Francia kenyér gépben sütve

Francia kenyér gépben sütve – 1 kilós kenyér alapreceptje, akár minden napra

Ezt a tuti receptet a már rutinos barátnőmtől kaptam, miután a kenyérsütőgépemet megkaptam.
Bevallom, a gép mellé adott különböző receptleírások kezdetnek elég bonyolultnak tűntek, így kis híján az egész használaton kívül maradt…
Azóta, persze több receptnél is jó szolgálatot tett. A legeslegnagyobb kedvencünk lett pl. a kakaós kalács. Vagy csak simán mazsolás kalács, mikor kifelejtem belőle a kakaót… (Recept itt: http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/kakaos-kalacs-kenyersuto-geppel/ )
Főleg abban az időszakban volt pótolhatatlan a gép tudása, mikor a nagy lányom már iskolás volt, és a két kicsivel – akik között 21 hónap van – voltam itthon. Nem vehettem mérget rá, hogy a főzéshez odajutok, és nem feltétlenül kell majd kenyér. Így egyrészt nem láttam át, mikor futunk ki belőle (délután pedig már csak akkor van kenyér a helyi kisboltban, ha előre megrendeltem). Másrészt kétszer is meggondoltam, ha boltba indultam, mert egy babakocsissal és egy világot aktívan felfedező rohangáló, eleven kisfiúval egyedül nem kis mutatvány volt.
Manapság kacérkodom az itthoni, kovásszal készült kenyér gondolatával… de addig is, míg a tettekig eljutok, ez tökéletes alternatíva arra az esetre, ha úgy látom, jobban fogy a kenyér, mint amivel számoltam. Igaz, ezzel a módszerrel „csak” 4 óra múlva jutunk friss, puha, forró kenyérhez, de ha ennél gyorsabban van rá szükségem, már arra is akad receptem: 65 dekás 1 óra alatt. (http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/doris-grant-cipo/ )

Francia kenyér gépben sütveHozzávalók az 1 kilós francia kenyérhez:
370 ml víz (nálam meleg)
68 dkg finomliszt
1 csapott evőkanál só
szűk csapott evőkanál cukor
bő teáskanál szárított élesztő (nem egész 1 csomag)
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben a gép üstjébe pakolom, majd elindítom a francia kenyér programot. A kenyér kívánt színe is állítható. Még az elején (néhány perc után) megkukucskálom, és ha nagyon a falhoz tapad a tészta, pici lisztet szórok hozzá, hogy a lapát forgatni tudja. Később már nem nyitogatom a fedelet.
A gép 3 óra 50 perc alatt süti készre. Ha barnábbra szeretném, kicsit hosszabb az idő.

A gép előnye az is, hogy előre beprogramozható, mikorra készüljön el, így akár reggel kenyér illata ébreszthet minket. Ekkor csak arra kell figyelni, hogy bepakoláskor az élesztő, só és cukor ne keveredjen egymással, mert akkor hamarabb indul be a természetes reakció, mint szeretnénk…

Rengetegszer elkészült már, és ha a Tiéd mégsem lenne ilyen szép, mint az enyém, akkor az csak a gépek közti különbségekből adódhat. Akkor muszáj leszel kísérletezni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*