Fűszeres zöldségágyon sült pulykakockák

Fűszeres zöldségágyon sült pulykakockák

Az eredeti receptben 1 nagy, vagy 2 kisebb csontos pulykacomb szerepelt. Én szerettem volna a sütési időt lerövidíteni, de nem kockáztatni, hogy a hús megpuhuljon, ezért döntöttem a kockázás mellett.
A zöldségek tetszés szerint variálhatók (lehet sárga- és fehérrépa, zöldpaprika, gomba, cukkini, padlizsán, édesköménygumó, sőt, akár sült, tisztított gesztenye is). Nálam most ezek voltak itthon:

Fűszeres zöldségágyon sült pulykakockákHozzávalók:
50 dkg pulykacomb-filé (vagy 1,2-1,5 kg csontos változat)
40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
50 dkg brokkoli
fél piros kaliforniai paprika
15 dkg paradicsom
6 gerezd fokhagyma
kakukkfű és rozmaring ágacskák (vagy szárított megfelelőjük)

bors
kb. 10 dkg húsos szalonna (nálam szeletelt bacon)
kb. fél dl olaj (nálam szárított oregánó ázik benne)

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra és légkeveréses funkcióra kapcsoltam.
A comb-filét leszárítottam, én a családom ízlése szerint kissé levagdostam, hogy szinte szín hús legyen. Kb. 3 centis darabokra vágtam. A bacont felcsíkoztam. Egy serpenyőben kevés olajat hevítettem és a bacont a hússal együtt rátettem, sóztam, borsoztam, kakukkfű-levélkékkel szórtam, nagy lángon, időnként átkeverve néhány percig pirítottam.
Ezalatt amelyik zöldségeket kellett, azt megmostam, megtisztítottam. A sütőtököt, paradicsomot 2 centis kockákra, a paprikát csíkokra szeleteltem, a brokkolit kisebb rózsákra szedtem.
A hőálló tálamba tettem őket, rájuk dobtam a fokhagymát, a leöblített fűszerágakat, megszórtam sóval, borssal, meglocsoltam olajjal, majd összeforgattam.
A tetejére öntöttem a pirult szalonnás húst, szaftjával együtt.
1-1,5 dl vizet öntöttem még alá, lefedtem fóliával, és 35 percig így sütöttem, majd 5-10 percig még pirítottam.
Tálaláskor a tányérokra adagoltam, a felhasznált zöldségekből és fűszerekből készítettem rájuk díszítést.

(Az ünnepi hófehér tányér fotózás szempontjából nem a barátom… Kicsit vakító a kép, de remélhetőleg a lényeg látszik!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*