Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzsel

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzsel

Ezúttal minden szerénységemet feladom, és bevallom: ezzel az étellel ismét egy brutális finomság került a kis családom elé… Ráadásul nagyjából fél óra alatt!
Az eredményt ismerve bizonyosan nem követtem el szentségtörést, hogy az eredeti recept szerinti Marsala helyett egy másik likőrborral készítettem. Egyszerűen nem hagyhattam tovább „porosodni” ezt a kívánatos receptet, míg találok Marsalát!

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselHozzávalók:
50 dkg sertés szűzpecsenye (akár két kisebb darabból, igaz, nekem 65 dkg lett)
tengeri só (vagy hagyományos)
őrölt fűszerpaprika (ha füstölt, még jobb)
őrölt koriander
olívaolaj
néhány levél friss zsálya (vagy szárított megfelelője)
1 kisebb fej lilahagyma
1 dl mazsolabor (eredetileg Marsala, de jó lehet a portói is)
3 dl tejszín
25 dkg basmati rizs
15-20 g szárított laskagomba (eredetileg vargánya, de más gombaféle is megfelel)
fél biocitrom
néhány szál kakukkfű-ágacska (ha citromos, az a legjobb, de lehet egy csipet szárított is)

Elkészítés:
Míg 8 dl víz egy nagyobb lábasban felforrt, addig egy szűrőkanálban forró vízzel átöblítettem a szárított gombát, majd kisebb darabokra vágtam. A rizst a vízbe öntöttem, újraforráskor hozzáadtam a gombát, sóval hintettem, a fél citromot – melynek vágatlan alját is kissé megnyestem – a közepébe állítottam, és megszórtam a tetejét a leöblített kakukkfűvel, ezúttal szárastul.

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselA tetejére fedőt tettem, és lassú tűzön, pöfögve 25 perc alatt puhára főztem. (Ha neked még nem lenne puha, kevés vizet hozzáadva főzd tovább!)

Kb. ugyanennyi idő alatt a húst és a mártást is elkészítettem.
A sertésszűzeket lehártyáztam, hosszában a fele részükig bevágtam, kiterítve egy zsírpapírra tettem őket.

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselÖköllel megveregettem, megszórtam durva szemcsés tengeri sóval, alaposan fűszerpaprikával, és őrölt korianderrel (ez utóbbiból 1 csapott teáskanál került az egyik oldalukra).

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselEgy nagy serpenyőt felforrósítottam, bő 1 evőkanál olajat bele, majd az egyik szelet húst a fűszerekkel lefelé belefordítottam. A tetejét enyhén sóztam, paprikáztam, őrölt korianderrel hintettem. Néhány perc múlva, amikor aranybarna lett a színe, akkor fordítottam, majd újabb néhány perc elteltével egy deszkára emeltem.
Újabb egy evőkanál olívaolajat tettem a serpenyőbe, majd a második szelet húst is belefordítottam a fűszeres felével lefelé.

Amikor ezt a szelet húst is megfordítottam és kissé megszórtam a fűszerekkel, akkor mellédobtam a zsályaleveleket (kevésnek találtam, így egy csipet szárítottal pótoltam). Míg a levelek ropogóssá váltak, felkarikáztam a lilahagymát, és azt is hozzáadtam.

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselNéhány perc együtt pirítás után a húsok mellé löttyintetem a mazsolabort. Kissé rázogattam a húst, és meg is fordítottam, míg elpárolgott az alkohol, ill. karamellizálódott a bor. A húst kiemeltem, a visszamaradt pecsenyeszaftot felöntöttem 3 dl tejszínnel.

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselÖsszeforraltam, majd a tüzet elzártam alatta.

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselA rizsből kiemeltem a citromot, és miközben egy villával átkevertem, kiemeltem a kakukkfű-ágacskákat.

Fűszeres sertésszűz mazsolaboros mártással, laskagombás-citromos basmati rizzselTányérokra szedtem az illatos köretből egy adagot, a hús szeletkéiből néhányat melléjük rendeztem, majd a boros-tejszínes szósszal leöntöttem, és tálaltam.

Szó szerint az ujjunkat nyalogattuk utána… No, meg – mi felnőttek – a mellé fogyasztott mazsolabor után, ami az egyik kedvencem.

Tippek:

  • Jamie Oliver egy kelkáposztából, mangoldból és zsenge, lila fejű (mini) brokkoliból álló párolt zöldségeket is tálalt még a fél órás maximális elkészítési időn belül.
    A kelkáposztát leveleire szedte, a felső, nagyobbak ereit kivágta, majd csíkokra szelte, míg a közepét csak negyedelte, úgy tette egy fazékban forrásban lévő leveskockás vízbe és lefedte. Valamivel később a mangoldot, amikor kevés citromlével és olívaolajjal löttyintette még a vizet. Puhára párolást követően tálalásig a vízben tartotta melegen őket.
  • A mazsolabort a LIDL-ben, a szárított gombát az ALDI-ban vettem.
(recept forrása: Jamie Oliver)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*