Bulgur

Bulgur

A bulgur tört búza, amit számos módon felhasználhatunk.

Előállítása úgy történik, hogy a lehántolt búzaszemeket először megpárolják, majd megfelelő méretűre összetörik. Az előpárolás nagy előnye, hogy a kész töretet az ételkészítés során már csak rövid ideig kell főzni. Íze különleges, enyhén a dióra emlékeztet.

A bioételeket előnyben részesítők kedvelt körete a köles és hajdina mellett, érdemes megtanulni a finom elkészítését, hogy a krumpliszerető családtagoknál is elnyerje a tetszést, hiszen nagyon egészséges.

A bulgur a teljes gabonaszemet tartalmazza, a rostban gazdag korpát és a tápláló, antioxidánsokban gazdag csírát is (ami a fehér lisztből és a fehér rizsből hiányzik), ezért táplálkozásbiológiai értéke nagyon magas. Rosttartalmat az őrlési fok is befolyásolja: minél durvább a szemcse, annál kedvezőbb a hatása, a szénhidrátok annál lassabban szívódnak fel, és a glikémiás index is alacsonyabb. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig telítettségérzetet biztosít, segíti a bélmozgást, megelőzi a székrekedést. Egészséges táplálkozásban napi 25-30 g rostot ajánlott elfogyasztani, amihez egy adag bulgur elfogyasztása is már jelentősen hozzájárul, akár felét is kiteheti.
A bulgur B-vitaminban, folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag. Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
Rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.
Összességében elmondható, hogy bulgur nem csak a keleti konyha értékes alapanyaga, hanem érdemes beépíteni a mi táplálkozásunkba is!

Íze egyébként semleges, elkészíteni is hasonlóképpen kell, mint a rizst. Fontos szabályként érdemes megtanulni: ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni. Amennyiben viszont apró szemű bulgurt sikerül vásárolni, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon. Kevés olívaolajjal lehet lazítani.

Készítsd el a Mangós-kókusztejes csirkeragut bulgurral! Recepthez a képre kattintva:

 

(forrás: azendietam.hu, nlcafe.hu)

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*