása: Lázár Chef)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*