Basmati rizs

Basmati rizs

Neve jelentése: “az illatos”, vagy még “a puha a rizs”.

Indiában a rizs az egyik legfontosabb eledel. A mintegy 10.000-féle rizs közül a termelésben a basmati 1%-ot tesz ki. Hosszabb szemű, mint a legtöbb más típusú rizs. Különleges illata van, íze kifinomult, dióra emlékeztet.
A főtt basmati rizsszemek pedig nem ragadósak, főzés után kétszeresére nőnek. Kétféle létezik: fehér és barna, de ezen belül számos fajtája ismert.

Az ayurvédikus orvoslás szerint fontos spirituális és testi jelentősége van. Az ayurvédában a basmatit “tisztának” tekintik, ezért hasznos a test számára és könnyen emészthető. Úgy vélik, kiváló az anyagcsere kiegyensúlyozására és az energiatermelés szempontjából. Szerencsésebb elkerülni az előfőzött változatokat, mert kevesebb az életerő bennük. A főzésidő közti különbség azonban akár 20 perc is lehet, ez a csomagoláson szerepel.

Nem csak finom, illatos, de a dietetikusok is jó szívvel ajánlják. Ha egyszer megkóstoljuk, nem tudunk róla lemondani.

Közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között),  kevésbé emeli a vércukorszintet, így fogyasztása sokkal egészségesebb összehasonlítva más gabonákkal és a fehér lisztből készült termékekkel szemben, diétában kitűnően alkalmazható.

A basmati rizs nagyon fontos B-vitaminokokat tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. A tiamin részt vesz  a szénhidrát- és aminosav-anyagcserében, segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A niacin egy másik B-vitamin, amely szükséges az idegrendszer és az emésztőrendszer normális működéséhez, valamint a  növekedés és az egészséges bőr fenntartásához.

A barna basmati rizs háromszor több rostot tartalmaz, mint a fehér (0,5 g), sokkal táplálóbb, mert kevésbé feldolgozott, ezért nagyobb a B-vitamin tartalma. Nem tartalmaz glutént. A rostok segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet. 100 g basmati rizs 1 mg vasat tartalmaz (5%-a a napi szükségletnek).

Főzés előtt alaposan meg kell mosni, kétszer-háromszor, de a hagyományos indiai konyhában fél óráig is áztatják. A gabonák, a hüvelyesek,  a magvak és a diófélék számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Áztatással nagymértékben növelhetjük ezek tápanyagértékét, amelyet a tradicionális konyhák gyakran alkalmaznak. 1:1,3 a rizs és víz ideális aránya, amelyet némi zsiradékkal (vaj, olaj, ghí) egészíthetünk ki.  Főzés után hagyjuk kicsit állni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy kell-e sózni, ezt nagyban befolyásolja, hogy mivel esszük.

Olvasd el, hogyan készülnek az alábbi ételek basmati rizs felhasználásával:

Indiai fűszeres fasírthengerek sáfrányos rizzsel, édesköményes zöldsalátával

Egyszerű marha-kofta kókusztejes-paradicsomos mártással, zöldbabos rizibizivel

Magyaros szűzérme

(forrás: füvészblog)

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*