Fűszeres-tejszínes zöldségragu masnitésztán

Fűszeres-tejszínes zöldségragu masnitésztán – kb. 15-20 perc alatt

Külön szuper benne, hogy a mennyiségeket és a hozzávalókat a családod ízléséhez, igényéhez, valamint a hűtőd, fűszerkerted tartalmához igazíthatod…

Fűszeres-tejszínes zöldségragu masnitésztán

 Hozzávalók:
30 dkg masnitészta
olívaolaj
3-4 szelet bacon
4-5 szelet sonka
4 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika (vagy kaliforniai, akár fele sárga, fele piros)
1 közepes cukkini

bors
szerecsendió
maroknyi zöldfűszer
4 dl főzőtejszín
10 dkg tömlős (vagy reszelt) füstölt sajt

Elkészítés:
A tésztának fedő alatt enyhén sós vizet forraltam, amikor lobogott beleöntöttem, és a leírása szerinti idő alatt kifőztem.
Ezalatt egy nagyobb serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat forrósítottam. Rádobtam a kisebb darabokra vágott bacont, kicsit pirítottam, majd a kockákra vágott sonkaszeletekkel sütöttem tovább (de akár csak az egyikből kicsit többet használva is finom – nekem most így adta ki a hűtőm). Megtisztítottam, rápréseltem a fokhagymagerezdeket. Hozzáadtam a kicsumázott, apró kockákra vágott paprikát, majd a hámozatlan, hosszában kettévágott, és egy kanállal a belsejétől kikapart cukkinit is, melyet szintén apró kockákra vágtam fel. Kissé sóztam (óvatosan, a bacon már eleve sós), meghintettem frissen őrölt (tarka) borssal, késhegynyi szerecsendióval, így rotyogtattam, míg a zöldfűszereket felaprítottam. Ezúttal egy kis ág rozmaring levélkéi, bazsalikomlevelek, majoranna, oragánó és kakukkfű (a fás ágacskákról lehúzva) kerültek a késem alá. A fűszerekkel együtt az egészet addig pároltam, míg a paprika is teljesen megpuhult (néhány perc).

Fűszeres-tejszínes zöldségragu masnitésztán
Ekkor felöntöttem tejszínnel, forráskor belenyomtam a tömlőből a füstölt sajtot ízesítésként-sűrítésként. Rövid rotyogtatás után megkóstoltam. Ha szükséges, itt még utófűszerezhető, a mi ízlésünk szerint most éppen jó volt.
A tésztát leszűrtem, felfogtam egy kevés főzővizet, mert ha kissé folyékony lenne még a ragu, a benne lévő keményítőtartalom miatt további sűrítésre kiválóan alkalmas.
Akár közvetlenül a raguval is keverhető a tészta, de pici olívaolajjal gátolva meg az összetapadást külön is tálalható: a tányérokon szedve rá a fűszeres-tejszínes zöldségeket.

A gyerekek alig győzték kivárni, míg ehetőre hűlt és egy szempillantás alatt elfogyott.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*