Fűszeres vendégváró cipócskák

Fűszeres vendégváró cipócskák – akár gyerekek a vendégek, akár ínyencek

Fűszeres vendégváró cipócskák

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő (morzsolva)
3 dl víz
3 evőkanál olívaolaj

1-2 gerezd préselt fokhagyma
2 evőkanál szárított oregánó
a „feltét” alkalomhoz és a vendégekhez igazítva: apró sonka, kolbász, füstölt lazac, dió, mogyoró, sajt, aszalt gyümölcs (pl. szilva) olívabogyó, kapribogyó, ringli stb.

Elkészítés:
Az egyszerűség kedvéért a kenyérsütőgépbe pakoltam a tészta hozzávalóit – kezdve a folyékonyakkal, befejezve a kimért liszttel. A sót ízlés, ill. a „feltétek” függvényében érdemes adagolni: a csapott teáskanálnyira még rá lehet tenni a viszonylag sós füstölt lazacot, ringlit, olíva- és kapribogyót. A gépet a másfél órás „dagasztás” programra kapcsoltam.

A sütőm két tepsijébe zsírpapírt fektettem, a feltéteket előkészítettem (daraboltam).

A gépből a tésztát lisztezett felületű deszkára borítva átgyúrtam, majd enyhén olajos kézzel 40-50 db diónyi golyót helyeztem a tepsikre. Az ujjammal a közepükbe mélyedést, majd bele (én, az inkább gyerek-fogyasztók okán) diót, sonkát, aszalt vörösáfonyát és sajtot nyomtam. 15 percig még kelni hagytam, olívaolajjal átkentem a tetejüket és 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem (nem szabad tovább, még ha a színük világos is, különben keményre szárad).

Tálalni egy rétegben érdemes, mert a töltelékek esetleg kipottyanhatnak, ill. javaslok további tálkákban a „feltétekből” kirakni, hogy a vendégek kedvük szerint csemegézhessenek még belőlük (így nem a cipókról csenik le azokat)…

Ha nem áll rendelkezésre kenyérsütőgép, egy nagy tálban kell a lisztet és élesztőt elmorzsolni, sózni, apránként hozzáadni a vizet, az olívaolajat, a fokhagymát és az oregánót. Laza tésztává gyúrást követően cipót kell formázni, kilisztezett tálban meleg helyen pihentetni, míg a duplájára kel (kb. 1 óra).

(forrás: mindmegette.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*