Avokádó

Avokádó

Az avokádó több mint tíz éve állandó szereplője a magyar zöldségeseknek, mégis kevesen mernek vele próbálkozni. Pedig egy érett avokádóval a határ a csillagos ég!

Alapinformációk:
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben.
A babérfélék (akárcsak a kámfor- és a fahéjfa) családjába tartozó trópusi fán terem. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Rücskös héja miatt aligátor-körtének is nevezik.
Számos gyümölccsel ellentétben érés nélkül növekszik a fán. Csak az óvatos szüret után kezdődik el az érési folyamat. A féléretten szedett avokádó húsa gyenge és könnyen emészthető.
Minimum 500 féle avokádó létezik, ezek közül jellemzően ezekkel találkozhatunk: A Fuerté a legismertebb és a legelterjedtebb fajta: körteformájú, finom, matt sötétzöld héjú, amely könnyen hámozható, húsa pedig halványsárga, híresen finom ízű. A kerek Hass avokádó vastag és rögös (majdnem páncélos) héja éréskor zöldről feketére változik (jó jelzés, elkerülhetjük a hosszas tapogatást). Az érett Bacon avokádó héja zöld, könnyen pucolható, és könnyed, friss íze van.
Mindig a hibátlan avokádót érdemes vásárolni. A pultokon találhatóak különböző érettségi állapotban vannak. Az érett avokádó húsa a szár felé lágy. Attól függően érdemes választani, hogy mennyire hamar szeretnénk felhasználni, habár akadnak további praktikák:
Ha az érést gyorsítani szeretnénk, alma és banán mellé kell tenni (ezek etilént bocsátanak ki). Egyenként is becsomagolhatók újságpapírba (barna papírtasakba).
Ha késleltetni akarjuk a már érett avokádók felhasználását, betehetők 8-10 napra a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe.
Akkor tekinthető érettnek, ha húsa vajpuha, majdnem kenhető állagú.

Fogyasztása:
Általában nyersen fogyasztjuk, finom, krémes, a dióra is emlékeztet. Nem édes, nem savanykás, semmilyen hazai terméshez sem hasonlítható.
A könnyebb hámozás érdekében a megmosott, konyharuhában megtörölt gyümölcsöt melegítsük néhány percig a tenyerünk között, így a héja könnyen leválik. Ha hosszában kettévágjuk a középen található magra vigyázva, ezután a két felet egymáson elfordítjuk, akkor (ha jól csináltuk) az egyik avokádó-csónak fűzöld gyümölcshúsa üres, a másik húsban pedig ott marad a hatalmas mag. A magba belevághatunk egy nagy konyhakéssel, és kiemelhetjük, (de kés helyett egy laposabb leveseskanállal is kivehető). A húst (célszerszám híján) vagy kanállal szedjük ki a héjból, vagy egy hámozóval egyszerűen megpucoljuk a gyümölcsfeleket.
A hámozott avokádó nagyon érzékeny az oxidációra. Néhány csepp citromlét a húsára csavarva megakadályozhatjuk a feketedést.

Avókádó szeletelő célszerszámok

Vitathatatlanul a legegyszerűbb fogyasztása: hámozatlan, félbevágott avokádóba (a magházüregbe) kevés olívaolajat és balzsamecetet öntünk (akár 10 percre meleg sütőbe tesszük, majd frissen őrölt borssal meghintve tálaljuk), az ízesítőket a gyümölcshússal együtt kikanalazva fogyaszthatjuk. Szeletelhető szendvicsre (paradicsommal, mozzarellával, sült baconnel, lefedve egy másik szelet kenyérrel), vagy egyszerűen csak a vaj, vagy krémsajt helyett pürésítve. Pirítósra kenve is kiváló eledel: kevés lime-, vagy citromlé, fokhagyma, só és (fekete, vagy rózsa) bors hozzáadásával kiteljesedik az íze. Mártogatósként, héjában sült krumplihoz, chipshez, mártásként, öntetként adható sült húshoz, de salátába kockázva (vagy karalábévályóval apró avokádógömböket formázva), levesként, töltelékként is elkészíthető közkedvelt táplálék. Kicsi gyerekek kezébe is adhatjuk az érett avokádót csíkokra vágva: meg tudják fogni, fog nélkül is könnyen el tudják fogyasztani, és nagyon tápláló snack!
Semleges íze miatt gyümölcsökkel is kombinálható. Tésztákba (pékáruk, kenyerek, kevert piskóták) is tehetjük, és készíthetünk belőle guacamolet (avokádókrémet) is. Püréjét ízesíthetjük egy kis mézzel, és tejjel felengedve tökéletes turmixként ihatjuk. De például Indonéziában nem csak tejjel hígítják, hanem kávéval és rummal ízesítve, hidegen fogyasztják.

Egyszerű receptek:
Fehérboros avokádóleves: 3 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 4 dl erőlevessel, 1 dl száraz fehérborral, 2 dl tejszínnel, borssal, turbolyával és metélőhagymával.
Joghurtos avokádóleves: 4 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 1 joghurttal, tejjel (1,5 l), 1 csipet fűszerpaprikával. Uborka-, paradicsom és hagymakockákkal gazdagítva jéghidegen tálaljuk.
Avokádóöntet halfiléhez: keverjünk össze aprított és olajban fonnyasztott fokhagymát avokádóval, citromlével és tejszínnel, majd öt percig melegítsük össze nagyon enyhe tűzön. A szószt gazdagítsuk tárkonnyal, csirkemellel vagy füstölt lazaccal, így kukoricapalacsintát is tölthetünk vele.
Avokádós batyuk: felaprított és megfonnyasztott salátahagymával, besamellel, rákhússal és citromlével töltött avokádót csomagoljunk be alufóliába, és tegyük be a sütőbe 20 percre (a tepsibe öntsünk egy kis vizet).
Avokádós smoothie: az érett avokádót és 20 dkg ananászt megpucoljuk, apró darabokra vágjuk, egy mélyebb edénybe tesszük, majd hozzáadunk 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál citrom- és 3 dl 100 %-os narancslevet, botmixerrel pürésítjük, majd két hosszú pohárba 2-2 jégkockára öntve kínáljuk.

Élettani hatásai:
Az avokádó magas energiatartalmú gyümölcs (átlagosan 100 grammban 138 kcal, de akár 220, sőt 360 kcal-t is tartalmazhat), és kitűnő telítetlen zsírsavforrás, amely jót tesz a szív- és érrendszernek (oleinsav és esszenciális zsírsavak). Bár magas a kalóriatartalma (10 dkg avokádóban 218 kalória van), ez “jó kalória”, így rendszeresen fogyaszthatjuk, csökkenti a koleszterinszintet. Különösen ajánlott kisgyerekek és idős emberek számára, mert serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Gazdag vitaminokban is: C-vitamin (11 mg), a B csoport vitaminjai, A-elővitamin, és valami még eredetibb: antioxidáns E-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyag és nyomelem-tartalma magas és sokszínű. Újratölti a szervezetet káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel, rézzel és magánnal, megtalálható az érett gyümölcsben a foszfor, nátrium, valamint kalcium. gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír.
Érdekes, hogy amíg a legtöbb gyümölcsnek az érés folyamán nő a cukortartalma, addig az avokádó cukortartalma az idő előrehaladtával csökken.

Magas olajtartalmánál fogva a kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák, táplálja a száraz, öregedő bőrt. Otthon tejföllel kikevert avokádópürével lehet táplálni a bőrünket. Mézzel és lime-lével kikevert püréből arcpakolást készíthetünk.
Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.
A gyümölcs magjából hidegen sajtolt olajat nyernek, gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Régóta ismert afrodiziákum, azték neve, “ahuacacuahat”, ami herefát jelent.
Leveleiből a Karib-tenger népei forrázatot készítenek, és magas vérnyomás csökkentésére, illetve fejfájás enyhítésére fogyasztják.

Mikor ne:
Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki.
Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.
Allergiás tünetek észlelése esetén (kiütés, mellkasi fájdalom) a gyümölcs fogyasztása nem javasolt.

Neveljük magról!
Nem csak finom, de a növény dekoratív, ezért kiválóan díszíti a lakásunkat, teraszunkat. Magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt akár méteresre is megnő. Érdemes kipróbálni, hogy magunk nevelünk avokádót!
Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefelé, fogpiszkáló segítségével vízzel teli pohárra felfüggesztünk, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként neveljük.
Egy másik lehetőség: az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fektetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda kerüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre. Ha a növény már fejlesztett leveleket,  akkor csípjük le a felső levélhajtást, hogy elágazzon, és ezért szép, szabályos koronát fejlesszen. Május végén, mielőtt kikerülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap megégeti a téli fényhez szokott leveleket. Az ősz beálltával világos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten neveljük.

(források: házipatika.com, mindmegette.hu, tutitippek.hu, édenkert.hu)

Táska avokádó-rajongóknak (hi-hi):

Készítsd el mindenképpen ezeket az ételeket avokádó felhasználásával:

Sült hekkfilé barna rizzsel, avokádó-krémmel

Csirkés baguette avokádókrémmel, baconnel

Tészta baconnel, cukkinivel és avokádóval

Sertéshúsos taco

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*